Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně ochutit mazanec? Patří do něj hlavně rozinky a mandle nebo citronová kúra, voňavého koření stačí jen špetka
Zdroj: Toprecepty

Základem dokonalého mazance je samozřejmě dobře vypracované a vykynuté těsto, které se upeče do podoby krásně nadýchaného zlatavého bochánku. Důležité však je i to, čím těsto vylepšíte. Rozinky nejlépe namočené rumu jsou klasika, lepší chuť mu dodají i některé druhy koření. Jaké to jsou?

Mazanec - tradiční velikonoční pečivo

Bez mazance by to nebyly ty pravé Velikonoce, ne náhodou patří k nejoblíbenějším velikonočním moučníkům a připravuje se ve většině rodin nebo si jej kupují aspoň v obchodě. Mazanec je vlastně takovým „opáčkem“ vánočního pečení. Dělá se rovněž z kynutého těsta jako vánočka, za starých časů se ovšem říkalo, že těsto na mazanec by mělo být bohatší – se smetanou místo mléka a hlavně s velkým množstvím vajíček, které jsou symbolem nového života.  

Krásně žlutý bochánek

Však se mu také říkalo galbrút, což pocházelo z německé gelbes Brot – tedy žlutý chléb. Žlutou barvu mu dodávala nejen vajíčka uvnitř, ale i to, že se potíral vejci i na povrchu, a díky tomu se pak upekl krásně dozlatova. Vzhledem k tomu, že se mazanec nosil na Boží hod velikonoční do kostela k posvěcení neboli pomazání, začalo se mu říkat pomazanec, z čehož vzniklo kratší mazanec. Někdy se zdobil i červenými vajíčky, takové mazance se pak dávaly jako dar při koledě. 

Mazanec se podával po dlouhém čtyřicetidenním předvelikonočním půstu na sváteční nedělní snídani. Často se jedl s medem, naši předkové totiž věřili, že si tak zaručí zdraví na celý rok. Dnes si jej dáváme spíš s máslem. Pokud si ale na mazanci dáte patřičně záležet, bude tak dobrý, že vám bude chutnat klidně i samotný. 

Proč namáčet rozinky do mazance?

V mazanci musí být hlavně dostatek rozinek a mandlí, někteří do něj přidávají i kandované ovoce. Rozinky je dobré před přidáním do těsta na nějakou dobu (minimálně 30 minut) namočit do nějaké tekutiny. Dělá se to proto, aby trochu změkly. Obsahují totiž hodně cukru, který po nějaké době v rozinkách zkrystalizuje a ony pak ztvrdnou.

V základu stačí obyčejná teplá voda (v teplé tekutině se cukr rozpouští rychleji), použít ale můžete i citronovou nebo jinou ovocnou šťávu, čaj či mléko. Chuť rozinek pak nejvíc vylepší rum – do něj je pak lepší rozinky namočit přes noc. Rum klidně můžete použít právě kvůli chuti i u měkkých rozinek. Získají tak příjemné rumové aroma

Mandle dovnitř i mazance i na posypání

Kromě rozinek patří do mazance i mandle. Pokud koupíte neloupané, je třeba je spařit horkou vodou a pak oloupat. Mandle je nejlepší dát do mazance nasekané na hranolky nebo na větší kousíčky. Na ozdobení povrchu mazance se pak hodí mandlové plátky.

Na povrchu krásně křupají a navíc bílé mandličky hezky kontrastují se zlatavým povrchem mazance. Mandle i rozinky se do těsta přidávají až po jeho uhnětení. Poté se s nimi těsto uhněte ještě jednou a teprve pak nechá vykynout. Pokud by se vám ke konci pečení povrch mazance i s mandlemi připaloval, přikryjte ho raději alobalem

Citron, vanilka a koření

Správný mazanec by měl také příjemně vonět citronem a vanilkou. Z toho důvodu se do něj přidává strouhaná citronová kůra. Použít můžete tu z obchodu prodávanou v sáčku (prodává se i voňavý citronový cukr), aromatičtější je však samozřejmě čerstvá. Jen myslete na to, že by měla být z chemicky neošetřeného citronu. Citronová kůra se dá případně pro trochu jinou chuť nahradit i tou pomerančovou.

Vanilka se do mazance obvykle přidává ve formě vanilkového cukru, lze ale použít i zrníčka rovnou vyškrabaná z vanilkového lusku – ta samozřejmě voní ještě víc. Pokud byste chtěli mazanec ještě víc zdokonalit, přidejte do něj i koření. Obvykle se dává muškátový oříšek, kořeněnou vůni lékořice mu dodá i trocha anýzu.

Občas se používá i mletý hřebíček. Nezapomeňte, že v případě těchto druhů koření stačí opravdu špetka, aby nepřebily další ingredience. V některých receptech se můžete setkat i s kurkumou nebo šafránem, rovněž stačí špetka, s nimi je pak mazanec opravdu žlutý jako jarní sluníčko.

Náš tip: Vynikající velikonoční mazanec si můžete upéct třeba podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více