Moje domácí tlačenka

Vepřové maso Doba přípravy: 3 hodiny 29 názorů

Vepřové maso Doba přípravy: 3 hodiny 29 názorů

Suroviny cca 12-15

500 g vepřová plec
300 g vepřová játra
3x vepřová ledvinka
1x vepřové srdce
3x vepřová nožička
1x vepřové koleno zadní
2x vepřový jazyk
1x cibule
2 stroužky česneku
majoránka
pepř
nové koření
sůl
bobkový líst

Postup přípravy receptu

  1. Na vaření používám dva hrnce a papiňák. Do papiňáku dáme nožičky a koleno, přidáme 2-3 kávové lžičky soli a v pytlíku pár kuliček nového koření, celého pepře a bobkového listu a zalijeme vodou. Dáme vařit cca na 1 hodinu, poté odvíčkujeme a necháme pomalým vařením ještě hoďku dovařit, aby se zredukovala tekutina.

  2. Do druhého hrnce dáme vařit plec, jazyky a srdíčko, ke kterým přidáme jednu celou cibuli, 2 stroužky česneku a trochu soli a vaříme do měkka.

  3. Ve třetím hrnci si uvaříme očištěné ledvinky a játra, ty potřebují nejkratší dobu vaření, max hodinku.

  4. Po dovaření všech surovin vyndáme z hrnce a necháme trochu schladnout. Vodu z vnitřností mužeme vylít, ostatní necháme.

  5. Vnitřnosti krájíme na malé max 1x1x1 cm kostičky, maso na větší a nejkvalitnější maso ještě na větší kousky. Kůže a tlusté maso rozsekáme nadrobno nožem (můžeme pomlít v mlýnku). Vše dáme do velké mísy a promícháme. Přidáme 2 lžičky soli a koření (já používam doma v kávovém mlýnku namleté na prach), 1 lžička majoránky, 1/2 lžičky nové koření a 2 lžičky pepře. Znovu promísíme a zalijeme vývarem z nožiček a masa v poměru: na 3 naběračky vývaru z nožiček dáme jednu naběračku vývaru z masa (udělá dobrou konzistenci a tlačenka je pěkné čirá). Plníme do rukávů o pruměru 10cm. Nakonec vše dáme do chladu ztuhnout. Přeji dobrou chuť.

Poznámka od kuchařky

Prosím ty, kteří budou mít v plánu psát do komentů, že tam patří mnohem víc koření, smažená nebo povařená cibule nebo česnek.

Ano, někdo ho dává já ne. Je zbytečné maso překořenit a zničit tak jeho chuť. Stejně tak přidávat do vývarů kořenovou zeleninu ( nevaříme polévku ) !!! A co se týká cibule a česneku, můžete ji do receptu zařadit, ale tlačenka pak podléhá rychlejší zkáze.

Komentáře k receptu Moje domácí tlačenka

  • wooddy wooddy(autor receptu)

    PAVOL :
    děkuju a určitě dej vědět jak jsi dopadl... případně nějaké foto :-)8-(:-K:-):yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • PAVOL PAVOL (neregistrovaný)

    Prave varim podla toho receptu Dufam že bude chutnat Dakujem za recept:-K

    Odpovědět

  • miroslav miroslav(neregistrovaný)

    k receptu není co dodat, akorát já při kořenění dávám soli tolik, aby tlačenka byla za tepla přesolená, po vychladnutí se sůl rozloží a je to pak akorát. Vnitřnosti do tlačenky nedávám, přidám raději lalok, a o koleno víc.

    Odpovědět

  • casino casino

    Cvrček Obecní:
    Někteří játra nedávají:-) my dáváme:yes: akorát nemají být převařená.
    Rcp se mi zdál OK (postup ad.3:yes:), ale já si vystačím s jedním hrncem (kotlem) a hotové tlačenky ještě nechávám táhnout ve skoro vroucí vodě - glutin se chová lépe (zvláště jde-li tlačenka přes mrazák), než v nevařených tlačenkách.
    A stran plnění "nohavic"máte recht: ve dvou se to dělá líp:yes:
    Sice se mezi prostým lidem traduje přisprostlé rčení, že jen jedno je člověk schopen udělat sám, ale já dokážu, podobně jako wooddy: plnit i nohavice (samozřejmě tlačenkové) sám:-)

    Odpovědět

  • wooddy wooddy(autor receptu)

    tak netuším kde jste pane Cvrčku vzal že játra nepatří do tlačenky :-) ale to čistě váš boj...také netuším proč by měli býti na plnění dva lidé...vždy si plním sám bez bryndání a padání.8-(:-Q;-)

    Odpovědět

  • Cvrček Obecní Cvrček Obecní(neregistrovaný)

    Myslím že do tlačenky vůbec nepatří játra to je úplně jiná chuť, játra se dávají do jitrnic. Přidám dobrý zlepšovák - pořád jsem měl problém s tím plněním do nohavice - musí u toho být 2 lidé někdy mi to spadlo nebo se vyvalilo...Takže tlačenku dávám do plastové láhve od mléka (má široké hrdlo a musí se naplnit úplně po vrch.pak nejsou problémy ani se zavazováním a vzduchovou bublinou. Trochu hůř se to krájí ale celkově je to lepší.

