Štrúdl s povidlovo-tvarohovou náplní

radiator Kuchařka:

Moučníky , Záviny, rolády 15 názorů

525

Suroviny

Těsto:
250 g hladké mouky
1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
trochu vanilkového cukru
špetka soli
100 ml vody (dle potřeby)
1 vejce
4 PL slunečnicového oleje
80 g másla
Náplň:
250 g plnotučného tvarohu
1 vanilkový cukr
2 PL cukru krupice
1 vejce
citronová kůra
2 ČL vanilkového pudinkového prášku
domácí švestková povidla
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dámy prosátou mouku, další sypké suroviny a vše promísíme. Přidáme olej, změklé máslo, vodu a vypracujeme hladké těsto (nebo uhněteme v pekárně). Uděláme bochánek, dáme ho do mísy, povrch potřeme lehce olejem a zakryjeme mikrotenovou folií. Těsto necháme v lednici cca hodinu odpočinout.

  2. Zatímco těsto odpočívá, uděláme tvarohovou náplň.
    Do mísy dáme tvaroh, vejce, cukry, citronovou kůru, vanilkový pudink a vyšleháme dohladka.

  3. Troubu předehřejeme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C).
    Těsto vyndáme z lednice a vyválíme z něj obdélník. Do pruhu střední části těsta dáme tvarohovou náplň, uděláme v ní asi šest důlků a dáme do nich švestková povidla nebo marmeládu. Postranní části těsta nožem nebo rádlem šikmo nařežeme na 2,5 cm proužky, které přes náplň střídavě překládáme.

  4. Štrůdl dáme na plech s pečícím papírem, vložíme do trouby a pečeme cca 25-35 minut.
    Upečený štrůdl vyndáme z trouby a hned pocukrujeme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 479 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Štrúdl s povidlovo-tvarohovou náplní

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes::yes: moc hezké a výborná kombinace domácí povidla a tvaroh. <3 Povidla dělám také domácí v troubě. Moc sladké nemusím ale štrůdl mám ráda tento je lákavý.

    Odpovědět

  • radiator radiator(autorka receptu)

    janek53: Voda do těsta patří, ale každá mouka saje jinak, proto je v závorce uvedeno dle potřeby. Těsto je třeba hníst tak dlouho, dokud nevznikne hladká konzistence. Dnes jsem těsto opět dělala pro slanou variaci štůdlu, tak jsem přidala foto.

    Odpovědět

  • janek53 janek53

    radiator: možná jsem tam měl dát míň vody nebo žádnou.

    Odpovědět

  • radiator radiator(autorka receptu)

    janek53: To mě mrzí, že jste s receptem na těsto nespokojený. A dal jste těsto odpočinout do lednice? Z tohoto těsta jsem už strůdly dělala a pracovalo se s ním dobře.

    Odpovědět

  • janek53 janek53

    Vyzkoušel jsem a s výsledkem jsem nespokojený. Těsto je moc mastné i když jsem přidal další mouku. Snad by stačilo poloviční množství tuků, nevím;-(:-//

    Odpovědět

  • casino casino

    hosta:
    Děkuji, už to mám opsáno :-)
    Opravdu dáváte skoro 10% octa :-O (neředěný - 8%ní)

    hlh:
    I vy filuto neregi, že vy jste se trošičku přechytračili, he :-D
    No, možná ale líp, než kdyby napsali o tom jednookém mezi slepými, že :-p

    Odpovědět

  • hlh hlh(neregistrovaný)

    casino: Sleduju, že jste tu nejchytřejší z nejchytřejších! :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    casino: snad nebude vadit, když svůj recept napíši sem:
    2,5 kg vypeckovaných švestek (nejlépe přešlých mrazem) umlít a vařit s 250 ml octa dohusta, nechat stát. Druhý den přidat asi 40 dkg cukru a opět vařit do husta, horké plnit. Pokud jsou švestky opravdu hodně sladké, množství cukru se může přiměřeně snížit. Nejlepší jsou klasické staré malé švestky (ty, co leckde chytají šárku ;-))Letos chci část octa nahradit balsamikem - jen jako pokus;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Před časem jsem dostal zavařovačku domácích povidel:-(( ...ale i nadále jsme zůstali přáteli:-D
    Povidla jsme kdysi dááávno doma vařívali, pak jsme dostávali od příbuzných z kotárů a poslední roky používám kupovaná (přislazovaná) a chutnají mi víc, než ta domácí. Jen jednou jsem koupil přímo od výrobce povidla dělaná tak jak se dělala kdysi a vrátil jsem se k HAMÉ (přiznávám, že i kvůli ceně produktu). Pokud je hodlám použít např. navrch na vdolečky, tak je nechám pár dní oddeklovaná, že aby zhoustla:yes:

    hosta: radiator:
    2013 jsem vysadil asi 60 trnek (na sušení) letos bych už mohl sklidit pár košů švestek...
    Dejte mi sem, prosím, odkaz na rcp na domácí povidla podle vašeho gusta (předpokládám, že budou s octem) a já je na podzim udělám:-)
    Uvaříme, vyzkoušíme, porovnáme a uvidíme... :-)
    Těch pár měsíců do sklizně uteče jak domácí povidla, že:-):-D:-K
    (prošel jsem zdejší rcp na "povidla" a až na pár výjimek se už podle obrázků jedná spíše o urážku švestkových povidel)
    No, uznávám ale, že tento rcp se mi líbí a vyzkouším ho dřív než do švestek:-)

    Odpovědět

  • radiator radiator(autorka receptu)

    casino: Odpověděla vám za mě hosta. Nicméně vím, že ne každý má na zahradě švestky a vaří povidla, ale to černé lepidlo, které je v obchodech nazýváno švestkovými povidly, bych rozhodně za ta domácí neměnila:-p

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    casino: tak povidla bych asi nezpochybňovala - vlastnoručně trhané švestičky, pravda cukr koupený;-), vlastnoručně míchaná na kamnech či pečená v troubě, vyrobená povidla doma. Asi oproti povidlům, která se prodávají, je rozdíl jednoznačný, he?

    Odpovědět

  • casino casino

    No, dřív bylo kdeco "domácí": vejce, máslo, tvaroh a třeba i mouka...:yes:
    ...ale čemu všemu se asi dnes říká "domácí švestková povidla", he :-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Nejen štrudl krásný, je krásný i talíř:yes:

    Odpovědět

  • gogyna gogyna

    Krásný štrůdl, už jen uvařit kávu.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Elina Elina(neregistrovaná)

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: tvarohova napln do strudlu štrudl s tvarohovou náplní povidlovo tvarohový koláč naplne do strudlu štrůdl náplně recepty náplň do štrúdlu recept náplň do štrůdlu tvarohovo pudinková náplň do štrůdlu náplň do strudl svestkovy strudl s tvarohem švestkový štrudl strudl s naplni recept na štrudl z tvarohovou náplní tvarohova napln na strudl tvarohova náplň do štrůdl tvarohová nápln do štrúdlu tvarohova napl do strudlu strudl s vice naplnemi štrůdl z koupeneho testa recepty s tvarohovou náplní

Zapomněl/a jsem heslo