Je libo věneček, nebo rakvičku? Sladká retro vzpomínka na klasické české zákusky

"Chceš věneček, nebo rakvičku?“ ptá se Rudolf Hrušínský svého syna v legendárním filmu Spalovač mrtvol. I přes to, že má tahle replika morbidně dvojsmyslný charakter, věnečky a rakvičky patří do zlatého fondu české cukrařiny. Co všechno o nich víme?
Větrník, nebo věneček?
Víte, jaký je zásadní rozdíl mezi těmito dvěma zákusky, které jetě nedávno vládly nejedné cukrárně a nedělnímu odpoledni s kávou a dortíkem? Vlastně skoro žádný, liší se jen v detailech. Oba zákusky jsou plněné žloutkovým krémem, ale zatímco do věnečku přijde ještě šlehačka, větrník obsahuje kromě žloutkového také krém karamelový. Karamelem je pak také přelitý, zatímco věneček častějí vidíme oblečený ve fondánu.
Článek z magazínu
Vystopovat původ obou dobrot ke konkrétnímu autorovi tak úplně nelze, ovšem mezi jejich předky se počítají například francouzské profiterolky, tedy malé věnečky plněné krémem a přelité čokoládou, karamelem nebo jen tak poprášené cukrem. Věnečky a větrníky se vyrábějí z odpalovaného těsta, o kterém Francouzi tvrdí, že je to jejich vynález. Jenže tohle říkají i Italové s tím, že zákusky z odpalovaného těsta se u nich začaly vyrábět už na dvoře Kateřiny Medicejské. Ať je to jak chce, faktem zůstává, že větrníky a věnečky patří v cukrárnách k tomu nejlepšímu, co si můžeme dopřát. Luxusní chuť máslových krémů ochucených rumem doplňuje poctivá šlehačka překrytá čepičkou z těsta, která bývá přelitá nejen karamelem, ale někdy třeba čokoládou či poprášená cukrem. Že by na příbuzenství s francouzskými profiterolkami tedy přece jenom něco bylo?
Právě díky náplni jsou ovšem tyhle zákusky docela těžké, a tak nejsou nic pro dietáře. Na druhou stranu, takový věneček či větrník obzvlášť v dnešní době stresové pohladí nervy lépe než nějaký módně odlehčený dezert.
Článek z magazínu
Je libo rakvičku?
Ani tradiční rakvička nemá, pokud jde o původ, své jisté. Jelikož se kromě Česka nikde jinde nevyskytuje, pravděpodobně bude prvenství v její výrobě patřit našim cukrářům, kteří ji podle dostupných informací přivedli na svět přibližně v první polovině 20. století. A je více než jasné, že pojmenování tento zákusek získal díky formě, která se používá k jeho výrobě. Rakvička je spojená zejména se šlehačkou, kterou se zdobí vršek křehkého zákusku.
V minulosti si ale cukráři i s tímto jednoduchým zákuskem ze žloutkového těsta vyhráli a dováděli ho k dokonalosti, protože rakvičky plnili i zevnitř. Šlehačka se používala klasická bílá, ale i takzvaná pařížská. Z dalších oblíbených variant se pak na pultech cukráren dříve objevovaly rakvičky namočené v čokoládě s nezbytnou šlehačkou na vrchu. Díky svému jménu i tvaru jsou rakvičky oblíbeným zdrojem černého humoru. Kromě již zmíněného Spalovače mrtvol padla o rakvičkách dvojsmyslná zmínka například v Saturninovi, kdy teta Kateřina prohlásí: „A servírovat v mém věku jako zákusek rakvičky je prostě ohavné!“. Znalci Cimrmanových dobrodružství si zase jistě vzpomenou na poznámku jednoho z detektivů ve filmu Rozpuštěný a vypuštěný: „Panu továrníkovi objednáme rakvičku jinde.“
Témata: retro, zákusky, sladkosti, retro cukrárna, věneček, větrník, rakvička, šlehačka, historie
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Španělské chuťovky tapas měly původně chránit víno před hmyzem. Dnes jsou běžnou nabídkou restaurací
Říká se, že když jdete ve Španělsku večer na… Číst více
Arabská káva vás dostane vůní kardamomu i svou silou. Víte, jak ji správně uvařit?
Arabská káva se od té, na níž jsme zvyklí, hodně… Číst více
Španělský salám chorizo umí udělat z obyčejných těstovin delikatesu. Kam se ještě hodí?
Chorizo je asi nejslavnější španělská uzenina,… Číst více
Kečup, sugo nebo passata… Vyznáte se v nejznámějších rajčatových omáčkách?
Bez rajských jablíček by se neobešla spousta… Číst více
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Doma vyrobené koření Perníkové koření se postupem doby měnilo (od pepře název peprník=perník) a vyvíjelo i tím, jak se díky obchodu stávalo… Číst více
9 nejlepších gulášů: Dáte si klasický „hospodský“, pálivý, se špekem nebo na pivě?
Ačkoliv jde o původní maďarský pokrm, tohle jídlo… Číst více
MasterChef Česko: Jak na nejlepšího králíka na paprice? Omáčce prospěje jeden fígl navíc!
Kuře na paprice patří mezi naše nejoblíbenější… Číst více
Uvařte si doma poctivou dršťkovou: Chuť jí vylepší uzená paprika, sádlo a hovězí vývar
Někdo by ji nepozřel ani za nic, jiní si ji… Číst více
10 nejlepších tipů na studené pohoštění: Recepty na pomazánky, saláty i chlebíčky pro každou návštěvu
Chlebíčky, obložené mísy, jednohubky a další… Číst více
Zelenina během grilování získá na atraktivitě. Jak ji grilovat, abychom si vždy pochutnali
Zelenina upravená na grilu může tvořit báječnou přílohu nebo i hlavní chod. Po grilované zelenině sáhnou dospělí i děti, protože má atraktivní vzhled… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Džuveč aneb Zelenina z jednoho hrnce: Jak připravit úžasné balkánské zeleninové ragú?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Ovocné želé bonbony
Přidáno před 53 minutami

Fazolová směs s bramborem
Přidáno před 2 hodinami

Čachochbili
Přidáno před 5 hodinami

Nanuky z ostružin
Přidáno před 21 hodinami

Vepřová plec ve smetanové znojemské omáčce
Přidáno 19. 5. 2022 10:19

Toust v omeletě
Přidáno 19. 5. 2022 10:17
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.