Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jidáše, jidášky…

Hodnocení receptu je 4,9 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 30 min Bez doby kynutí

70 min (40 min příprava + 30 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Jemné, příjemně sladké kynuté pečivo tvarem připomínající provaz. To jsou tradiční velikonoční jidáše či jidášky. Po upečení se ještě horké potírají medem a zchladlé je můžeme jíst jen tak suché nebo namazané máslem a marmeládou.

Suroviny pro 20 kusů

20kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 948 kJ /
3 095 kcal
Bílkoviny75,89 g
Tuky110,53 g
Vláknina17,85 g
Cholesterol 940 mg
Sodík 541 mg
Sůl1,28 g
Sacharidy440,19 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do části vlažné vody (mléka) přidáme trochu cukru, 2-3 lžíce mouky a droždí z přichystaných surovin. Zamícháme a asi 20 minut necháme vzejít kvásek. Krok 2: Ke kvásku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto. Budeme-li přidávat rozinky, přidáme je až v závěru hnětení. Těsto v míse zakryjeme utěrkou a necháme 60-75 minut vykynout. Krok 3: Vykynuté těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, dobře propracujeme a rozdělíme na 20 kousků. Z každého uděláme malou bulečku a všechny je necháme asi 5 minut odpočinout. Je jich hodně a tvarování buleček chvilku potrvá, takže po dotvarování poslední můžeme z těch prvních rovnou začít tvarovat jidášky. Krok 4: Každou bulku rozválíme na tenký 20 cm dlouhý váleček, který smotáme do tvaru šneka nebo mu zatočíme konce tak, že bude vypadat jako písmeno „S“. Krok 5: Vytvarované jidáše uložíme vykynout na plech s pečicím papírem nebo fólií. Krok 6: Po vykynutí je potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C (horkovzdušná trouba) asi 15-18 minut. Krok 7: Ještě horké z trouby je můžeme potřít medem, nebo pak po vychladnutí mazat máslem s medem nebo marmeládou. Jsou ale moc dobré i suché, nepromazávané.

TIP: Desatero o jidáších - proč se pečou?

Zveřejněno 11. 4. 2019

Poznámka autorky cathleen

Správně bychom měli jidášky pojíst na Zelený čtvrtek k snídani (nebo lépe před východem slunce) – kdo chce dodržet, musí upéct už ve středu večer. Jí se pomazané medem, který symbolizuje sílu, zdraví a soudržnost. Pekla jsem oba plechy najednou, na horkovzduch při 170 °C, asi 15-18 minut.

http://www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jidáše, jidášky…

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oznk

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jidáše, jidášky…

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oznk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Eva_H: děkuji za tak krásnou pochvalu, Evi :-* a moc děkuji i za fotku!

Dělám jidášky podle tohoto receptu už třetím rokem, ale až teď jsem si založila účet, takže děkuji za tři roky povedených jidášků :)

Upečeno, sněženo, pochváleno ;-)

Pekla jsem jen z hladké mouky, z vykynuteho těsta jsem hned dělala tvary a pak dala kynout pod utěrku na plech asi 15 min. Horké jsem potřela vejcem s medem.

:-)<3:yes::yes: pěkný recept, parádní prezentace a ještě dobré poučení :yes::-K

Skvělé :-)žiju v Německu a chtěla jsem upéct něco typicky českého...a tyto jídášky chutnaly tak, že jsem je letošní Velikonoce pekla už podruhé ;)děkuji za skvělý recept a přeji všem pohodové svátky jara ????????????????

Výborné. Doporučuji. :-)

Elle Guinea: jsem moc ráda <3 za vyzkoušení i foto, díky!

Vyborne.:yes::yes::yes: Pridavam foto, pokud nevadi.:-D

Kamila S.: moc mě těší, že jidášky podle receptu tak chutnaly, díky! :-K

Vyzkoušela jsem a jsou moc dobré :-).

Opravdu jak malované :-):yes::-K

mysulka: děkuji, Leničko :-* - mám tohle jarní pečivo velice ráda, těsto je příjemně tvárné a jidášky výborné i třetí den po upečení :-8

Jako malované, skvělá poznámka o vstávání za kuropění:-) :yes::yes::-K

maiva: děkuju <3

Tématické fráze:
jidase, jidášky, jidase recept, jidášky recept, recept na jidase, velikonoční jidáše, top recepty jidáše, jidáše ze suchého droždí, jak upéct jidášky, kdy se jí jidáše, co jsou jidaše, jidáškx, top recept na jidáše, zrada jidáše, too recepty jidáše, jidase top recept, jak tvarovat jidáše, kdy se ji jidas, top recepty velikonoční jidáše, recept na jidasky

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, voda, máslo, žloutek, cukr, kůra citronová, sůl, droždí čerstvé, rozinky, vejce, med

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu