Poznejte, kdy je váš moučník tak akorát upečený. Věrným pomocníkem vám bude špejle
Jak poznat, zda je moučník opravdu dobře propečený? Váš domov je provoněný, oblíbený moučník v troubě vypadá, že jeho barva je přímo dokonalá. V tuto chvíli přichází na scénu dřevěná špejle, s jejíž pomocí snadno poznáte, jestli dobrotu můžete s čistým svědomím vytáhnout z trouby.
Jednoduchý trik se špejlí je pro vás názorně připravený v úvodním videu. Nejvíce ho pravděpodobně uvítáte právě u typické české bábovky, kterou vidíte i ve videu. Stejně tak tuto vychytávku využijete při pečení korpusu na dort, při kontrole muffinů, bublaniny a dalších moučníků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pomocí špejle poznat upečený moučník
Každý moučník je potřeba péct přiměřenou dobu, s tím vám zajisté poradí konkrétní recept. Jenže možná právě vaše trouba peče trochu jinak, než se předpokládá. Jak se s tím vypořádat? Nevadí to, protože s určením správné doby k vytažení moučníku vám pomůže špejle. V následujících řádcích se dozvíte, jak na to.
- Když se vám bude zdát, že váš moučník má právě tu správnou žádoucí barvu a začíná naplňovat váš byt lákavou vůní, (po)vytáhněte jej z trouby a píchněte do něj špejlí.
- Špejli dejte co nejhlouběji, abyste si ověřili, zda je moučník propečený celý.
- Pokud na špejli po jejím vyjmutí zůstane tekuté nebo nedopečené těsto, je potřeba moučník ještě vrátit zpět do trouby.
- Tento postup opakujte znovu, intuitivně, po krátké chvíli. Moučník je hotový až tehdy, bude-li špejle čistá, maximálně s několika suchými drobečky.
- Tip: Jako alternativu špejle můžete použít kuchyňský nůž s úzkým ostřím, abyste příliš nenarušili strukturu moučníku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Právě díky podobným trikům jako je tento se špejlí mohou být vaše moučníky dokonalé. Máte také svůj oblíbený trik, který rádi využíváte při pečení moučníků? Podělte se o něj s námi v komentáři pod článkem.
Komentáře