Snadné recepty na domácí ovesné sušenky: Jsou zdravější než kupované, a přesto výtečné!
26. 1. 2021 Vaření
Každý si občas rád zakousne něco sladkého, a to i ten, kdo drží dietu. Jak si pochutnat a přitom nemít výčitky? Jednou z možností je upéct si domácí ovesné sušnky. Jsou zdravější než kupované a navíc máte přesnou představu o tom, co přesně obsahují. Přinášíme tři snadné recepty na ty nejlepší ovesky!
Ovesky bez cukru s čokoládou
Výtečnou náhradou cukru ve sladkých receptech jsou datle. Exotické ovoce je samo o sobě hodně sladké a sušenkám dodá zajímavý ráz. Pokud přeci jen chcete péct sušenky bez nich, nahraďte je v receptu 1/2 hrnku třtinového cukru a 2 lžícemi medu či javorového sirupu. Do sušenek pak pro chuť spolu s čokokousky můžete přidat rozinky nebo sušené brusinky.
Co budeme potřebovat:
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 hrnek hladké mouky (může být i špaldová nebo kokosová)
- 1/2 hrnku vlašských ořechů
- 1/2 hrnku nasekaných a vypeckovaných datlí
- 130 gramů másla
- 2 lžíci vody
- 1 lžičku jedlé sody
- čokoládové kousky (tmavé) nebo hořkou čokoládu nasekanou na malé kousky
- 1/2 lžičky mleté skořice
Mohlo by vás zajímat
Postup: Ve velké míse smícháme prosátou mouku s vločkami. Přidáme nasekané nebo nahrubo namleté ořechy a skořici. V malém kastrůlku rozehřejeme máslo a přisypeme jedlou sodu. Dobře ji v másle rozmícháme, a to pak přilijeme do mísy k sypkým přísadám. Dobře promícháme. Pozor! Pokud v receptu používáte cukr a sirup místo datlí, cukr se přidává hned na začátku k ostatním sypkým přísadám a sirup se přilévá a rozehřívá spolu s máslem.
Nakonec přidáme čokoládové kousky. Z těsta posléze rukama tvarujeme malé kuličky, které v dostatečných rozestupech pokládáme na plech na pečící papír. Každou kuličku na plechu mírně zmáčkneme - v troubě se kuličky rozpečou na placičky. Pečeme na 150°C, a to 15 až 20 minut.
Mohlo by vás zajímat
Kakaové ovesky s kokosem
Kakao v kombinaci s kokosem, to je opravdu božská mana, která se k sušenkám dokonale hodí! I tento recept pracuje s datlemi, tentokrát ve formě sladkého sirupu. A opět lze tento sirup (ve stejném množství) nahradit běžněji dostupným javorovým sirupem.
Co budeme potřebovat:
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 50 gramů kakaa holandského typu
- 50 gramů strouhaného kokosu
- 50 gramů kokosového oleje
- 80 ml vody
- 8 lžic datlového sirupu
- špetku soli
Postup: Rozehřejeme si kokosový olej a přelijeme ho do větší mísy. Přidáme špetku soli a vločky a promícháme. Pak přidáme kakao a kokos a znovu promícháme. Nakonec přidáme sirup a vodu a ještě jednou promícháme. Z těsta tvarujeme malé placičky (tentokrát nepoužíváme jedlou sodu, takže sušenky musíme vytvarovat rovnou) a ty pokládáme na plech na pečící papír. Pečeme na 180°C asi 20 minut.
Mohlo by vás zajímat
Ovesky bez mouky s arašídovým máslem
Pokud vás zaujal recept na sušenky bez mouky nebo třeba doma máte někoho, kdo musí omezovat lepek, zkuste ovesné sušenky s arašídovým máslem. Jsou výživné a jistě zachutnají i sportovcům, a to i když obsahují cukr.
Co budeme potřebovat:
- 2/3 hrnku ovesných vloček
- 1 hrnek arašídového másla
- 1 vejce
- 90 gramů třtinového cukru
- 90 gramů čokokousků nebo nasekané čokolády
- 1 lžičku jedlé sody
- 1/2 lžičky mlaté skořice
Postup: Připravíme si dvě mísy. V jedné smícháme vločky, skořici a jedlou sodu. Do druhé pak rozklepneme vejce a přisypeme cukr. Rozmícháme metličkou. Pak přidáme do druhé mísy arašídové máslo v pokojové teplotě a dál mícháme, dokud se vše nespojí v kompaktní hmotu. Poté postupně přisypáváme vločky a mícháme a mícháme... Dokud nám nevznikne těsto, které necháme 30 mniut odpočívat v lednici. Z těsta pak tvarujeme kuličky, které pokládáme na plech na pečící papír, mírně každou prstem rozmáčkneme a dodržujeme rozestupy. Pečeme 10 minut na 180°C. Sušenky se budou zdát nedopečené, ale to je v pořádku. Chceme-li je křupavější, pečeme až 12 minut. Po vyjmutí z trouby necháme 15 minut odpočívat, než sušenky přesuneme z plechu na tác.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více