Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak poznat, zda je moučník opravdu dobře propečený? Váš domov je provoněný, oblíbený moučník v troubě vypadá, že jeho barva je přímo dokonalá. V tuto chvíli přichází na scénu dřevěná špejle, s jejíž pomocí snadno poznáte, jestli dobrotu můžete s čistým svědomím vytáhnout z trouby.

Jednoduchý trik se špejlí je pro vás názorně připravený v úvodním videu. Nejvíce ho pravděpodobně uvítáte právě u typické české bábovky, kterou vidíte i ve videu. Stejně tak tuto vychytávku využijete při pečení korpusu na dort, při kontrole muffinů, bublaniny a dalších moučníků.

Jak pomocí špejle poznat upečený moučník

Každý moučník je potřeba péct přiměřenou dobu, s tím vám zajisté poradí konkrétní recept. Jenže možná právě vaše trouba peče trochu jinak, než se předpokládá. Jak se s tím vypořádat? Nevadí to, protože s určením správné doby k vytažení moučníku vám pomůže špejle. V následujících řádcích se dozvíte, jak na to.

  • Když se vám bude zdát, že váš moučník má právě tu správnou žádoucí barvu a začíná naplňovat váš byt lákavou vůní, (po)vytáhněte jej z trouby a píchněte do něj špejlí.
  • Špejli dejte co nejhlouběji, abyste si ověřili, zda je moučník propečený celý.
  • Pokud na špejli po jejím vyjmutí zůstane tekuté nebo nedopečené těsto, je potřeba moučník ještě vrátit zpět do trouby.
  • Tento postup opakujte znovu, intuitivně, po krátké chvíli. Moučník je hotový až tehdy, bude-li špejle čistá, maximálně s několika suchými drobečky.
  • Tip: Jako alternativu špejle můžete použít kuchyňský nůž s úzkým ostřím, abyste příliš nenarušili strukturu moučníku.

Právě díky podobným trikům jako je tento se špejlí mohou být vaše moučníky dokonalé. Máte také svůj oblíbený trik, který rádi využíváte při pečení moučníků? Podělte se o něj s námi v komentáři pod článkem.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli