Vyzkoušejte novou chuť kysaného nebo hlávkového zelí. Máme pro vás recepty na zelí karamelizované
Kysané zelí máme rádi, ale jak chutná s karamelizovaným cukrem? Výborně a sladce, navíc získá pěknou barvu. Takto připravené zelí můžeme při svátečním obědě podávat třeba k pečené kachně a knedlíkům.
Karamelizovaný cukr chuť zelí posune novým směrem. Mnozí si tento postup tak oblíbili, že už ani zelí jinak nepřipravují. Pokud máme rádi, když má zelí v sobě "sladkost", možná je právě toto úprava, která nás nadchne.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat karamelizované zelí?
Vyzkoušejte postup podle našeho receptu:
- Potřebujeme 50 dkg kysaného zelí, 2 cibule, 3 lžíce krystalového cukru, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžičku kmínu, sůl a silný masový vývar.
- Zelí nejprve zbavíme přílišné kyselosti - scedíme, propláchneme ho a vymačkáme téměř dosucha.
- Do kastrolu nasypeme cukr, necháme ho rozpustit a zhnědnout.
- Přidáme olej, promícháme a nasypeme nasekanou cibuli. Mícháme do zezlátnutí cibule, asi deset minut.
- Pokud cukr místy zhrudkovatěl, během vaření se zcela roztaví.
- Přidáme trochu horkého vývaru, zelí, kmín a sůl.
- Promícháme a za občasného zamíchání necháme vývar vydusit.
- Znovu zalijeme vývarem a vydusíme.
- Zasypeme hladkou moukou a zasmahneme.
- Je-li třeba, dosolíme.
Jaké zelí karamelizovat?
K této úpravě se hodí nejen kysané zelí, ale i hlávkové (tj. přímo nakrájené z hlávky, nekysané). Doporučujeme také zelí červené, které velmi dobře chutná k různým svátečním pečínkám a knedlíkům.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rýžový nákyp mého dětství
Přidáno před 13 hodinami
Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy
Přidáno před 14 hodinami
Tilápie s vejci a zeleninou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 15 hodinami
Cheesecake s dýní hokaido
Přidáno před 15 hodinami
Pečená brokolice s česnekem a pomerančovou šťávou
Přidáno před 15 hodinami
Pikantní kuřecí maso na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak ochutit červené zelí, aby chutnalo božsky: Med dodá sladkost, ořechy křupavost, šéfkuchaři sázejí ale ještě na jednu surovinu
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Vývar z masa a kostí je základem polévek i omáček. Jak uvařit ten nejlepší vývar
Komentáře