Koprová polévka - podmaslanka

Jenda1 Kuchař:

Polévky 46 názorů

561
Recept si zatím oblíbilo 61 kuchařů

Suroviny

1 l podmáslí
3-4 salátové brambory
3-4 stroužky česneku
kopr
kmín,
koření
celý pepř
bobkový list
sůl
hladká mouka
1 vajíčko
máslo
Recept si zatím oblíbilo 61 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, dáme do vařící vody (vody pouze tolik, aby byly brambory ponořené, ne více) s bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem, kmínem, solí a vaříme pod pokličkou.

  2. Do většího hrníčku nalijeme část podmáslí, rozklepneme vajíčko, přidáme hladkou mouku, nasekaný kopr, rozkvedláme a za stálého míchání přiléváme k bramborům.

  3. Přidáme zbytek podmáslí a na jemném struhadle nastrouhaný česnek.

  4. Mícháme dokud polévka nezačne vařit, necháme chvíli probublávat a hlídáme, aby se nám polévka nepřichytla ke dnu.

  5. Odstavíme, přidáme kousek másla, promícháme , můžeme přidat i kapku 8% octu a servírujeme.

Poznámka

Podmaslanku zbožňuji od útlého mládí, kdy mi ji vařívala babička. Dělával jsem ji i z domácího mléka, které jsem nechal s kouskem chlebové střídky zkysnout. Polévku jsem dnes servíroval na talíři, z kterého ji babička jídávala.

Kopr používám mražený. Omytý a okapaný kopr otrhám a natlačím do skleničky s obsahem cca 2dcl. Dám zamrazit. Před použitím zmrazený kopr vidličkou ve sklínce zamíchám(samozřejmě množství, které budu potřebovat), kopr se uvolní a současně i poláme a můžu ho ze skleničky vysypat. Zbytek zavíčkuji a dám zpět do mrazáku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 629 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Koprová polévka - podmaslanka

  • leep1 leep1

    Rychlá, dobrá, zdravá a levná polévka:-K

    Odpovědět

  • vesmína vesmína(neregistrovaná)

    do polévky možno přidat kroupy ,nakonec smetanu. tady se jí říká rozmíchaná. CIBULE,KMÍN.

    Odpovědět

  • hasic hasic

    Nakonec jsem tam přidal 3 PL cukru a citrónovou šťávu, aby to připomínalo koprovku, jinak je to prostě ohřátý podmáslí, víceméně bez chuti:-S

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    rebeka:Nadi, jsem rád, že polévka chutnala:-p:-p:-p a dík za krásné fotky:yes::yes::-K:-!

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Jendo, moc ti děkuju za připomenutí této polévky:-K:-K téměř stejně ji dělávala moje zlatá maminka:-K:-K:-K, a taky si vzpomínám, jak říkala, ať ji míchám pořádně, že se ráda připaluje:-):-) maminka nedávala česnek.. to je jediný rozdíl:-)
    já jsem ho dnes dala a moc si pochutnala:-p:-p
    posílám další bodík a obrázky.. ovšem.. polévky jaksi fotím nerada:-//.. jsou takové nefotogenické:-8:-D.. podle toho mé fotky taky vypadají:-D:-D:-D takže pokud budeš chtít, smáznu je;-)
    rébí ještě jednou děkuje:yes::yes:

    Odpovědět

  • Ivana63 Ivana63

    Také ji dělávám, u nás na vysočině jí říkáme zalévanka a je výborná. Tady si ji každý upravuje podle chuti, někdo nedává kopr, já dávám ještě houby (v sezóně čerstvé nejlépe kuřátka, v zimě sušené):-K Posílám bodík:yes:

    Odpovědět

  • Swinga Swinga

    URČITĚ CO NE:-K:yes:VIDĚT VYZKOUŠÍM ALE UŽ TED DÁVÁM BODÍK 47

    Odpovědět

  • Ivulisek Ivulisek

    dělala jsem poprvé, chtěla sem tam přidat trošku cukru, ale odolala jsem a nechala tak jak má být. polévka je výborná. a posílám taky bodíka:yes:

    Odpovědět

  • nachos nachos

    Přesně tohle dělám z čerstvého mléka, ale z podmáslí mě to nenapadlo. No zítra mám oběd vymyšlený. Posílám bodík.:yes:

    Odpovědět

  • lemarti lemarti

    Jeníčku konečně vyzkoušeno a snědeno:-DMě moc chutnala škoda že nemůžu znova bodíkovat:-(ale mi hned bylo jasné že to bude fajnové:-*:-*

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Polévku jsem uvařila, mně moc chutnala, bohužel ale u mých mlsounů nezabodovala. :-( Přesto posílám bodík +45 :yes:

    Odpovědět

  • janka janka(neregistrovaná)

    fantazia;-)

    Odpovědět

  • Redy Redy(neregistrovaný)

    Musím říci, že mi tuhle polévku také kdysi dávno vařila moje skvělá babička a je to bezva připomenutí. Dnes jsem ji prubnul k obědu a ve finále ji ještě lehce doladil medem a Balsamicem. :yes:

    Odpovědět

  • Jenny Jenny

  • lemarti lemarti

    Jendo,tuhle polevku vyzkousim hned v pondeli;-)uz mam ulozeno+34:yes:

    Odpovědět

1 2 3 4 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo