Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pasta a basta: Vařte těstoviny jako Ital a už nikdy nebude chtít jiné!
Zdroj: Unplash, Eaters Collective

Pro Itálii a Italy jsou těstoviny neboli pasta stejně základním pokrmem jako pro nás chleba či knedlíky. A stejně jako my Češi jsme knedlíkoví i chleboví mistři, vědí Italové nejlépe, jak uvařit těstoviny. Inspirujte se jejich zásadami.

Správná pasta

Čerstvé, nebo sušené? Možná vás překvapíme, ale v případě pasty je obojí možné a dobré. Jde spíš o kvalitu těstovin samotných, než to, zda jsou čerstvé, nebo sušené, byť ty čerstvé mají své výhody. Jaké? Především se vaří kratší dobu, a také jsou na povrchu poréznější než těstoviny sušené, a proto lépe přilnou k omáčce. A propos, když už jsme u omáčky, ta v případě italských těstovin hraje až druhé housle. Důležité na jídle jsou totiž právě těstoviny, omáčka je pouze „dokreslí“. Proto by jí nemělo být moc a rozhodně by v ní těstoviny neměly „plavat“.

Sůl nad zlato

Byť se i italští šéfkuchaři někdy mezi sebou přou, zda vodu na těstoviny solit, nebo ne, převládá názor, že ano. Zároveň musí být vody na vaření hodně, ne „tak akorát“. Na 500 g těstovin spotřebujete 4 litry vody, ale pozor, po uvaření ji nevylévejte všechnu. Italové vždy část vody z těstovin použijí pro přípravu omáčky. Má to svůj důvod; voda je totiž vařením už trochu ochucená a uvolněným škrobem z těstovin také zahuštěná. Říká se jí proto cremina (krémová).

Co znamená al dente

Délka vaření těstovin záleží na tom, zda jsou čerstvé, nebo sušené, také na druhu těstovin i následné úpravě. Těstoviny čerstvé se vaří asi 2 až 3 minuty, suché asi 8 až 12 minut. Ty, které hodláme následně plnit a zapékat, vaříme vždy o něco kratší dobu. Těstoviny, ke kterým jen přidáme omáčku, by měly být uvařené al dente, tedy na skus.

Hlavně neprolévat!

Ital by nikdy nepozřel špagety, penne nebo tagliatelle rozvařené „na kaši“, jak se často dělají u nás. Nejen, že takové těstoviny ztrácejí chuť, ale také jsou paradoxně hůř stravitelné a nezasytí na dlouho. Po uvaření těstoviny vždy slijte a naopak nikdy je neprolévejte studenou vodou. Správně uvařené kvalitní těstoviny se neslepí. Prolévání vodou můžete aplikovat jen tehdy, když budete těstoviny plnit a zapékat, pak je tento postup naopak žádoucí.

Omáčka místo kečupu

Tohle už je snad známá věc, ale pro jistotu ji zopakujeme: kečup italská kuchyně prakticky nezná. Respektive zná, ale nikdy jej nepoužívá na pizzu nebo těstoviny. Pokud milujete rajčatovou chuť, zvolte raději sugo, tedy na cibulce a olivovém oleji rozvařená oloupaná rajčata, základ italské kuchyně. Ale pastu lze samozřejmě ochutit mnoha jinými omáčkami, jen nezapomeňte, že dominantní musí být stále těstoviny. Jen tak si užijete jídlo jako pravý Ital. Buon appetito!

Recepty k tomuto článku