Jidáše připomínají velikonoční příběh zrady. Podle legendy ale podporují i pevné zdraví

Vypadají podobně jako copy, případně uzly. Ačkoliv se Jidáše, pečivo z kynutého těsta, připravuje v různých krajích v různých tvarech, nejvíc ze všeho by mělo připomínat provaz, na kterém se podle Bible oběsil jeden z Ježíšových apoštolů. Ale to není všechno; lidové pověry praví, že Jidášky mají i čarovnou moc…
Jidášův příběh
Velikonoce jsou veskrze křesťanskými svátky, je tedy logické, že řada velikonočních zvyklostí a tradic je spojená s biblickými příběhy. Důvod, proč se o Velikonocích pečou Jidáše, není výjimkou. Postava Jidáše, jednoho z dvanácti nejbližších Ježíšových učedníků, je dobře známá a o Velikonocích tento příběh každoročně znovu ožívá; připomínáme si jej prostřednictvím církevních obřadů, ale i různých lidových zvyků.
Článek z magazínu
Bible svatá praví, že Jidáš Iškariotský měl stejně jako ostatní apoštolové dar uzdravovat nemocné a vyhánět démony. Zároveň se ale také jako pokladník staral o peníze. Podle některých výkladů byl Jidáš chamtivý, podle jiných nesouhlasil s určitými Ježíšovými kroky. Ať tak či tak, v určité chvíli se Jidáš rozhodl, že svého učitele zradí a za třicet zlatých, což byla tehdy hodnota otroka na trhu, umožnil kněžím Ježíšovo zatknutí.
Článek z magazínu
Dovedl je do Getsemanské zahrady, kam se Ježíš chodil modlit a rozjímat, a polibkem, předem dohodnutým tajným znamením, svého Mistra „označil“ a vydal jej tak napospas soudu. Jidáš předpokládal, že tím svého mistra jen vytrestá a pokud je Ježíš skutečným Mesiášem, lidé, pro které toho Ježíš už tolik vykonal, se semknou a prohlásí jej za krále. To se ovšem nestalo a naopak právě pod nátlakem davu byl Ježíš římským prefektem Ponciem Pilátem za to, že se vydává za krále Židů, odsouzen k ukřižování. Jidášovi došlo, že udělal chybu a zradil nevinného člověka, proto se v zoufalství oběsil. Ve stejný den byl Ježíš na Golgotě u Jeruzaléma ukřižován.
Symbol zrady i pokání
Právě kvůli biblickým událostem připravují hospodyňky každoročně na Zelený čtvrtek, tedy v den Jidášovy zrady, kynuté pečivo ve tvaru provazu. Jidáše, známé také jako Jidášky, mají připomínat jak to, že Jidáš svého učitele zradil, tak to, že si apoštol svoji zradu uvědomil. A zároveň, jelikož se velikonoční svátky prolínají s pohanskými oslavami příchodu jara, váží se k Jidášům různé legendy. Jednou z nich je, že kdo je sní za svítání, bude pak celý následující rok zdráv. Zda to platí, nevíme, ale proč to nezkusit! Jak tedy upéct ty nejlepší Jidáše?
Málo cukru, více medu
Jidáše se připravují z kynutého těsta, které by mělo být krásně hladké a pružné, aby se z něj dobře tvořily provazy, a aby při pečení nepopraskalo a dobře udrželo svůj tvar. Můžete klidně využít receptu na vánočku, jen místo mléka použijte smetanu nebo šlehačku. Kalorie se v tomto případě nepočítají; končí přece postní období a začíná jaro, začátek hojnosti. Zároveň to ale nepřežeňte s cukrem. Jidášky by neměly být moc sladké, po upečení a vychladnutí se totiž tradičně ještě potírají medem, který symbolizuje zdraví a plodnost.
Článek z magazínu
Ach, ta vůně!
