Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ani drahé léky, ani hodiny ve fitku. Nejlevnější věc na hubnutí máte pravděpodobně ve spíži
Zdroj: Pixabay.com, Tumisu

Řada z nás ve snaze rychle zhubnout nežádoucí kila hledá zázračný preparát, který by s tím pomohl, a to nejlépe bez práce. Končíme pak s předraženými prášky na hubnutí, dřeme se bezhlavě v posilovnách, v horších případech s liposukcí. A přitom ten nejlepší a nejlevnější nástroj pro získání štíhlé linie máte dost možná ve sklepě nebo ve spižírně a napěchovaný v zavařovačce. Řeč je o obyčejném kysaném zelí.

Zdraví v zavařovačce

Zapomeňte na předražené doplňky stravy a zaručené hubnoucí koktejly. Pokud chcete mít zdravá střeva, silnou imunitu a zhubnout rychle a efektivně, začněte místo pilulek ve velkém jíst kysané zelí! Tato úplně obyčejná a navíc velmi levná a dostupná potravina umí s organismem úplně zázraky. Zelí je totiž plné vitamínu C, takže podporuje imunitu. Zároveň je bohaté na zinek, který je rovněž dobrý pro obranyschopnost, ale také pro zdraví vlasů a nehtů. Zelí má málo kalorií, ale hodně vlákniny, což znamená, že ho můžete sníst hodně, ale nemusíte, protože i standardní porce vás dokonale zasytí a díky tomu i omezí chutě mlsat dál. Kysané zelí je také bohaté na mléčné bakterie, které zajišťují harmonii střevní mikroflóry, ale i té poševní, což je nezbytná prevence nejrůznějších nepříjemných zánětů. Navíc si kysané zelí můžete snadno vyrobit i doma. A budete "cool", protože domácí fermentace je momentálně v kurzu!

Kysané zelí je lepší variantou, než zelí dušené, protože tepelným zpracováním všechny ty cenné zdravé látky ztrácí. Proto ať už si dáváte králíka, pečenou kachnu či moravského vrabce, naučte se jíst k němu zelí v té nejpřírodnější formě. Tak do svého jídelníčku snadno dostanete velice prospěšnou superpotravinu. Pokud chcete jít víc "do sebe", můžete po ránu zkusit pít zelnou šťávu, která je vynikající na zažívání a pozor, funguje skvěle i na kocovinu. Každodenní pití této kyselé dobroty doporučují i cukrovkáři; kysané zelí totiž umí snížit hladinu cukru v krvi i cholesterol. Ze všech těchto důvodů je kysané zelí zázrakem pro hubnutí. Chcete-li to zkusit, máme pro vás pětidenní zelnou dietu, která skvěle nastartuje váš metabolismus a nakopne vás ke zdravému životnímu stylu.

Pětidenní zelná dieta

Základem této diety je, že jíte tři jídla denně a podle fyzické aktivity ještě k tomu jednu či dvě malé svačiny. Přitom dvě ze tří hlavních jídel obsahují převážně zelí, a to ideálně kysané, případně dušené nebo povařené ve vodě s hřebíčkem, novým kořením a bobkovým listem. Vyberte si, co je vám nejmilejší, případně je možná kombinace, a pak už jen zelí zahrnujte do jednotlivých receptů podle toho, na co máte chuť.

Vhodnou svačinou je při této dietě nízkokalorická zelenina s menším obsahem sacharidů, tedy například okurka, cuketa, rajče, brokolice či květák, a to ideálně v syrové, případně v dušené formě. Jedna svačina rovněž může být nahrazena porcí ovoce podle vaší chuti nebo malou miskou ovocného salátu. Snídaně by měla být nízkotučná. Ideální je jogurt nebo pohanková či ovesná kaše s ovocem a vařená v rostlinném mléce.

Dieta se drží pět dní, protože delší doba už by vám mohla zažívání naopak dost nepříjemně rozhodit a ruku na srdce, člověk také nechce neustále jíst jen zelí. Jejím cílem je především nastartování metabolismu a odhlečení těla. Po těch pěti dnech byste se měli cítit tak dobře, že rovnou navážete jídelníčkem, který je převážně složen ze zeleniny, kvalitních bílkovin a omezeného množství zdravých tuků. Po měsíci zhubnete jedno, dokonce možná i dvě kila podle toho, jakou aktivitu k dietě zvolíte. A po tom měsíci rovněž můžete zelnou pětidenní dietu zopakovat a udělat si z ní tak zdravý pravidelný detox. Aby se vám lépe začínalo, tady je malá inspirace pro váš pětidenní jídelníček...

1. den

  • Snídaně: Ovesná kaše s borůvkami a 10 gramy loupaných mandlí, černý čaj
  • Oběd: Libová dušená šunka (150 gramů) s dvojitou porcí kysaného zelí
  • Večeře: Velký zelný salát se strouhanou mrkví a jablky a čerstvým kozím sýrem

2. den

  • Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, například skyr, s pokrájeným zeleným jablkem, doslazený medem a posypaný skořicí, bylinkový čaj
  • Svačina: Zelná šťáva (200 ml)
  • Oběd: Domácí karlovarské knedlíky s petrželkou z celozrnné mouky s velkou porcí dušeného zelí
  • Svačina: Malý ovocný salát z citrusů (pomeranč, grep, mandarinka), bez cukru
  • Večeře: Krůtí klobáska osmahnutá na kvalitním sádle nebo ghí s kysaným zelím

3. den

  • Snídaně: Instantní pohanková kaše s banánem a lžící arašídového másla, černá káva
  • Svačina: Pomelo
  • Oběd: Pečené kuřecí stehno s červeným zelím dušeným s houbami a na červeném víně
  • Večeře: Domácí salát coleslaw z čerstvě nakrouhaného zelí a se zálivkou z jogurtu

4. den

  • Snídaně: Bílý jogurt řeckého typu s medem a ořechy, černý čaj
  • Oběd: Hustá zelná polévka s bramborem, bez uzeniny
  • Večeře: Velký salát se základem z čerstvě krouhaného zelí (další zelenina podle chuti) s vařeným vejcem

5. den

  • Snídaně: Ovesná kaše s ovocem a kostičkou vysokoprocentní čokolády vařená v plnotučném mléce, káva
  • Oběd: Velký zelný salát s kousky tuňáka ve vlastní šťávě (120 - 150 gramů)
  • Svačina: Zelná šťáva (200 ml), nízkotučný cottage a 2 kusy žitného knackebrotu
  • Večeře: Bramborové noky s kysaným zelím a vypečenou slaninou

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více