Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vypěstovat rajčata na balkóně? Rady a tipy pro únorové sázení
Zdroj: Unsplash.com, Dani California

Jaro sice teprve klepe na dveře, nadšení zahrádkáři se už ale mohou chystat na svou oblíbenou činnost. A nejen oni. Máte-li doma balkón nebo okno s prostorným parapetem, můžete si i tam vypěstovat třeba rajčata nebo nejrůznější bylinky. A můžete s tím začít hned. Jak na to?

Jakou zeleninu a bylinky sázet v únoru?

Některé druhy zeleniny potřebují čas a je tedy vhodné si je předpěstovat, než je vysadíte na sluncem zalitou zahrádku za domem či na chalupě. Jedná se například o okurky, květák nebo kedlubny. K tomu je ale potřeba skleník, pro některé druhy plodin dokonce i vytápěný. Pokud žádnou zahradu ani skleník nemáte, nezoufejte - existuje spousta rostlin, kterým se daří i na krytém balkóně nebo za oknem bytu. Řeč je o rajských jablíčkách, paprikách a papričkách, ředkvičkách, které vyklíčí i při relativně nízkých teplotách, anebo různých druzích bylinek, třeba bazalce nebo majoránce. To všechno můžete využít v kuchyni při vaření. A protože suroviny vypěstované vlastním úsilím chutnají na talíři prostě trochu jinak, určitě se toho nebojte! Aby se vám třeba taková domácí rajčata vyvedla, stačí dodržovat několik jednoduchých základních pravidel pro domácí "zahradničení"...

Rady a tipy pro balkónové zahradníky

Důležité pomůcky

Nejprve vás asi bude zajímat, jaké zvolit pomůcky. Pokud se rozhodnete pěstovat tyčková rajčata, která na balkóně při správné péči bez problémů vyrostou, chce to klasický květináč o průměru alespoň 40 centimetrů. Druhou vhodnou volbou jsou rajčata keříčková, ta je ale lepší umístit do podlouhlého samozávlahového truhlíku, do něhož se vejdou klidně tři sazenice vedle sebe. Pro pěstování bylinek na okně volte opět klasické květináče s dírou ve dně.

Základem je substrát

Pro zeleninu a bylinky pěstované na balkóně nebo za oknem nepoužívejte půdu ze zahrady, může totiž obsahovat zárodky různých plísní a jiných chorob, které by rostlinky zničily. Nejlepší je na to substrát přímo určený pro výsev a množení. Prodávají se rovněž rašelinové tablety, které se nechají nabobtnat, pak se vloží do truhlíku či květináče a do nich se zatlačí pařičná semínka. Rajčata vám pomyslně poděkují bohatou a chutnou úrodou za substrát určený přímo pro plodovou zeleninu a chlévský hnůj, který se prodává ve formě tablet. Ty je potřeba vložit na dno květináče či truhlíku, a až pak na ně nahrnout zeminu.

Hlavně mít dobré podmínky

Všechny rostliny potřebují dostatek světla, ale ohledně konkrétních podmínek pro pěstování je vždy dobré řídit se pokyny na obalu semen, případně se poradit přímo v obchodě. Například bylinky jako třeba bazalku je dobré mít v polostínu, kam přímé slunce svítí jen po určitou dobu dne. Rajčata naopak potřebují slunečního svitu hodně. A k němu teplo, sucho, a také vzduch.

Správná zalivka

S tím suchem u rajčat souvisí další věc - správný způsob zalévání. Obecně platí, že vodu nelijeme na listy, a to jak rajčatům, tak třeba zmiňovaným bylinkám. Na lístcích by se pak objevily černé fleky a rostliny by byly náchylnější k nejrůznějším plísním. Zejména rajčata jsou částým cílem škůdců, proto je dobré preventivně užívat přípravek proti houbovým chorobám. Substrát rajčat zalívejte tak, aby stíhal proschnout. Ani bylinky by nikdy neměly stát ve vodě, to jim pak totiž rychle uhnívají kořeny. Raději je tedy zalévejte denně menším množstvím vody, než velkou dávkou jednou za pár dní.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více