Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyznejte se v těstovinách, díl II.: Víte, že zatočené tortellini prý mají připomínat pupík Venuše?
Zdroj: Tortellini. Zdroj: Wikimedia Commons, Algont , CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3218587

Těstoviny jsou výborným darem, který světu dala Itálie. Druhý díl našeho malého lexikonu těstovin představí další populární druhy těstovin, které se používají nejen v zemi ve tvaru kozačky, ale poměrně běžně i u nás, v Česku. Víte třeba, kde se vzaly plněné tortelliny, nebo jak se správně říká „mašličkám“, které jistě také často vaříte?

Tortellini

Kde se vzaly tortellini není jisté. Faktem je, že tyto plněné zatočené těstoviny jsou typické pro italské provincie Modena a Bologna. Zatímco v Bologni je jako tortellini in brodo častěji podávají v polévce, jinde se tortelliny servírují také s omáčkou. Důležité je, že tortelliny jsou vždy plněné, většinou vepřovým masem s mortadellou a parmazánem. Známý kulinářský blog Ang Sarap píše v souvislosti s jejich původem o dvou pověstech. Obě zahrnují zvědavého hostinského, který nakoukl klíčovou dírkou do pokoje půvabné návštěvnice jeho podniku, ale protože ložnice byla jen slabě osvětlena svíčkami, šmírák zahlédl pouze obnažený pupík. I tak ho ale půvab této části ženského těla měl uhranout natolik, že jej inspiroval k vytvoření oblíbených těstovin. V jedné z legend je onou krásnou paní a múzou kreativního hostinského Lucrezia Borgia, ve druhé dokonce samotná bohyně Venuše.

Ravioli

Dva tenké pláty těsta, po stranách spojené a uvnitř naplněné nejčastěji ricottou a špenátem, ale někdy také masem. Ravioli jsou většinou čtvercové, ale někdy i zaoblené miniaturní kapsičky, které bývaly populární hlavně v období renesance. V benátském rukopise Libro per cuoco, který pochází z poloviny 14. století, jsou popsány ravioly plněné směsí vyšlehaných vajec s mletými bylinkami a čerstvým sýrem, pomalu vařené v silně kořeněném vývaru. Podle dochovaných záznámů kuchař Bartolomeo Scappi servíroval ravioly s vařeným kuřecím masem během papežského konkláve v roce 1549. A jako o rauioles se o nich zmiňuje také anglo-normanský rukopis Forme of Cury pocházející rovněž ze 14. století. Ravioly se plněné vaří ve vodě a podávají se promíchané s různými druhy omáček.

Farfalle

Farfalle v italštině znamená motýl, je tedy jasné, že tyto těstoviny mají tvar motýlků, nebo také mašliček, jak jim občas přezdíváme my v Česku. Farfalle se skvěle hodí jak pro řídké, tak pro husté a krémové omáčky, proto se užívají opravdu často a v Itálii se prodávají v několika různých velikostech.

Fusilli

Fusilli jsou těstovinová vřetena, která si už i v českých domácnostech našla stálé místo. V italské kuchyni jsou ale fusilly tradičně součástí prima piatti, tedy předkrmu, a to většinou jako součást salátu. Jsou to bezvaječné těstoviny, které se prodávají i v různých barevných variantách, nejčastěji je to zelená a oranžová. Zelené fusilly bývají dobarvené špenátem, oranžové rajčaty. Pokud chcete fusilly podávat s omáčkou, tento druh těstovin se hodí pro ty husté nebo jen hrubě rozmixované.

Rigatoni

Rigatoni jsou trubkovité těstoviny o něco málo větší než dobře známé penne. Rigatony zároveň nebývají na koncích zkosené jako penne. Jsou populární zejména na Sicílii a hodí se především k použití s velmi hustými omáčkami.

Cannelloni

Cannelloni u nás nejsou zrovna běžné - a je to velká škoda! Jedná se o velké, duté těstoviny připomínající trubky, které se nejčastěji plní, poté se naskládají do pekáče, zalijí omáčkou a zapékají. Cannellony se nejčastěji plní mletým masem s rajčatovou omáčkou, nebo špenátem s ricottou. Pro katalánskou kuchyni jsou tak typickým pokrmem, že se tradičně jedí na sv. Štěpána, tedy 26. prosince.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více