    Odpovědět

  • Johana Johana(neregistrovaná)

    Jirko,tak ta tlacenka,ktora na mna kuka z hora,je urcite super,a urcito vyskusam Tvoj recept,aj,ked niektory tvrdia,ze Amerikani toho nejedia,lebo nejadia,ale tiez sa to vsetko aj tuna da zakupit.Uz sa na to vsetko moc tesim.Dakujem za recept.Vopred sa ospravedlnujem vsetkym vazenym osobam,ktore to budu citat,za pravopis,ktory nie je zapricineny mojimi nevedomostami ,ale tak to vlastne je ,ako to je,a nech tak I zostane,Jedna sa o recept,na ktory sa vzdy budem tesit,ak bude s preklepom alebo bez.Prajem Vam vela zdravicka a vela napadov,krasne Vianoce prezite v rodinnom kruhu,a vsetko najlepsie.:-K

    Odpovědět

  • vlkoc vlkoc(neregistrovaný)

    tak mně zaujal ten pán co tu kritizuje ten termín pomlýt co je na tom k nepochopení ? v našich krajích s eti jinak neřekne jinak pán asi má zkušenosti přesn ědle jeho receptu výborná:-D

    Odpovědět

  • Ruban Ruban(neregistrovaný)

    Já dělám často tlačenku jednoduše, takovou pro chudé. Hlavním cílem je totiž promazat artrotická kolena. Koupím tak asi 6 nožiček (delších) a čtvrt kila nějakých jater, třeba i slepičích, když jsou v akci. Vařím pomaleji napřed nožičky s kořenovou zeleninou, cibulí, pepřem, novým kořením a bobkáčem. Asi po hodině přidám játra a po další sůl. Mám to tak za tři hodky z jedné vody načisto. Vyndám rozpadající se nožičky i zeleninu. Nožičky poctivě oberu, až zbydou jen kůstky, které dám potom psovi. Co jsem obral, to i se zeleninou nakladu do umělohmotných misek (třeba od zmrzliny) jak to je - nekrájím. Potom nechám vývar přejít varem, přitom do něj vhodím asi 5 - 20 stroužků drceného česneku a hrstičku majoránky. Zaleju misky, nechám vychladnout, zavíčkuju a šup do lednice. Protože při konzumaci krájím na plátky, tak nevadí, že jsou tam velké kusy kusy kůží a šlach. Na řezu vytvoří mozaiku. Vydrží víc jak týden a kolena si nestěžují!:-))

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Prosím, bavme se o receptu. Zde se jednalo ne o dyslexii (čtení), ale o dysgrafii(psaní) a recept je dávno v pořádku opraven (rok 2012:-!), tudíž připomínky k psaní jsou neadekvátní. Navíc mohlo jít i o obyčejný překlep.

    Odpovědět

  • honauerová honauerová(neregistrovaný)

    Blb:přesně tak dislexie je omluvitelná,zde je to o receptech k čemu správně napsaný recept když stojí za h -bačkoru
    :-D

    Odpovědět

  • venkovskejpepík venkovskejpepík(neregistrovaný)

    No,nevím,jestli se nevloudila chybička do uvedeného receptu,ale nějak jsem nenašel zmínku o zavaření tlačenky po namíchání surovin s kořením,buď povařit takto namíchanou a potom naplnit obaly,nebo napřed naplnit obaly a následně povařit ve vodě.Bez zavaření se nerozloží koření a nedosáhne se aromatizace celého díla

    Odpovědět

  • Blb Blb(neregistrovaný)

    Mentor: Nevím ale tento web je o vaření a ne o pravopise. Já sám jsem dislektik a mám s ní velké problémy. Pán neumí vařit tak prudí že.??? Mel by jste se stydět! Jinak tlačenka vypadá užasně.

    Odpovědět

  • Mentor Mentor(neregistrovaný)

    Líbí se mi výraz pomlýt - asi proto, že je to v mlýnku. Ale pravopis má nějaká pravidla.

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    prostě úžasná :yes::-D - do tlačenky nikdy nedávám česnek ani cibuli - kdo chce tak ať si jí dá navrch - i když kazit domácí tlačenku cibulí mi připadá barbarské:-p

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: domácí tlačenka tlačenka domácí domácí tlačenka recept jak se dělá domácí tlačenka recept na domaci tlacenku recept domácí tlačenka tlačenka domácí bez vaření tlačenka domácí recepty koření do tlačenky jak udělat domácí tlačenku vaření tlačenky příprava tlačenky jak se dělá tlačenka recepty domácí tlačenka tlačenka recept dobrá domácí tlačenka zavareni tlacenky příprava domácí tlačenky jak na domaci tlacenku koreni na tlacenku