Když do těla „lijeme“ nekvalitní beznín. Co je junk food a proč byste se mu měli vyhnout?

Vzpomínáte si na pořad Jste to, co jíte a ráznou doktorku, která bez milosti vyhazovala z lednicí a spíží obézních lidí veškeré nezdravé potraviny? Tak to bylo „junk food“. Vysvětlíme vám, odkud se vzalo tohle označení a kterým jídlům byste se měli vyhýbat obloukem.
Odkud je junk food
Junk food je pejorativní označení pocházející podleThe New York Times přinejmenším z 50. let 20. století. Původně šlo o námořní výraz pro kus starého lana nebo kabelu, v polovině 19. století se přeneslo na nechtěný odpad nebo nekvalitní věci obecněji. Ve 20. letech 20. století označovali narkomani svoji dávku jako „junk“ a ve stejné době se výraz použil poprvé pro nevyžádané poštovní zásilky. Odtud už byl jen krůček k označení nezdravých potravin jako junk food, tedy volně přeloženo „odpadkové jídlo“.
Článek z magazínu
Tuk, cukr a sůl
To jsou tři složky, které dominují v průmyslově zpracovaných potravinách, tedy v junk food. Patří sem například chipsy, sušenky, mnoho sladkostí, paštiky, uzeniny a značná část nabídky z rychlého občerstvení známého jako fast food. Všechna tahle jídla mají vysokou kalorickou hodnotu, ale jen minimum živin. Kromě toho - aby potraviny průmyslově vyrobené dlouho vydržely, hezky vypadaly, dobře voněly a ještě k tomu byly levné, je občas potřeba je vylepšit přídavnými látkami, takzvanými „éčky“. Na potravinách je najdete na obalu právě pod zkratkou E + číslo, kterým je označován druh aditiva. Například jako E250 je konzervant a stabilizátor dusitan sodný (najdete jej ve špekáčcích, párcích a masových konzervách), jako E951 zase syntetické umělé sladidlo aspartam (obsahují jej žvýkačky a light nápoje).
Supersize me aneb Prázdné kalorie
Už jste se s tímto termínem určitě setkali. Pokud vám nějaké jídlo dodá „prázdné kalorie“, znamená to, že se sice najíte a na chvilku i zasytíte, ale vaše tělo nedostane potřebné vitamíny, minerály, vlákninu ani jiné živiny. Právě do této kategorie se řadí junk food. V roce 2003 natočil (a o rok později vydal) americký nezávislý filmař Morgan Spurlock dokument s názvem Supersize me (volně přeloženo jako Ztloustni mě). Sám autor a režisér díla absolvoval zkoušku, při níž se snažil zjistit, co s tělem udělá, pokud bude měsíc dostávat pouze potraviny z kategorie junk food. Výsledek byl hrozivý. Nejen, že Spurlock přibral za pouhý měsíc 11 kg, ale také se mu zvýšila hladinu cholesterolu, zaznamenal výkyvy nálad a sexuální dysfunkci a potvrdilo se i hromadění tuku v játrech. Režisérovi trvalo pak více než rok, než se mu podařilo nabraná kila shodit a dát si organismus zase do pořádku.
Podobný experiment nedávno, také sám na sobě, absolvoval lékař Chris van Tulleken. Dopadlo to rovněž bledě. Chris van Tulleken po měsíci, kdy jeho strava obsahovala převážně pizzu, smažené kuře, rybí prsty a jiné „dobroty“ přibral, a také se u něj podle magazínu The New York Post projevily deprese, úzkosti, hemoroidy, sexuální dysfunkce, zpomalení myšlení a návaly hladu. Právě hlad je typický u lidí konzumujících často junk food. Jídla plná „rychlých kalorií“ nás nezasytí, a tak i když sníme celý balík chipsů, za hodinu máme zase hlad. Postupně se v našem těle navíc zvyšuje hladina tzv. hladových hormonů a zároveň klesá hladina hormonů, které dodávají pocit plnosti. Na jídle se stáváme závislými, podobně jako kdysi narkomani na své dávce „junk“. Co s tím? Řešení je snadné i relativně těžké zároveň.
