Svatomartinské rohlíčky z tvarohového těsta chutnají hlavně s makovou náplní
Svatomartinská specialita tvarem připomíná podkovy, proto se jí tak někdy říká. Rohlíčky se pečou z různých těst, babičky je nejčastěji pekly z kynutého těsta, ale tentokrát vás je naučíme z těsta tvarohového. Chutnají výtečně a zvládnou je skvěle i začátečníci.
Tvarohové těsto je snadné na přípravu, rohlíčky si můžete upéct kdykoliv během roku, třeba když vám v ledničce zůstanou nevyužité tvarohy. S těstem se krásně pracuje, po vypracování ale bude potřebovat půl hodiny v lednici. Mohlo by se vám také líbit, že v náplni je přidaná čokoláda.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Rohlíčky z tvarohového těsta
Rohlíčky z úvodního videa jsou báječná dobrota, ale většinou si na ně vzpomeneme jen na začátku listopadu. Jejich přípravou vás provedeme v několika krocích.
Na 24 rohlíčků si připravte 450 g hladké mouky, 250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 1 kypřicí prášek, 7 lžic másla, 7 lžic mléka nebo kefíru, 1 špetku soli.
- Hladkou mouku s kypřicím práškem prosejte do mísy, přidejte vejce, tvaroh a rozpuštěné zchladlé máslo, dále ještě mléko a špetku soli.
- Ze všech surovin vypracujte nelepivé těsto. Můžete pracovat ručně nebo v robotu za pomoci hákového nástavce.
- Vypracované těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na půl hodiny odpočinout do lednice.
- Odpočinuté těsto rozdělte na čtyři díly, každý díl rozválejte na pomoučeném vále do kruhu o průměru přibližně 18 cm. Každý z kruhů rozdělte rádýlkem nebo nožem na 6 výsečí - trojúhelníků.
- Na širší stranu každého trojúhelníku dejte lžičku náplně. Rohy a zadní okraj přehněte přes náplň a srolujte do rohlíčku. Pamatujte, že špička trojúhelníku by vždy měla končit pod rohlíčkem, předejdete tak jeho rozbalení.
- Rohlíčky rovnejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte je do trouby předehřáté na 180 °C. Upečte je pěkně dozlatova, počítejte s časem přibližně 20 minut, ale řiďte se zkušenostmi s vlastní troubou.
- Ještě horké rohlíčky potřete máslem a hned je posypte moučkovým cukrem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Náplň do svatomartinských rohlíčků
Do rohlíčků můžete vybrat náplň, jaká vám nejvíce chutná. Můžete vyzkoušet ořechovou, makovou, tvarohovou i marmeládu nebo povidla.
Na makovou náplň budete potřebovat 200 g mletého máku, 150 ml mléka, 40 g mléčné čokolády, cukr (podle chuti) a trochu skořice.
- Mléko ohřejte k varu a vsypejte do něj mák, cukr, čokoládu a skořici.
- Vše vařte za stálého míchání až do zhoustnutí, poté nechte vychladnout.
Po vychladnutí makovou náplň použijte k plnění rohlíčků.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře