Pasta a basta: Vařte těstoviny jako Ital a už nikdy nebude chtít jiné!

24. 5. 2021 13:05

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Unplash, Eaters Collective Zdroj: Unplash, Eaters Collective
Pro Itálii a Italy jsou těstoviny neboli pasta stejně základním pokrmem jako pro nás chleba či knedlíky. A stejně jako my Češi jsme knedlíkoví i chleboví mistři, vědí Italové nejlépe, jak uvařit těstoviny. Inspirujte se jejich zásadami.

Správná pasta

Čerstvé, nebo sušené? Možná vás překvapíme, ale v případě pasty je obojí možné a dobré. Jde spíš o kvalitu těstovin samotných, než to, zda jsou čerstvé, nebo sušené, byť ty čerstvé mají své výhody. Jaké? Především se vaří kratší dobu, a také jsou na povrchu poréznější než těstoviny sušené, a proto lépe přilnou k omáčce. A propos, když už jsme u omáčky, ta v případě italských těstovin hraje až druhé housle. Důležité na jídle jsou totiž právě těstoviny, omáčka je pouze „dokreslí“. Proto by jí nemělo být moc a rozhodně by v ní těstoviny neměly „plavat“.

Sůl nad zlato

Byť se i italští šéfkuchaři někdy mezi sebou přou, zda vodu na těstoviny solit, nebo ne, převládá názor, že ano. Zároveň musí být vody na vaření hodně, ne „tak akorát“. Na 500 g těstovin spotřebujete 4 litry vody, ale pozor, po uvaření ji nevylévejte všechnu. Italové vždy část vody z těstovin použijí pro přípravu omáčky. Má to svůj důvod; voda je totiž vařením už trochu ochucená a uvolněným škrobem z těstovin také zahuštěná. Říká se jí proto cremina (krémová).

Co znamená al dente

Délka vaření těstovin záleží na tom, zda jsou čerstvé, nebo sušené, také na druhu těstovin i následné úpravě. Těstoviny čerstvé se vaří asi 2 až 3 minuty, suché asi 8 až 12 minut. Ty, které hodláme následně plnit a zapékat, vaříme vždy o něco kratší dobu. Těstoviny, ke kterým jen přidáme omáčku, by měly být uvařené al dente, tedy na skus.

Kde se vzalo italské pesto? Zelená pochoutka reprezentovala to nejlepší z Janovské republiky

Kde se vzalo italské pesto? Zelená pochoutka reprezentovala to nejlepší z Janovské republiky

Kdo by neznal pesto - směs provoněnou delikátní bazalkou, parmazánem a piniovými oříšky s jemně…

Hlavně neprolévat!

Ital by nikdy nepozřel špagety, penne nebo tagliatelle rozvařené „na kaši“, jak se často dělají u nás. Nejen, že takové těstoviny ztrácejí chuť, ale také jsou paradoxně hůř stravitelné a nezasytí na dlouho. Po uvaření těstoviny vždy slijte a naopak nikdy je neprolévejte studenou vodou. Správně uvařené kvalitní těstoviny se neslepí. Prolévání vodou můžete aplikovat jen tehdy, když budete těstoviny plnit a zapékat, pak je tento postup naopak žádoucí.

Omáčka místo kečupu

Tohle už je snad známá věc, ale pro jistotu ji zopakujeme: kečup italská kuchyně prakticky nezná. Respektive zná, ale nikdy jej nepoužívá na pizzu nebo těstoviny. Pokud milujete rajčatovou chuť, zvolte raději sugo, tedy na cibulce a olivovém oleji rozvařená oloupaná rajčata, základ italské kuchyně. Ale pastu lze samozřejmě ochutit mnoha jinými omáčkami, jen nezapomeňte, že dominantní musí být stále těstoviny. Jen tak si užijete jídlo jako pravý Ital. Buon appetito!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Pomalu grilovaná žebra: Vychutnejte si šťavnaté maso vonící kouřem a kořením

Pomalu grilovaná žebra: Vychutnejte si šťavnaté maso vonící kouřem a kořením

Pomalé pečení určitě znáte, už jste ale zkusili pomalu grilovat? Nebojte, nebudete muset stát u…
Deset nejlepších meruňkových moučníků: Zkuste vláčný perník, šátečkové koláčky nebo bábovku!

Deset nejlepších meruňkových moučníků: Zkuste vláčný perník, šátečkové koláčky nebo bábovku!

Meruňky patří mezi nejoblíbenější letní ovoce a teď je jejich sezona. Využijte toho a oslaďte si…
Feta do řeckého salátu, balkán do šopáku: Víte, čím se tyto dva sýry liší?

Feta do řeckého salátu, balkán do šopáku: Víte, čím se tyto dva sýry liší?

Lidé je často zaměňují, balkánský sýr je ale vlastně jen napodobeninou řeckého sýra feta. Pokud se…
Sladký i osvěžující: Citronový krém lemon curd se hodí do dortů i na palačinky. Jak jej připravit?

Sladký i osvěžující: Citronový krém lemon curd se hodí do dortů i na palačinky. Jak jej připravit?

Vzhledem k jeho svěží ovocné chuti má lemon curd blíž k marmeládě, konzistencí se spíš podobá jemné…
Holka u plotny radí: Jak udělat ten nejlepší kuřecí vývar? Chuť masa i zeleniny zesílí jeden trik!

Holka u plotny radí: Jak udělat ten nejlepší kuřecí vývar? Chuť masa i zeleniny zesílí jeden trik!

Kuřecí vývar patří k základním dovednostem každé hospodyňky. Ovšem, jako všechno v kuchyni, dá se i…
Balkánský burek: Víte, jak doma připravit oblíbenou křupavou specialitu? Chce to správné těsto!

Balkánský burek: Víte, jak doma připravit oblíbenou křupavou specialitu? Chce to správné těsto!

Balkánský burek je dobrota, kterou mnozí z nás pamatují z dovolených u moře. Prodává se totiž na…
Zeleninová nakládačka: připravte si pikantní mrkev, česneková cherry rajčátka nebo křupavé fazolky

Zeleninová nakládačka: připravte si pikantní mrkev, česneková cherry rajčátka nebo křupavé fazolky

Čeká vás grilování s přáteli, oslava narozenin nebo jiná společenská akce, na které budete…
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr

Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr

Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé uhlíky ještě položit? Skvělou rychlovkou jsou párky…