Vařený chřest s jemnou sýrovou omáčkou

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Zeleninová jídla 9 názorů

Suroviny

500 g bílého chřestu (čerstvého)
kolečko citrónu
2 kostky cukru
2 lžičky soli
máslo
pórek (na převázání)
na omáčku:
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
300 ml mléka
100 g sýru s modrou plísní (nastrouhaného)
100 g čedaru (nastrouhaného)
pepř
sůl
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Chřest oloupeme škrabkou na brambory a odlomíme zhruba třetinu jeho délky - spodní zdřevnatělou část. U bílého chřestu je dobré oloupat celý povrch, narozdíl od chřestu zeleného, kde je lepší špičky ponechat v původním stavu.

  2. Očištěné stonky rovnáme po pěti kusech a svazujeme je podélnými proužky pórku nebo slaniny. Dáme vařit vodu, do které jsme nasypali sůl, cukr a přidali kolečko citrónu. Do vroucí vody vložíme svazky chřestu a za mírného probublávání vaříme přibližně 10 minut. Po vyjmutí z vody přelijeme rozpuštěným máslem.

  3. Mezitím nastrouháme sýry. V kastrolku necháme rozpustit máslo, zasypeme moukou, prosmahneme a zalijeme mlékem. Přidáme nastrouhané sýry a vaříme asi 15 minut, přičemž šleháme dohladka.
    Omáčku dochutíme solí a pepřem a přeléváme s ní porce vařeného chřestu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 68 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vařený chřest s jemnou sýrovou omáčkou

  • spagetka spagetka

    Luky: Bešamel je ale něco jiného než sýrová omáčka ;-)
    Je to vlastně základ z mouky, másla a zředěný do požadované hustoty a teprve přidáním dalších surovin jsou z toho omáčky ;-)

    Odpovědět

  • Luky Luky(neregistrovaný)

    není lepší napsat místo sýrové omáčky zrovna Bešamel??? Je lehčí a chutnější :-D

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Taničko, škrabkou na brambory.:-)

    Odpovědět

  • Tanicka Tanicka

    Chřest oloupeme.. jak jednoduše to vždycky zní :-)!!! Zajímalo by mě, jak se dá chřest oloupat, aby z něj vůbec něco zbylo :)??? Ještě nikdy se mi to nepovedlo, vždycky tam vlákna zůstanou. Já to sice sežvejkám i tak :-) a pochutnám si, ale návštěvě bych to dát nemohla... :-(

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    chrřest jsem ještě nikdy sama nedělala:-8,ale mám ráda konzervovaný u čerstvého si nejsem jista, zda bych ho dobře připravila;-),ale receptík je prima ;-):yes:+1

    Odpovědět

  • Daniella O. Daniella O.

    Spagetko, zkus nakladany chrest podavat ke grilovanemu nebo pecenemu masu. Pouze smichej majonezu nebo zakysanou smetanu s cesnekem, cerstve mletym cernym peprem a soli. Chrest se namaci do omacky a da se jist jenom tak...., u televize, i bez masa....;-):-K.

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Chřest můžu, ale přednost dávám zelenému - kamarádův - kamarád ho pěstuje v Brně kousek od Makra, tak se budu muset připomenout :)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Na sezonu chřestu se vždycky moc těším, ten v konzervě není špatný, ale není to ono. Jen bych chtěla ochutnat ten zelený, vždycky mi nějak utekl.:-p:yes:

    Odpovědět

  • Daniella O. Daniella O.

    Uzasny recept na chrest. Je strasne zdravy a mel by byt vice zarazovan do jidelnicku.....;-). Kupuji vzdy mlady, takze jsem zatim nikdy neloupala, ale je pravda, ze bily chrest je ponekud tuzsi. Priste zkusim oloupat a zkratim dobu vareni. Recept na omacku je skvely, jako vzdy....:yes::yes::-p.

    Odpovědět

Tématické fráze: chřest s omáčkou omáčka na chřest chřest recepty vařený zelený chřest recept na bílý chřest chrest recepty s holandskou omackou omáčka k chřestu vaříme z chřestu bílý chřest recept vaříme chřest zelený chřest s omáčkou recepty na bíly chrest chřest v sýrové omáčce jak oloupat chřest chřest omáčka recepty z chřestu omacky na chrest zelený chřest s holandskou omáčkou bílý chřest bílý chřest recepty

Zapomněl/a jsem heslo