Hrnkový perník: Připravte podle videoreceptu tento voňavý a nadýchaný moučník
Hrnkový perník je chutnou a voňavou klasikou, která naplní váš domov vůní perníkového koření a kakaa. Zvláště v sychravých dnech vám tento moučník dodá pocit hřejivé pohody a zaručeně potěší každého strávníka počínaje od malých dětí až po vaše prarodiče.
Hrnkové recepty jsou snadné a rychlé na přípravu, proto je zvládnete včas upéct i tehdy, když vás nečekaná návštěva informuje o svém příchodu až na poslední chvíli. Perník je sám o sobě velmi chutným moučníkem, ale zároveň vám dává prostor pro různá vylepšení přesně podle vašich představ. Vyzkoušejte rozinky, ořechy, různé polevy, povidla či jiná zdobení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct hrnkový perník
Nadýchaný hrnkový perník zvládne podle našeho videoreceptu snadno i začátečník.
- Na jeden plech perníku si připravte 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 vejce, 1 kypřicí prášek do perníku, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa, nasekané ořechy (lze vynechat). Dále ještě pečicí papír nebo tuk a hrubou mouku na vysypání a vymazání plechu.
- Na ozdobení povrchu budete potřebovat čokoládovou polevu, oblíbenou marmeládu, strouhaný kokos.
- Do mísy nasypte prosátou hladkou mouku, krupicový cukr, vanilkový cukr, kakao, kypřicí prášek do perníku a vše promíchejte.
- K sypkým ingrediencím přidejte mléko, olej a vejce. Vše opět promíchejte tak, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.
- Tip: K dosažení ještě hladšího těsta místo ručního míchání využijte tyčový mixer či šlehač.
- Do těsta můžete přidat i nasekané ořechy nebo rozinky.
- Těsto nalijte na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou, případně vyložený pečicím papírem.
- Moučník pečte na 170 °C po dobu cca 20 minut. Během pečení perník kontrolujte špejlí, aby byl při vytažení z trouby správně propečený.
- Zatímco se bude moučník péct, rozpusťte ve vodní lázni čokoládu na polevu.
- Hotový perník potřete marmeládou, polijte čokoládou a posypte kokosem. Po vychladnutí servírujte.
Přejeme dobrou chuť provoněnou skořicí.
Komentáře