Lívance pro začátečníky: Jednoduché těsto lze připravit i do zásoby
Lívance jsou placky z jemného těsta, podobné palačinkám. Naše babičky připravovaly lívance z litého kynutého těsta, ale v současnosti je známější jednodušší varianta, kterou lze připravit velmi rychle i k snídani.
Také jste pozorovali babičku, jak opéká kynuté placičky, plné praskajících bublinek? Lívance byly často k obědu s bílou kávou, potíraly se máslem a sypaly skořicí s cukrem. Americké lívanečky jsou jednodušší a rychlejší.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit lívance pro začátečníky
Příprava je snadnější, pokud si připravíme do dvou misek suché a mokré směsi:
- Umícháme směs ze 150 g hladké mouky, špetky soli a 1 prášku do pečiva.
- V jiné misce smícháme 1 vejce, 250 ml mléka a 2 lžíce oleje.
- Pomocí šlehače vypracujeme těsto, které necháme chvíli odležet.
- Na pánev s horkým máslem nebo olejem lijeme malé placičky a opékáme je.
- Na talíři potíráme lívance džemem nebo je pokapeme rozpuštěným máslem a sypeme skořicovým cukrem. Také je můžeme polít javorovým sirupem.
Lívance je možné připravit z jakékoliv mouky, s náhražkami cukru, se strouhaným ovocem či zeleninou nebo i z vařených brambor. Zdobíme je šlehačkou, tvarohem, kousky ovoce. Výborné jsou nejen nasladko, ale i naslano. Placičky opékáme na obyčejné pánvi nebo v lívanečníku - mají pak vyšší okraje. Zbylé těsto můžeme uchovat v lednici do dalšího dne.
Podle našeho videa si můžete nadýchané lívanečky sami připravit:
Komentáře