Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrnkový perník je chutnou a voňavou klasikou, která naplní váš domov vůní perníkového koření a kakaa. Zvláště v sychravých dnech vám tento moučník dodá pocit hřejivé pohody a zaručeně potěší každého strávníka počínaje od malých dětí až po vaše prarodiče.

Hrnkové recepty jsou snadné a rychlé na přípravu, proto je zvládnete včas upéct i tehdy, když vás nečekaná návštěva informuje o svém příchodu až na poslední chvíli. Perník je sám o sobě velmi chutným moučníkem, ale zároveň vám dává prostor pro různá vylepšení přesně podle vašich představ. Vyzkoušejte rozinky, ořechy, různé polevy, povidla či jiná zdobení. 

Jak upéct hrnkový perník

Nadýchaný hrnkový perník zvládne podle našeho videoreceptu snadno i začátečník

  1. Na jeden plech perníku si připravte 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 vejce, 1 kypřicí prášek do perníku, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa, nasekané ořechy (lze vynechat). Dále ještě pečicí papír nebo tuk a hrubou mouku na vysypání a vymazání plechu.
  2. Na ozdobení povrchu budete potřebovat čokoládovou polevu, oblíbenou marmeládu, strouhaný kokos.
  3. Do mísy nasypte prosátou hladkou mouku, krupicový cukr, vanilkový cukr, kakao, kypřicí prášek do perníku a vše promíchejte.
  4. K sypkým ingrediencím přidejte mléko, olej a vejce. Vše opět promíchejte tak, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.
  5. Tip: K dosažení ještě hladšího těsta místo ručního míchání využijte tyčový mixer či šlehač.
  6. Do těsta můžete přidat i nasekané ořechy nebo rozinky.
  7. Těsto nalijte na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou, případně vyložený pečicím papírem.
  8. Moučník pečte na 170 °C po dobu cca 20 minut. Během pečení perník kontrolujte špejlí, aby byl při vytažení z trouby  správně propečený.
  9. Zatímco se bude moučník péct, rozpusťte ve vodní lázni čokoládu na polevu.
  10. Hotový perník potřete marmeládou, polijte čokoládou a posypte kokosem. Po vychladnutí servírujte.

Přejeme dobrou chuť provoněnou skořicí.

Komentáře

Další tipy a triky