Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččina podmáslanka

Hodnocení receptu je 5,0 (98×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Ach ty recepty našich babiček ! S každým z nich na nás dýchne vzpomínka na dětství a milované babičky. Polévka, kterou babička postavila na stůl pro hladového vnoučka. Z pár surovin, rychle připravená a přitom chuťově prostě geniální.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 022 kJ /
722 kcal
Bílkoviny52,40 g
Tuky28,16 g
Vláknina4,68 g
Cholesterol 339 mg
Sodík 965 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy63,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, dáme do vařicí vody (vody pouze tolik, aby byly brambory ponořené, ne více) s bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem, kmínem, solí, a vaříme pod pokličkou. Krok 2: Do většího hrníčku nalijeme část podmáslí, rozklepneme vajíčko, přidáme hladkou mouku, nasekaný kopr, rozkvedláme a za stálého míchání přiléváme k bramborům. Krok 3: Přidáme zbytek podmáslí a na jemném struhadle nastrouhaný česnek. Krok 4: Mícháme, dokud polévka nezačne vařit, necháme chvíli probublávat a hlídáme, aby se polévka nepřichytla ke dnu. Krok 5: Odstavíme, přidáme kousek másla, promícháme, můžeme přidat i kapku 8% octu, podle chuti cukr a servírujeme.

TIP: Čím zahustit polévky a omáčky? Oblíbené tipy na správné zahušťování, ať už s moukou nebo bez mouky

Zveřejněno 6. 4. 2009

Poznámka autora Jenda1

Podmáslanku zbožňuji od útlého mládí, kdy mi ji vařívala babička. Dělával jsem ji i z domácího mléka, které jsem nechal s kouskem chlebové střídky zkysnout. Polévku jsem dnes servíroval na talíři, z kterého ji babička jídávala.

Kopr používám mražený. Omytý a okapaný kopr otrhám a natlačím do skleničky s obsahem cca 2 dl. Dám zamrazit. Před použitím zmrazený kopr vidličkou ve sklínce zamíchám (samozřejmě množství, které budu potřebovat), kopr se uvolní a současně i poláme, a můžu ho ze skleničky vysypat. Zbytek zavíčkuji a dám zpět do mrazáku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina podmáslanka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k57N

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina podmáslanka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k57N

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (58)

Moc dobrá byla :yes:

Je moooc dobrá. Děkuji za recept a doporučuji všem vyzkoušet uvařit :yes: ukládám si:-)

Jitka63: Podmáslí=cmar ;-)

Jitka63: Slovensky cmar? :-) https://sk.wikipedia.org/wiki/Cmar

Poprosim čo je podmásli?Dakujem

:yes:

Recept je pro mne také spojen s nostalgickou vzpomínkou nejen na babičku, ale i na dobu, kdy jsme chovali kravičku nebo dvě a užívali si domácího mléka, tvarohu, podmáslí apod. Hlavně v létě jsme tuto výbornou polévku měli velmi často, jen s tím rozdílem, že babička uvařila brambory vcelku zvlášť (aby byly i jako příloha ke druhému chodu) a každý si v talíři rozkrájel brambory a zalil polévkou, do které babička nedávala česnek a kopr někdy nahradila nebo doplnila pažitkou. Dávám zasloužený bod.

Dekuji za recept. Prave jsem ji dovarila, je vynikajici. Dychla na me nostalgie detstvi. Recepty babicek jsou vzdycky nej...

výborná polévka:yes:

Mohl by mi někdo s "adminů" vysvětlit, proč byl změněn název receptu? K tomuto receptu mám citovou vazbu a na talíři, který je na mé původní fotce, mi babička podmaslanku servírovala. Samozřejmě Naďčinu fotku tam nechávám, protože je skvělá.

Jenda1: U někteých receptů jsme název upravili, aby byly lépe dohledatelné. Tento recept je skvělý a hodně oblíbený. Bohužel názvy jako "Babiččina dobrota, Honzova pochoutka, Moje domácí bašta" atd. nikdo nikdy nevyhledává, proto jsou takové recepy často zapadnuté a to je škoda. Nicméně chápu, nebudeme už do názvů zasahovat.

Určitě skvělá polévka, ale rozhodně bych kopr nevařila, ale dala jej až do hotové polévky, jinak strattí nejen skoro všechny vitaminy a hodnoty bylinky, ale i chut. A jak je známo, mouku je nutné vařit 20 minut, aby byla dobře stravitelná a nepůsobila všelijaké alergie a nesnášenlivosti. :-K

Rychlá, dobrá, zdravá a levná polévka:-K

do polévky možno přidat kroupy ,nakonec smetanu. tady se jí říká rozmíchaná. CIBULE,KMÍN.

Nakonec jsem tam přidal 3 PL cukru a citrónovou šťávu, aby to připomínalo koprovku, jinak je to prostě ohřátý podmáslí, víceméně bez chuti:-S

rebeka:Nadi, jsem rád, že polévka chutnala:-p:-p:-p a dík za krásné fotky:yes::yes::-K:-!

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
polévka z podmáslí, koprová polévka od babičky, jak zamrazit kopr, podmáslová polévka, babicciny recepty, kyselka polévka, jelení jazyk houba recept, polívka z podmáslí, polévka kyselka, kyselka recept, recepty z masa které jsou u nás už zapomenutý, jak zmrazit kopr, libeček použití, jelení jazyk houba, polévka z kefíru, koprová polévka z podmáslí, jelení jazyk houba recepty, recepty koprová polévka od babičky, podmáslová polévka s koprem, polívka kyselka

Suroviny:
podmáslí, brambory typ a, česnek, kopr, kmín celý, koření nové koření, pepř celý, bobkový list, sůl, mouka hladká, vejce, máslo

Přidat fotografie receptu