Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lívance jsou placky z jemného těsta, podobné palačinkám. Naše babičky připravovaly lívance z litého kynutého těsta, ale v současnosti je známější jednodušší varianta, kterou lze připravit velmi rychle i k snídani.

Také jste pozorovali babičku, jak opéká kynuté placičky, plné praskajících bublinek? Lívance byly často k obědu s bílou kávou, potíraly se máslem a sypaly skořicí s cukrem. Americké lívanečky jsou jednodušší a rychlejší.

Jak připravit lívance pro začátečníky

Příprava je snadnější, pokud si připravíme do dvou misek suché a mokré směsi:

  • Umícháme směs ze 150 g hladké mouky, špetky soli a 1 prášku do pečiva.
  • V jiné misce smícháme 1 vejce, 250 ml mléka a 2 lžíce oleje.
  • Pomocí šlehače vypracujeme těsto, které necháme chvíli odležet.
  • Na pánev s horkým máslem nebo olejem lijeme malé placičky a opékáme je.
  • Na talíři potíráme lívance džemem nebo je pokapeme rozpuštěným máslem a sypeme skořicovým cukrem. Také je můžeme polít javorovým sirupem.
Lívance je možné připravit z jakékoliv mouky, s náhražkami cukru, se strouhaným ovocem či zeleninou nebo i z vařených brambor. Zdobíme je šlehačkou, tvarohem, kousky ovoce. Výborné jsou nejen nasladko, ale i naslano. Placičky opékáme na obyčejné pánvi nebo v lívanečníku - mají pak vyšší okraje. Zbylé těsto můžeme uchovat v lednici do dalšího dne.
Podle našeho videa si můžete nadýchané lívanečky sami připravit:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky