Kdy přidávat koření do jídla? Poradíme vám, jak nepřijít o jeho chuť ani vůni
Některá jídla potřebují koření více než jiná. Pokud se však ochutí v nesprávný čas, použité koření ztratí intenzitu své chuti i aroma a pokrm bude stále chuťově mdlý. Proto je zásadní vědět, kdy do něj přidat koření.
Kořením by se mělo šetřit. V pokrmech se totiž jeho chuť zvýrazní, obzvláště tehdy, pokud budou před další konzumací nějakou dobu skladovány. Zároveň jím nechceme přebít chutě ani aroma základních surovin ve vybraném jídle.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy přidávat koření do jídla
Nejčastěji se koření přidává ke konci tepelné úpravy, vysokou teplotou totiž přichází o své vlastnosti (např. majoránka). Některá koření jsou natolik výrazná, že by se delší dobou tepelné úpravy uvolnilo příliš aromatických látek a tím by se pokrm znehodnotil. Méně je více - ochucujte raději v menších dávkách a ochutnávejte.
Výjimkou je divoké koření, které se často praží a následně dává už do základu pokrmů, kterých je nedílnou součástí, aby chuť byla opravdu výrazná. Nejvíce znát je správné použití tohoto koření v tradičních českých omáčkách. Přesvědčte se sami a připravte si neodolatelnou klasiku v podobě svíčkové na smetaně:
Komentáře