Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pramen zdraví z Posázaví: Na domácím pribináčku si pochutnáte vy i vaše děti
Zdroj: Freepik.com, Azerbaijan stockers

Kdo by neznal pribináčka, oblíbený dezert několika generací, který nikdy nezklamal jako svačina ani jako rychlá snídaně. Pokud fandíte domácím výrobkům, můžete kupovaný pribinák nahradit variantou připravenou doma v kuchyni, která je rychlá, jednoduchá a čerstvá.

Domácí je zkrátka domácí

Lahodná chuť pribináčku v tradičním smetanovém základu nabízí spoustu možností, jak ho doma dochutit podle toho, co máte právě při ruce. Pravdou také je, že domácí varianta se rozhodně obejde bez všelijakých stabilizátorů a složek, které zajišťují jeho trvanlivost. A neméně důležitou věcí je i obsah cukru, který ve vlastním výrobku můžete regulovat, případně jej nahradit nějakou zdravější variantou či ho zcela vynechat.

Základní recept

Receptů na domácí pribináček existuje celá řada. Ten nejjednodušší sestává z jedné smetany ke šlehání, půlky kostky měkkého plnotučného tvarohu a sáčku vanilkového cukru. Nejprve umíchejte tvaroh s cukrem, jakmile bude mít krémovější konzistenci, pusťte se do smetany. Ta by měla mít ideálně 33 % tuku. Z lednice ji vytáhněte těsně před přípravou. Tip: Při ručním šlehání se stane, že smetana dobře nehoustne, proto je dobré do ní přidat pár kapek citronu, abyste dosáhli správné hustoty. Při šlehání v robotu je vhodné začít na nižší obrátky, pak přidat výkon a ve finále opět zpomalit. To samé ovšem platí i při ručním šlehání. Ke konci šlehačku kontrolujte, aby vám z ní nevzniklo máslo. Jakmile je šlehačka pevná, opatrně ji vmíchejte ke tvarohu. Pak už stačí jen vychladit a můžete podávat. Množství odpovídá přibližně čtyřem porcím. Záleží ovšem na tom, jak velcí milovníci pribináku vy i vaše děti jste.

Nebojte se tvořit

Se základním receptem si můžete vyhrát. Vanilkový cukr lze nahradit třeba medem a vanilkovým luskem. Pribinák získá specifickou chuť, pokud místo běžných sladidel použijete javorový sirup. Do základu se dá přidat kakao, rozpuštěná čokoláda nebo skořice. Vršek můžete posypat nadrobno nasekanými ořechy. V letních měsících je oblíbeným doplňkem ovoce. Pozor! Pokud se rozhodnete pro úrodu z mrazáku, je třeba ji včas vyndat a nechat povolit, jinak voda z mražených plodů zkazí výslednou chuť.

Témata: Pribináček, domácí pribináček, domácí výroba, recepty, návody, tvaroh, smetana, jídla pro děti, retro, sladké

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Související obsah

			Beefsteak

Beefsteak

Hodnocení 0x

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové. Nejlepší je z mladých býků. Prudce se opéká z obou… Číst více

			Flank steak

Flank steak

Hodnocení 0x

Flank steak je steak z hovězího pupku, přesněji ze spodního šálu, a říká se mu zrcátko. Základem je kvalitní maso, které zrálo 4-6 týdnů. Připravuje… Číst více

Chateaubriand

Hodnocení 0x

Pod francouzským názvem Chateaubriand se skrývá velký steak z toho nejlepšího hovězího masa, a to z hovězí svíčkové. Připravuje se z jejího středu,… Číst více

			Steak

Steak

Hodnocení 0x

Na steak se vždy používá to nejlepší maso. Přes vlákno se krájí plátek z většího kusu, často hovězího masa. Steaky se upravují většinou grilováním… Číst více

			T-bone steak

T-bone steak

Hodnocení 0x

T-bone steak je bezpochyby králem všech steaků. Název vychází z kosti ve tvaru T, která je zasazena mezi dva druhy masa. Každý z nich patří k… Číst více

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům