Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chutě známých politiků: Donald Trump má rád sekanou v housce a McDonald's
Zdroj: RitaE, Pixabay.com

Ačkoliv se již musel z Bílého domu odstěhovat, Donald Trump a dozvuky jeho politiky v Oválné pracovně zůstávají v USA velmi významným tématem. Podle zprávy lékaře Bílého domu z roku 2019 je miliardář v excelentní kondici, i když váží necelá 2 kila pod hranicí obezity. Jak se tedy bývalý prezident USA stravuje?

Přes den zůstává Trump hladový

Trump není velkým fandou prvního jídla dne. Když v roce 2016 hovořil s Jessem Waltersem z Fox News, řekl: "Pokud můžu, vyhnu se snídani. Z tohoto důvodu si musím dát oběd, ale nejraději mám večeři." Když ráno Trump poruší půst, sní buď slaninu a vejce, cereálie nebo McDonald’s McMuffin. Nepije kávu ani čaj. Dietolog, který analyzoval Trumpovu stravu pro The Guardian, uvedl, že prezident by měl "doplňovat živiny, které si jeho tělo nedokáže uložit přes noc".

Trump údajně ani přes během tolik nejí. Jeho stravovací návyky odhaluje kniha Let Trump Be Trump, česky Nechte Trumpa být Trumpem, kterou napsal bývalý manažer kampaně Corey Lewandowski. Kniha mimo jiné říká, že exprezident první pokrm dne vyhledává, až když je 14 až 16 hodin bez jídla. Někdejší americký vůdce je zároveň velkým milovníkem sekané. V roce 2005 se Trump s manželkou Melanií objevili v americké kuchařské show Marthy Stewartové, kde připravovali sendvič se sekanou, který Trump označil za svůj vůbec nejoblíbenější druh sendviče.

Burgery a dietní cola

Večer se však Trump po celodenním půstu vyřádí. Je velkým fanouškem rychlého občerstvení, včetně McDonald’s, Burger King a KFC, ale nejen pro chuť a rychlost přípravy. Rychlé občerstvení má prý rád i z hlediska bezpečnosti. CNN cituje Trumpa: "McDonald’s můžete zničit jedním špatným hamburgerem. Jeden špatný hamburger a Wendy’s a podobná místa budou bez práce (protože takový skandál zničí slavnému řetězci pověst velmi rychle, pozn. red.). Mám rád čistotu a myslím si, že je lepší jít do fast foodu než na nějaké neznámé místo, o kterém vůbec netuším, odkud jídlo bere."

Podle Lewandowského je Trumpovou oblíbenou objednávkou "kompletní večeře McDonald's se dvěma Big Macy, dvěma sendviči Filet-O-Fish a malým čokoládovým koktejlem", což celkem dělá 2 430 kalorií. Trump o své obvyklé večeři před časem mluvil s moderátorem CNN Andersonem Cooperem. "Je to skvělá věc," řekl doslova. Trump miluje McDonald's natolik, že požádal kuchyň Bílého domu, aby se jídlem z jeho oblíbeného fast foodu inspirovali. Annie Karni z Politico ovšem napsala, že interní pokusy o kopírování menu z McDonald‘s "se nemohly vyrovnat prezidentově spokojenosti s originály".

Trump je také fanouškem pizzy, i když nemá rád její kůrku. Když nejí smažené kuře nebo hamburgery, pochutná si také na dobrém steaku. Má rád, když je maso dobře připravené a podávané s kečupem. Číšník, který obsluhoval Trumpa a jeho hosty v podniku jménem BLT Steakhouse, prozradil, že "prezident nařídil donést dobře připravený steak. Zralý newyorský plátek. Snědl vše s kečupem, přílohy a předkrmy na stole osazenstvo sdílelo. Před jídlem byly podávány také tři velké krevetové koktejly."

Prezident miluje dietní colu, údajně vypije až 12 plechovek denně. Nepije alkohol; možná proto, že jeho bratr s ním měl v minulosti problémy a dlrazně radil Donaldovi, aby nepil. Trump si rád dopřeje i snack ve fromě smažených brambůrků, a proto byla kuchyně Bílého domu za jeho panování pravidelně zásobována jeho oblíbenými značkami chipsů - Lay‘s a Doritos.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více