A jak vytvořit krásně lesklý povrch? Vykynuté „provazy“ potřete před vložením do trouby směsí žloutku a smetany. Pokud chcete, do těsta můžete přidat i rozinky nebo mandle. Specificky zajímavou chuť a lehce kořeněnou vůni vytvoříte taky špetkou mletého badyánu nebo muškátového oříšku. Koření vždy smíchejte s prosátou moukou, a pak pokračujte dle daného receptu. Jidášky se pečou v předehřáté troubě na plechu vyloženém pečicím papírem. Při teplotě kolem 180°C to trvá asi 20 minut, záleží na velikosti jednotlivých kousků; čím menší pečivo, tím kratší doba pečení. Pokud se vám bude zdát, že povrch pečiva zlátne až moc rychle, přikryjte Jidášky alobalem a dopečte dozlatova.
Článek z magazínu
Hotové pečivo nechte vychladnout na mřížce a podávejte potřené medem, případně se Jidášky můžou jíst také s máslem a marmeládou. Dobré jsou ale i jen samotné. A nejen to. Nadýchané „provázky“ vás prý mohou ochránit nejen před nemocemi, ale také před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou. Pokud vás zajímá více velikonočních tradic, zvyků a receptů, podívejte se sem.
Témata: kynuté těsto, pečivo, Velikonoce, sladké pečení, dezerty, moučníky, tradice, historie, sladké pečivo, Jidáš
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Jak udělat nejlepší bramborák. Oblíbené bramborové placky s vůní česneku a majoránky
Základem jsou brambory Základem bramboráku jsou vždy strouhané brambory, česnek, sůl a majoránka. Brambory před strouháním oloupeme. Nastrouháme je… Číst více
Česnek - nepostradatelný pomocník v kuchyni s bohatou historií
Česnek pochází ze střední Asie, odkud se postupně rozšířil do oblasti Středomoří. Historie česneku je hodně dlouhá. Za lék byl uznáván už ve… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Dokonalé topinky: Poradíme, jak na to, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé!
Kdo by neměl rád topinky? Báječné jsou jako… Číst více
Rychlé snídaně nejen pro školáky: Ovocné lívance, zdravé kaše i vajíčkové muffiny připravíte raz dva!
Kvalitní snídaně je základem úspěšného dne. Ne… Číst více
Jak připravit domácí karamel. Rady a tipy na ten nejchutnější
Také milujete karamel nebo karamelovou polevu, ale ještě jste ji sami nevyráběli nebo vyráběli a nepovedla se? Naše návodné video vám ukáže jak na to… Číst více
Jak poznat správně zralý ananas a jak ho snadno naporcovat. Oblíbenou cizokrajnou pochoutku oceníme i v naší kuchyni
Jak poznáme správně zralý ananas Při nákupu je důležité vybrat správně zralý kus - toto ovoce nám totiž doma již „nedojde“. Pokud byl ananas sklizen… Číst více
Jak otevřít kokos. S tímto návodem to zvládne hravě každý
Otevřít kokos se může zdát na první pohled jako komplikovaná záležitost. Když však víme jak postupovat, poradíme si hravě i s tvrdou skořápkou kokosu… Číst více
Trochu jiný bramborák - bez majoránky, zato často se sýrem. Vyzkoušejte bulharský patatnik
Bulharská varianta bramboráku patatnik spíš než… Číst více
Holka u plotny radí: Jak udělat výtečný křupavý bramborák a ještě při tom ušetřit?
Smažené placky z nastrouhaných brambor, provoněné… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční tradice a recepty: Svátky jara voní mazancem a nejsou jen o pomlázce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Smažená rýže - základní verze
Přidáno před 6 hodinami

Pikantní zelný salát s feferonkami
Přidáno před 9 hodinami

Králík po bretaňsku
Přidáno před 12 hodinami

Polévka jako hlavní chod
Přidáno před 17 hodinami

Pomazánka z camembertu s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 17 hodinami

Krkovička na kořenové zelenině a houbách
Přidáno před 17 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.