Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snadné recepty na domácí ovesné sušenky: Jsou zdravější než kupované, a přesto výtečné!
Snadné recepty na domácí ovesné sušenky: Jsou zdravější než kupované, a přesto výtečné!

Každý si občas rád zakousne něco sladkého, a to i ten, kdo drží dietu. Jak si pochutnat a přitom nemít výčitky? Jednou z možností je upéct si domácí ovesné sušnky. Jsou zdravější než kupované a navíc máte přesnou představu o tom, co přesně obsahují. Přinášíme tři snadné recepty na ty nejlepší ovesky!

Ovesky bez cukru s čokoládou

Výtečnou náhradou cukru ve sladkých receptech jsou datle. Exotické ovoce je samo o sobě hodně sladké a sušenkám dodá zajímavý ráz. Pokud přeci jen chcete péct sušenky bez nich, nahraďte je v receptu 1/2 hrnku třtinového cukru a 2 lžícemi medu či javorového sirupu. Do sušenek pak pro chuť spolu s čokokousky můžete přidat rozinky nebo sušené brusinky.

Co budeme potřebovat:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek hladké mouky (může být i špaldová nebo kokosová)
  • 1/2 hrnku vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku nasekaných a vypeckovaných datlí
  • 130 gramů másla
  • 2 lžíci vody
  • 1 lžičku jedlé sody
  • čokoládové kousky (tmavé) nebo hořkou čokoládu nasekanou na malé kousky
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Postup: Ve velké míse smícháme prosátou mouku s vločkami. Přidáme nasekané nebo nahrubo namleté ořechy a skořici. V malém kastrůlku rozehřejeme máslo a přisypeme jedlou sodu. Dobře ji v másle rozmícháme, a to pak přilijeme do mísy k sypkým přísadám. Dobře promícháme. Pozor! Pokud v receptu používáte cukr a sirup místo datlí, cukr se přidává hned na začátku k ostatním sypkým přísadám a sirup se přilévá a rozehřívá spolu s máslem.

Nakonec přidáme čokoládové kousky. Z těsta posléze rukama tvarujeme malé kuličky, které v dostatečných rozestupech pokládáme na plech na pečící papír. Každou kuličku na plechu mírně zmáčkneme - v troubě se kuličky rozpečou na placičky. Pečeme na 150°C, a to 15 až 20 minut. 

Kakaové ovesky s kokosem

Kakao v kombinaci s kokosem, to je opravdu božská mana, která se k sušenkám dokonale hodí! I tento recept pracuje s datlemi, tentokrát ve formě sladkého sirupu. A opět lze tento sirup (ve stejném množství) nahradit běžněji dostupným javorovým sirupem.

Co budeme potřebovat:

  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 50 gramů kakaa holandského typu
  • 50 gramů strouhaného kokosu
  • 50 gramů kokosového oleje
  • 80 ml vody
  • 8 lžic datlového sirupu
  • špetku soli

Postup: Rozehřejeme si kokosový olej a přelijeme ho do větší mísy. Přidáme špetku soli a vločky a promícháme. Pak přidáme kakao a kokos a znovu promícháme. Nakonec přidáme sirup a vodu a ještě jednou promícháme. Z těsta tvarujeme malé placičky (tentokrát nepoužíváme jedlou sodu, takže sušenky musíme vytvarovat rovnou) a ty pokládáme na plech na pečící papír. Pečeme na 180°C asi 20 minut.

Ovesky bez mouky s arašídovým máslem

Pokud vás zaujal recept na sušenky bez mouky nebo třeba doma máte někoho, kdo musí omezovat lepek, zkuste ovesné sušenky s arašídovým máslem. Jsou výživné a jistě zachutnají i sportovcům, a to i když obsahují cukr.

Co budeme potřebovat:

  • 2/3 hrnku ovesných vloček
  • 1 hrnek arašídového másla
  • 1 vejce
  • 90 gramů třtinového cukru
  • 90 gramů čokokousků nebo nasekané čokolády
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1/2 lžičky mlaté skořice

Postup: Připravíme si dvě mísy. V jedné smícháme vločky, skořici a jedlou sodu. Do druhé pak rozklepneme vejce a přisypeme cukr. Rozmícháme metličkou. Pak přidáme do druhé mísy arašídové máslo v pokojové teplotě a dál mícháme, dokud se vše nespojí v kompaktní hmotu. Poté postupně přisypáváme vločky a mícháme a mícháme... Dokud nám nevznikne těsto, které necháme 30 mniut odpočívat v lednici. Z těsta pak tvarujeme kuličky, které pokládáme na plech na pečící papír, mírně každou prstem rozmáčkneme a dodržujeme rozestupy. Pečeme 10 minut na 180°C. Sušenky se budou zdát nedopečené, ale to je v pořádku. Chceme-li je křupavější, pečeme až 12 minut. Po vyjmutí z trouby necháme 15 minut odpočívat, než sušenky přesuneme z plechu na tác.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům