Velikonoční jídelníček: O Škaredé středě musí být škaredé jídlo. Maso až na Bílou sobotu!

31. 3. 2021 08:00

Ostatní Lucie Pilátová

Zdroj: Pixabay, Theophoto, Pixabay licence Zdroj: Pixabay, Theophoto, Pixabay licence
Čas Velikonoc je spojený s různými tradicemi a je oblíbený nejenom pro pomlázku, ale také pro velikonoční hody. Pokrmy, které se jídávaly o tzv. Svatém týdnu, tedy od Škaredé středy až do Velikonočního pondělí, jsou spojené s různými pověrami. Chcete si osvěžit zvyky našich předků? Není problém!

Škaredá středa

Svatý týden začíná, jak již název napovídá, týden před Božím hodem velikonočním, a sice Květnou nedělí. Dnes ale za první významný den tohoto období většinou chápeme Škaredou středu. Tu můžete znát ještě pod názvy Sazometná nebo Smetná. Souvisí s vymetáním sazí z komínů, protože v tento den probíhal v domácnostech pořádný úklid. Jak uvádí Adolf Adam v publikaci Liturgický rok; historický vývoj a současná praxe, kromě toho, že měl vyhnat zlé duchy, byla to také příležitost k jarnímu gruntování a smýčení. Označení Škaredá souvisí s Biblí. Podle ní totiž v tento den Jidáš zradil Krista. Lidové pořekadlo pak praví, že kdo se bude v tento den mračit, bude se mračit i po celý následující rok. Zcela do toho zapadá i jídlo. V ten den totiž hospodyně tradičně připravovaly všelijaké placky, které ovšem měly vypadat škaredě. Rodina tak mívala k jídlu nejčastěji trhanec.

Zelený čtvrtek

Na Zelený čtvrtek hospodyně pekly jidáše, pečivo z kynutého těsta. Měly připomínat Jidáše, který zradil Krista, lépe řečeno provaz, na němž se Jidáš z pocitu viny oběsil. V tento den se podle lidové tradice mají jíst „zelené“ pokrmy. Na stole se tak tradičně vždy objevovala jídla z luštěnin, ale také třeba kopřivová polévka. Dnes si můžete dát například špenát něbo nějaký dobrý salát.

Takhle se Velikonoce slaví ve světě: Kde místo beránka pečou sladkou holubici?

Takhle se Velikonoce slaví ve světě: Kde místo beránka pečou sladkou holubici?

Velikonoce nejsou oslavou svátků jara pouze u nás; velikonoční tradice se dodržují po celém světě.…

Velký pátek

Pro křesťany je Velký pátek dnem ukřižování Ježíše Krista. V tento smuteční den se věřící oddávali modlitbám, smutku a rozjímání. Byl to také den, kdy se dodržoval půst. Podávala se pouze bezmasá jídla, nejčastěji to byla polévka, do které hospodyně dala vše, co doma našla. Liturgický rok; historický vývoj a současná praxe uvádí, že v některých domácnostech se pak na stole objevovaly ryby.

Bílá sobota

Tento den znamenal pořádnou změnu, tedy zejména, pokud jde o jídlo. V křesťanské tradici totiž Bílou sobotou končí čtyřicetidenní půst! Na stole se tak objevovala velikonoční nádivka, ve které obvykle nechybělo uzené maso, vejce a zelené bylinky. Dříve to bývaly především nasekané mladé kopřivy, dnes hospodyňky zachovávají alespoň zelenou barvu a v nádivce se objevuje hlavně pažitka nebo petržel. V tento den se také zadělávaly mazance, nejčastěji z kynutého těsta, a rodina na Boží hod velikonoční odnášela do kostela k pomazání.

Mazanec je jeden z tradičních symbolů Velikonoc. Odkud se vzal?

Mazanec je jeden z tradičních symbolů Velikonoc. Odkud se vzal?

O Velikonocích coby křesťanských svátcích si připomínáme řadu tradic a zvyků. Kromě toho ale tato…

Neděle – Boží hod velikonoční

Boží hod velikonoční byl dnem, kdy Ježíš vstal z mrtvých. K oslavě této události se tak stůl musel prohýbat pod dobrotami. K obědu se podával vývar z masa, který následovala pečínka. Tradiční je jehněčí nebo kůzlečí, které bývá v tomto čase nejlepší. Rozkrajoval se také sladký beránek.

Velikonoční pondělí

Tento den patří vajíčkům, která symbolizují nový život a znovuzrození. O Velikonočním pondělí se tak vejce připravují na mnoho způsobů, od těch míchaných přes vajíčkové saláty až po plněná vejce nebo různé pomazánky. Vejce se přidávala do omáček či k masu a pokud došla nádivka, která se během velikonočních svátků jedla i studená, nešetřilo se vejci ani v ní.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 38 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!

Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!

Pokud rádi pečete dorty, zkuste si doma udělat také letošní cukrářské hity. Se želatinou, plné…
Hurá na jahody! Deset nejlepších a prověřených míst, kam vyrazit na samosběr

Hurá na jahody! Deset nejlepších a prověřených míst, kam vyrazit na samosběr

Sladké, šťavnaté plody nám každoročně zlepšují náladu už před prázdninami. Sezóna českých jahod…
Znáte francouzský sendvič pan bagnat? Variace salátu v bagetě vás možná překvapí!

Znáte francouzský sendvič pan bagnat? Variace salátu v bagetě vás možná překvapí!

Milujete sendviče, ale raději byste si možná dali salát… Nebo se nemůžete rozhodnout? Co takhle…
Sezóna českých jahod se blíží! Víme, kdy se letos začne sbírat i jaká bude úroda

Sezóna českých jahod se blíží! Víme, kdy se letos začne sbírat i jaká bude úroda

Každý rok se na ně těšíme a i letos už se blížíme do cílové rovinky! Sladké plody z českých záhonků…
Retro okénko: Tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama

Retro okénko: Tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama

Jako malí jsme je milovali a někteří z nás si je možná sem tam dopřejí i v dospělosti. Barevné…
Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán

Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán

Mezi časté příznaky onemocnění covidem patří ztráta čichu a chuti. Ve většině případů se sice oba…
Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma

Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma

Máte chuť na kafe i limonádu a nemůžete se rozhodnout, čemu dát přednost? Spojte to! Studené kávové…
Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup

Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup

Milujete vůni lesa? Pokud máte možnost, vyrazte tam právě teď a natrhejte si zdraví prospěšné…