Štrúdl s povidlovo-tvarohovou náplní

Suroviny

Těsto:
250 g hladké mouky
1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
trochu vanilkového cukru
špetka soli
100 ml vody (dle potřeby)
1 vejce
4 PL slunečnicového oleje
80 g másla
Náplň:
250 g plnotučného tvarohu
1 vanilkový cukr
2 PL cukru krupice
1 vejce
citronová kůra
2 ČL vanilkového pudinkového prášku
domácí švestková povidla

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dámy prosátou mouku, další sypké suroviny a vše promísíme. Přidáme olej, změklé máslo, vodu a vypracujeme hladké těsto (nebo uhněteme v pekárně). Uděláme bochánek, dáme ho do mísy, povrch potřeme lehce olejem a zakryjeme mikrotenovou folií. Těsto necháme v lednici cca hodinu odpočinout.

  2. Zatímco těsto odpočívá, uděláme tvarohovou náplň.
    Do mísy dáme tvaroh, vejce, cukry, citronovou kůru, vanilkový pudink a vyšleháme dohladka.

  3. Troubu předehřejeme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C).
    Těsto vyndáme z lednice a vyválíme z něj obdélník. Do pruhu střední části těsta dáme tvarohovou náplň, uděláme v ní asi šest důlků a dáme do nich švestková povidla nebo marmeládu. Postranní části těsta nožem nebo rádlem šikmo nařežeme na 2,5 cm proužky, které přes náplň střídavě překládáme.

  4. Štrůdl dáme na plech s pečícím papírem, vložíme do trouby a pečeme cca 25-35 minut.
    Upečený štrůdl vyndáme z trouby a hned pocukrujeme.

Komentáře k receptu Štrúdl s povidlovo-tvarohovou náplní

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    radiator: Ta povidla nebyla ochucená, tak jsem to riskla s tím skořicovým cukrem, když do jiných štrúdlů ho dávám, bylo to naprosto skvělé, citronový tvaroh, s hodně vanilkou a ochucená povidla ,dva v jednom ! ;-):-D

    Odpovědět

  • radiator radiator (autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Jste šikulka:yes::-) Těší mě, že se vám nakonec štrúdl povedl a ještě jste ho vylepšila.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    radiator: Vynikající štrůdlík. :-* Dala jsem do tvarohu jen žloutek, trošku půlených rozinek a vše dle receptu. Míchám tvaroh vždy vidličkou , aby se mi nerozblemcal. Pak jsem dala pudinkový prášek , taky promíchala vidličkou, až byl tvaroh akorát a nebyl mokrý. Na vrch povidla a dala jsem na ně sáček skořicového cukru. Pár plátečkú másla , zavinula a upekla.
    Po upečení klasika , potřít máslem s rumíkem! Potřebuje to pár hodin odpočinout, na spojení chutí, ale dobrota veliká.
    Myslím, že se dá udělat velmi dobře, i z listového těsta. Nedělala jsem naposled! :yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Simona Skolakova: To je ten pohled na svět , co jsem dobré spapal , to mě už nezajímá, co budu jíst mě zajímá, každý den a pokud možno, ženě naplánuji vaření, velmi zajímavou formou " co,kdybychom si uvařili " , samozřejmě pokud možno , to množné číslo sjednotit na jednu osobu. :-//

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Veronika.Hrozna: :-D:-D;-);-):yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    radiator: Dávám opečenou dětskou krupičku, místo solamylu, hezky nasákne . Jdu si vybrat tvaroh a zítra tento receptík odzkouším. Protože, už dneska bylo řečeno, " od Vánoc si nepekla štrúdl";-( , ale že předtím byla jablka až do Nového roku a pekla jsem štrúdl dvakrát týdně, o tom se diskrétně mlčelo..... :-//

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: Dávám taky vaničkový, je do štrúdlíku lepší, je to pak kypřejší ......

    Odpovědět

  • radiator radiator (autorka receptu)

    Honeybunny:
    Přidala jste do tvarohové náplně pudinkový prášek? Ten konzistenci tvarohu trochu zpevní. Někdy bývá tvaroh ve vaničce řidší, tak je třeba dát pudinkového prášku o trochu více.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Taky na náplň používám tvaroh ve staniolu a dávám jen žloutek on i ten bílek může tvaroh dost zředit;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Honeybunny: tvaroh jaký? jestli vanička tak by to mohlo být tím, já jedině kostku ve staniolu...

    Odpovědět

  • Honeybunny Honeybunny

    To je podruhé, co zkouším tvarohové náplň a podruhé, co je strašně tekutá, takže štrúdl nejde ani zabalit. V čem dělám chybu? :-(:-?

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes::yes: moc hezké a výborná kombinace domácí povidla a tvaroh. <3 Povidla dělám také domácí v troubě. Moc sladké nemusím ale štrůdl mám ráda tento je lákavý.

    Odpovědět

  • radiator radiator (autorka receptu)

    janek53: Voda do těsta patří, ale každá mouka saje jinak, proto je v závorce uvedeno dle potřeby. Těsto je třeba hníst tak dlouho, dokud nevznikne hladká konzistence. Dnes jsem těsto opět dělala pro slanou variaci štůdlu, tak jsem přidala foto.

    Odpovědět

  • janek53 janek53

    radiator: možná jsem tam měl dát míň vody nebo žádnou.

    Odpovědět

  • radiator radiator (autorka receptu)

    janek53: To mě mrzí, že jste s receptem na těsto nespokojený. A dal jste těsto odpočinout do lednice? Z tohoto těsta jsem už strůdly dělala a pracovalo se s ním dobře.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: tvarohova napln do strudlu štrudl s tvarohovou náplní naplne do strudlu strudl s tvarohem a povidly náplň do štrůdlu povidlovo tvarohový koláč štrůdl s tvarohem tvarohová nápln do štrúdlu štrůdl s marmeládou štrůdl s tvarohem a švestkami tvarohová štrudl strudl se svestkami a s tvarohem recepty tvaroh a povidla štrudl s s povidlím naplne na štrůdl štrůdl náplně recepty štrudl z tvarohem nejlepsi tvarohova napln do strudlu recept na štrudl pudink tvaroh štrůdl s povidlím