Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Inspirujte se dietou španělské královny Letizie: Táhne jí na padesát a vypadá božsky!
Zdroj: Freepik, Racool studio, Freepik License

Řekli byste, že španělské královně Letizii bude letos už devětačtyřicet let? Asi sotva. Nejenom, že o sebe tahle kráska dbá zvenčí, takže se řadí k nejelegantnějším královnám světa, ale manželka krále Filipa VI. pečuje o svůj vzhled i zevnitř. Je totiž vyznavačkou tzv. anti-aging diety. Vyzkoušejte ji také!

Dieta Perricone

Jak uvedl magazín Hello, královna Letizia Španělská je prý horlivou vyznavačkou diety Perricone, která se zaměřuje na vnitřní pohodu organismu a dává přednost konzumaci potravin, jež snižují riziko vzniku zánětů. Způsob stravování, který vytvořil dermatolog Nicholas Perricone, se také může pochlubit anti-ageing vlastnostmi, což znamená, že se do jídelníčku vybírají takové potraviny, které podporují správnou funkci organismu a zpomalují stárnutí buněk. Kromě toho má tento způsob stravování i řadu dalších výhod pro pokožku. Perriconeho jídelníček je považován za jeden z nejzdravějších na světě, což je nejspíš dáno i tím, že v něm vlastně ani tak nejde o hubnutí, ale o dlouhodobé nastavení správných vnitřních procesů. A jak je vidět, Letizii typická středomořská strava bohatá na zeleninu a zdravé oleje vyloženě svědčí.

Co jí královna Letizia

Perriconeho strava je plná potravin bohatých na nutriční látky a bílkoviny. Podle ní bychom měli v hojné míře konzumovat sladkovodní ryby jako je například losos, které mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Stejně tak bychom si měli dopřávat syrové potraviny bohaté na antioxidanty, které se nacházejí třeba v bobulovitém ovoci. Typickou snídaní královny Letizie tak bývá čerstvé ovocné smoothie, omeleta z vaječného bílku a uzený losos.

Jídlo v Perriconeho jídelníčku je vždy jednoduché, výživné a především zdravé. Proto se k obědu a k večeři doporučuje salát, grilovaná zelenina a pokud hádáte, že další ryby, hádáte správně. U královny byste proto k obědu pravděpodobně dostali bílé ryby na lůžku z listové zeleniny doplněné olivovým olejem a čerstvou citronovou šťávou. Jak vidíte sami, rozhodně nic složitého.

Každý, kdo dodržuje Perriconeho stravu, by měl vypít alespoň 3 litry vody denně, což je více než 12 sklenic. Vodu lze samozřejmě částečně nahradit zeleným čajem, který se doporučuje kvůli jeho antioxidačním vlastnostem. Pravděpodobně nebude žádným překvapením, že alkohol do pitného režimu tohoto stylu stravování nepatří vůbec.

Pokud jde o mlsání, dobroty, svačinky a malé hříchy, nečekejte u královny Letizie žádné dortíky, zmrzliny a bůhvíco dalšího. Chutě Letizie Španělské jsou zcela jednoduché. Jako vyznavačka zdravého životního stylu ráda posvačí obyčejný jogurt, dá si zelené jablko nebo bobulovité ovoce jako borůvky, maliny či ostružiny. Má také velmi ráda olivy a lískové oříšky.

Tahle jídla jsou tabu!

Pokud jste milovníky sacharidů a rádi byste vyzkoušeli dietní plán Perricone, počítejte s tím, že existuje řada potravin, kterým se budete muset vyhnout. Co tedy královna musela vynechat ze svého jídelníčku? Hlavní překážkou správně nastaveného vnitřního prostředí organismu jsou rafinované cukry. Královna nejí chléb, pečivo, ale ani těstoviny, tvrdé sýry, hovězí maso nebo nasycené tuky.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie