Jak udělat zelofleky? Snadné a levné jídlo našich babiček oceníme i v dnešní době
Zelofleky představují pokrm, který je velmi snadný a rychlý na přípravu. Také však patří mezi ty nejlevnější - právě proto je tolik oblíbený. Volíme ho v případech, kdy nemáme čas na složitější a zdlouhavější přípravu jídla.
Ať už vás trápí nedostatek času, nebo poslední týden do výplaty, zelofleky ocení celá rodina. Jsou chutné a navíc je můžete přizpůsobit k obrazu svému - zkrátka do nich přidejte zbylé suroviny z lednice. Skvěle se do nich hodí uzeniny i zbylé maso.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit zelofleky
Na jednu dávku tohoto pokrmu budete potřebovat 1/2 menší hlávky bílého zelí, 2 lžíce oleje, sůl a mletý pepř podle chuti, 100 g uzeného boku, případně jiné maso či uzeninu (špekáček, slaninu) a 200 g suchých těstovin - fleků (využít však lze jakékoliv jiné - i ty zbylé uvařené); těstoviny můžete také připravit domácí.
- Zelí nakrouhejte nebo nakrájejte na tenké pásky, které poté překrájejte na menší kousky. K tomu vám parádně pomůže mandolína, jen pozor na prsty.
- Následně zelí restujte (za stálého míchání) na trošce oleje až do zhnědnutí. Poté ho sundejte z ohně, osolte a opepřete.
- Fleky uvařte podle návodu na obalu al dente. Využít však můžete těstoviny již uvařené, které vám zbyly z předchozího vaření. Uvařené a scezené těstoviny následně přimíchejte do restovaného zelí a důkladně promíchejte.
- Na pánvi opečte zvolenou uzeninu, pokrájenou na menší kousky či kostičky, dozlatova. Takto připravená uzenina poslouží k finálnímu posypu zelofleků.
- Zelofleky můžete doplnit salátem z čerstvé zeleniny nebo domácím kompotem.
Tip1: Zelofleky lze využít i jako přílohu k pečeným kuřecím stehnům, vyzkoušíte tuto nezvyklou, přesto dokonale lahodnou kombinaci?
Tip2: Zkaramelizované zelí dodá zeloflekům zcela odlišnou, výbornou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Jakou uzeninu byste použili na zelofleky nejraději? U nás na plné čáře vítězí vypečená slanina, která jim dodá pořádný šmrnc. Ať už se rozhodnete jakkoliv, zelofleky jsou a budou jedním z nejlevnějších a nejrychlejších jídel našich babiček.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře