Třešňový sirup

Jitta Mat Kuchařka: Jitta Mat

3 litry Nápoje 12 názorů

Suroviny

3 kg třešní (váha i s peckami)
1,5 l vody
1 kg cukru krystal
štáva ze 2 velkých citronů
1 Pektol
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Den 1.: Třešně omyjeme a vypeckujeme, případně zbavíme červíků. Vypeckované dáme do hrnce a zalijeme vroucí vodou. Ještě chvíli necháme na mírném ohni probublat, stáhneme z ohně, zakryjeme pokličkou a necháme do druhého dne v chladu. (Sklep, spíže.)

  2. Den 2.: přecedíme přes plátno, třesně přes něj i vymačkáme, přidáme citronovou šťávu a cukr, přivedeme k varu a 10 minut vaříme (za stálého míchání). Přidáme Pektol (pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny) a ihned odstavíme ze sporáku.

  3. Plníme do vyvařených, ještě horkých lahví a dobře uzavřeme.

Poznámka

Uchovávejte v chladu a temnu. Trvanlivost 15 měsíců.

Do vody a čaje jako sirup, 2 lžičky při kašli, denně na posílení imunity....

Lze jej vyrobit i bez Pektolu. V tom případě spotřebujte do 3 měsíců.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 241 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Třešňový sirup

  • heda.h heda.h(neregistrovaný)

    výborný recept, přidala jsem mátu

    Odpovědět

  • Martina Martina(neregistrovaná)

    Super výborný sirup, nejlepší recept, který jsem našla. Vařila jsem podle něj i švestkový sirup a také vynikající. Moc děkuji. :-) :-D

    Odpovědět

  • Marketa Marketa(neregistrovaná)

    magdalenka:Dobrý den, mohla bych poprosit o recept na višnovy sirup .děkuji Marketa

    Odpovědět

  • Jitta Mat Jitta Mat(autorka receptu)

    Po pravdě jsem nad nevypeckováním nikdy nepřemýšlela. Proteiny mám radši z řízku než z červíků, a tak vypeckovávám i kompot. Jsem na to dost cíťa a otevřeně řečeno se mi zvedá žaludek a nejím, pokud mi v nějakém darovaném kompotu s peckami plave Pepa kraula. :-D Holt jsem fiflenka z města :-D:-D:-D
    Navíc na sirup používám ty zralejší, které zase nedávám do kompotu, także vypeckováním odkrájím i případné "otlučeniny", nechci, aby mi sirup začal kvasit.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    rimanka:ja som zvykla robiť z višní sirup, kde som nevypeckovala, len som umyté višne rukami dobre mačkala a dala luhovať (je to iný recept).

    Odpovědět

  • rimanka rimanka(neregistrovaná)

    Možná mám hloupý dotaz - je třeba třešně vypeckovat, když se to pak cedí? Já, že bych si ulehčila práci.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jitta Mat: To je fuk, jasně, já mám zas láhve od jablkovice :-D

    Odpovědět

  • Jitta Mat Jitta Mat(autorka receptu)

    Jana Remkova:Jsou z toho 3 litry. Akorat mám lahve od rumu a nálepky nešly dolů :-) a to jsem nemohla fotit. :-p

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jitko, tohle si hned posílám na email :-D Děkuji za recptík;-) Joo, ještě dotaz... Kolik máš těch lahví? Asi jednu??

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Je sirupvýborný, znám jej z minulého roku.Vyzkoušejte.:-8

    Odpovědět

  • Jitta Mat Jitta Mat(autorka receptu)

    A i chutná skvěle. Opravdu doporučuji vyzkoušet :yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Sirup vypadá skvěle :yes::yes::-K:-p

    Odpovědět

Tématické fráze: domácí třešňový sirup třešnovy sirup za studena domácí sirup z třešní štáva z třešní domaci stava z tresni štáva z třešní recept šťáva z třešní za studena třešňový domácí sirup tresne stava tresnova stava třešnovy syrup domácí třešňový sirup recept syrup z tresni tresnova stava recept domácí štáva z třešní recept konzervování třešní recept na šťávu z třešní tresnovy sirup domaci pektol tresnovy.sirup

Zapomněl/a jsem heslo