Život bez junk foodu
Největším úskalím junk foodu je, že jde o rychle dostupné, levné a chuťově dobré jídlo. Jenže snadná cesta nemusí být vždy tou nejlepší. Pokud chcete žít zdravě, jedinou možností je o jídle přemýšlet, plánovat a více vařit doma. Postupně zjistíte, že se dá dobře uvařit i za použití levných surovin, které ovšem budou přírodní. Čočka, brambory, maso, vejce, mléko, ovoce, zelenina… to všechno jsou potraviny, které vám dodají potřebné živiny a neudělají z vašeho těla popelnici. Kupujte je, plánujte a vařte podle našich (vašich) receptů. Časem zjistíte, že skutečné potraviny vlastně chutnají lépe než průmyslové polotovary a kromě chuti dodají tělu taky tu správnou „pohonnou hmotu“. Do svého auta byste přece také nelili „splašky“, tak proč to dělat s vlastním organismem?
Témata: zdravá strava, zdravá výživa, zelenina, ovoce, maso, junk food, nezdravá strava
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Slavné omáčky: Na beurre blanc, skvělou máslovou omáčku k rybám stačí jen tři základní ingredience. Víte, které?
Základem tohoto gastronomického klenotu západní… Číst více
Nejoblíbenější sladká jídla. Máte nejraději ovocné knedlíky, palačinky nebo kaše?
Druhy sladkých jídel Buchtičky a noky Dukátové buchtičky většina lidí miluje od dětství. Nadýchané buchtičky s lahodnou vanilkovou omáčkou si rádi… Číst více
Bojíte se flambovat? Čím a jak flambovat, aby to bylo bezpečné a vše se podařilo a chutnalo
Co flambujeme Flambovat můžeme maso (veškeré maso a ryby), moučníky (například ty se sněhovou pokrývkou), dezerty (zmrzlina, palačinky, krémy typu… Číst více
Nejlepší domácí dalamánky. Takto je můžete upéct podle oblíbených receptů
Výborná chuť dalamánků Dalamánky podáváme s pomazánkou k snídani. Jsou výborné k salátu či k vydatné polévce. Dovedou pozvednout obyčejné jídlo na… Číst více
Světový den rumu
V kalendáři najdete svátek rumu hned dvakrát. Kromě Světového dne rumu, o jehož založení se zasloužil teprve nedávno redaktor World Rum Guide Paul… Číst více
Den pečiva
Říká se – denní chléb, ale “pečivo” není pouze chleba. Lidé mají mlsné jazyky a neustále vymýšlejí nové chuťové kombinace i tvary, a proto můžeme v… Číst více
Slavné omáčky: Jak připravit béarnskou omáčku? Potřebujete hlavně víno a žloutky!
Omáčky se považují za vrchol kuchařského umění. A… Číst více
Retro okénko: Po stopách vlašského salátu. Co má společného s Itálií a jak se dělal před sto lety?
Kdo by neznal legendární „vlašák“? Byl symbolem… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini chlebíčky pro trpaslíčky voní bramborami a sýrem
Už jste si se mnou upekli chleba, rohlíky,… Číst více
Slavné omáčky: Ta zeleninová není žádná Popelka! Takhle ji dělají šéfkuchaři
Připravit dokonalou a chuťově vyváženou omáčku,… Číst více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pomazánka z camembertu s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 3 hodinami

Krkovička na kořenové zelenině a houbách
Přidáno před 4 hodinami

Lehký salát z hlávkového zelí
Přidáno před 12 hodinami

Pomazánka z ementálu s jablky
Přidáno před 18 hodinami

Zapečené brambory s uzeninou, pórkem a kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami

Čokoládový krém á la termix
Přidáno 4. 2. 2023 11:40
Komentáře
1. 10. 2021 12:26
1. 10. 2021 12:26
1. 10. 2021 12:26