Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pramen zdraví z Posázaví: Na domácím pribináčku si pochutnáte vy i vaše děti
Zdroj: Freepik.com, Azerbaijan stockers

Kdo by neznal pribináčka, oblíbený dezert několika generací, který nikdy nezklamal jako svačina ani jako rychlá snídaně. Pokud fandíte domácím výrobkům, můžete kupovaný pribinák nahradit variantou připravenou doma v kuchyni, která je rychlá, jednoduchá a čerstvá.

Domácí je zkrátka domácí

Lahodná chuť pribináčku v tradičním smetanovém základu nabízí spoustu možností, jak ho doma dochutit podle toho, co máte právě při ruce. Pravdou také je, že domácí varianta se rozhodně obejde bez všelijakých stabilizátorů a složek, které zajišťují jeho trvanlivost. A neméně důležitou věcí je i obsah cukru, který ve vlastním výrobku můžete regulovat, případně jej nahradit nějakou zdravější variantou či ho zcela vynechat.

Základní recept

Receptů na domácí pribináček existuje celá řada. Ten nejjednodušší sestává z jedné smetany ke šlehání, půlky kostky měkkého plnotučného tvarohu a sáčku vanilkového cukru. Nejprve umíchejte tvaroh s cukrem, jakmile bude mít krémovější konzistenci, pusťte se do smetany. Ta by měla mít ideálně 33 % tuku. Z lednice ji vytáhněte těsně před přípravou. Tip: Při ručním šlehání se stane, že smetana dobře nehoustne, proto je dobré do ní přidat pár kapek citronu, abyste dosáhli správné hustoty. Při šlehání v robotu je vhodné začít na nižší obrátky, pak přidat výkon a ve finále opět zpomalit. To samé ovšem platí i při ručním šlehání. Ke konci šlehačku kontrolujte, aby vám z ní nevzniklo máslo. Jakmile je šlehačka pevná, opatrně ji vmíchejte ke tvarohu. Pak už stačí jen vychladit a můžete podávat. Množství odpovídá přibližně čtyřem porcím. Záleží ovšem na tom, jak velcí milovníci pribináku vy i vaše děti jste.

Nebojte se tvořit

Se základním receptem si můžete vyhrát. Vanilkový cukr lze nahradit třeba medem a vanilkovým luskem. Pribinák získá specifickou chuť, pokud místo běžných sladidel použijete javorový sirup. Do základu se dá přidat kakao, rozpuštěná čokoláda nebo skořice. Vršek můžete posypat nadrobno nasekanými ořechy. V letních měsících je oblíbeným doplňkem ovoce. Pozor! Pokud se rozhodnete pro úrodu z mrazáku, je třeba ji včas vyndat a nechat povolit, jinak voda z mražených plodů zkazí výslednou chuť.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více