Perníčky sv. Vojtěcha - upravené

Eliza Kuchařka: Eliza

4 plechy Moučníky , Perníky 5 názorů

Suroviny

500 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
3 vejce
6 lžic mléka
3 lžíce medu
1 lžíce sádla
1 kypřící prášek do perníku
2 hřebíčky
2 kuličky nového koření
1 lžička mleté skořice
1 vejce na potření
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. V míse utřeme vejce s cukrem, přidáme med, mléko, povolené sádlo, skořici a roztlučený hřebíček a nové koření. Vyšleháme hladkou hmotu.

  2. Na vál nasypeme mouku s práškem do perníku a postupně přiléváme našlehanou vaječnou pěnu. Dobře promísíme, vál pomoučíme a vytvoříme pevné těsto, které je vláčné a neláme se.

  3. Těsto vyválíme na cca 5mm silnou placku, vykrájíme tvary, které přeneseme na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.

  4. Pečeme při 170°C 8 minut.

Poznámka

Původní recept na tyto perníčky pochází ze stránek Chytrá žena a Vánoční sen. Mají se přidat pouze vaječné žloutky. Ovšem protože se při realizaci prostě nedařilo vytvořit těsto - bylo to suché jako strouhanka - přilila jsem oddělené bílky. Výsledek je velmi dobrý, perníčky jsou chutné a měkounké.

Můžeme zdobit podle fantazie. Na fotografii jsou perníčky neozdobené, protože jsme je s dcerou dělaly na školní vánoční trh nikoli k jídlu, ale jako dekoraci. I když jíst se dají a dokonce s chutí...

Ze stejného důvodu jsem je nepotírala vejcem, ale nechala v rustikální podobě...

Pokud by někdo chtěl tmavé perníčky, přidá do těsta (do tekuté části) 2 lžíce kakaa.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Perníčky sv. Vojtěcha - upravené

  • eva hubova eva hubova

    A pak mi říkej, že nepečeš:-))máš je krásné:-p:yes:+5

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Sice nevypadají jako klasické perníčky - to bych musela těsto obarvit kakaem a pro lesk potřít vajíčkem.;-) Ale jsou fakt chuťově skvělé, neříkala bych to, kdyby to tak nebylo. Těsto je možné použít i na menší kousky, i slepované marmeládou, polité čokoládou nebo marcipánem, ozdobené mandlí, oříškem nebo kouskem kandovaného ovoce... Já už to dělat nebudu, ale dovedu si to s úspěchem představit. Je překvapivě tvárné a dobré.

    Za body moc děkuji, i když nemám jinou zásluhu, než vlastnoruční úpravu nerealizovatelného receptu, kolujícího bůhví proč po internetu...

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :yes: moc se mi líbí!

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Pajaja: Já vím... U prvního plechu jsem na to zapomněla :-8 - je vidět, že moc nepeču...:-8 A pak jsem se na to vybodla záměrně. Ovšem překvapila nás výborná chuť (a to já sladké teda nemusím), tak proto sem dávám. Původní recept zní "bez bílků", ale to se prostě nedalo spojit, tak jsem tam musela vzteky frknout i ty bílky.
    Nevím, jestli perníčky neztvrdnou, ale po vychladnutí jsou báječné. Takto upravené těsto doporučuji k vyzkoušení. Dcera už ani nevečeřela, jak se jich přejedla, a návštěva (i když zaměstnaná navazováním mašliček), si také pochvalovala...:-):yes:

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Eli, hezké! :-):yes: + Lesklé je to ale hezčí. . . Toho sobíka Bobíka jsem letos měla půjčeného od kolegyně a dělala jsem je na dětské vánoční trhy tady u nás.

    Odpovědět

Tématické fráze: vánoční perníčky slepované slepované perníčky perníčky s kakaem perníčky slepované dají se slepovat perníčky? vánoční perníčy slepované testo na perníčky obarvene perníčky měkké slepované pohlreich perníčky recept recept na původní perníčky pečeme sobík perníčky sobík původní recept na perníčky těsto na perníčky s kakaem a čokoládou pernicek sobik pernicky sv.vojtecha jak obarvit perničky slepovaný perníček perníčky slepované a polité čokoládou slepované perníčky s mandlí

Zapomněl/a jsem heslo