Vyznejte se v těstovinách, díl II.: Víte, že zatočené tortellini prý mají připomínat pupík Venuše?
30. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Těstoviny jsou výborným darem, který světu dala Itálie. Druhý díl našeho malého lexikonu těstovin představí další populární druhy těstovin, které se používají nejen v zemi ve tvaru kozačky, ale poměrně běžně i u nás, v Česku. Víte třeba, kde se vzaly plněné tortelliny, nebo jak se správně říká „mašličkám“, které jistě také často vaříte?
Tortellini
Kde se vzaly tortellini není jisté. Faktem je, že tyto plněné zatočené těstoviny jsou typické pro italské provincie Modena a Bologna. Zatímco v Bologni je jako tortellini in brodo častěji podávají v polévce, jinde se tortelliny servírují také s omáčkou. Důležité je, že tortelliny jsou vždy plněné, většinou vepřovým masem s mortadellou a parmazánem. Známý kulinářský blog Ang Sarap píše v souvislosti s jejich původem o dvou pověstech. Obě zahrnují zvědavého hostinského, který nakoukl klíčovou dírkou do pokoje půvabné návštěvnice jeho podniku, ale protože ložnice byla jen slabě osvětlena svíčkami, šmírák zahlédl pouze obnažený pupík. I tak ho ale půvab této části ženského těla měl uhranout natolik, že jej inspiroval k vytvoření oblíbených těstovin. V jedné z legend je onou krásnou paní a múzou kreativního hostinského Lucrezia Borgia, ve druhé dokonce samotná bohyně Venuše.
Mohlo by vás zajímat
Ravioli
Dva tenké pláty těsta, po stranách spojené a uvnitř naplněné nejčastěji ricottou a špenátem, ale někdy také masem. Ravioli jsou většinou čtvercové, ale někdy i zaoblené miniaturní kapsičky, které bývaly populární hlavně v období renesance. V benátském rukopise Libro per cuoco, který pochází z poloviny 14. století, jsou popsány ravioly plněné směsí vyšlehaných vajec s mletými bylinkami a čerstvým sýrem, pomalu vařené v silně kořeněném vývaru. Podle dochovaných záznámů kuchař Bartolomeo Scappi servíroval ravioly s vařeným kuřecím masem během papežského konkláve v roce 1549. A jako o rauioles se o nich zmiňuje také anglo-normanský rukopis Forme of Cury pocházející rovněž ze 14. století. Ravioly se plněné vaří ve vodě a podávají se promíchané s různými druhy omáček.
Mohlo by vás zajímat
Farfalle
Farfalle v italštině znamená motýl, je tedy jasné, že tyto těstoviny mají tvar motýlků, nebo také mašliček, jak jim občas přezdíváme my v Česku. Farfalle se skvěle hodí jak pro řídké, tak pro husté a krémové omáčky, proto se užívají opravdu často a v Itálii se prodávají v několika různých velikostech.
Fusilli
Fusilli jsou těstovinová vřetena, která si už i v českých domácnostech našla stálé místo. V italské kuchyni jsou ale fusilly tradičně součástí prima piatti, tedy předkrmu, a to většinou jako součást salátu. Jsou to bezvaječné těstoviny, které se prodávají i v různých barevných variantách, nejčastěji je to zelená a oranžová. Zelené fusilly bývají dobarvené špenátem, oranžové rajčaty. Pokud chcete fusilly podávat s omáčkou, tento druh těstovin se hodí pro ty husté nebo jen hrubě rozmixované.
Mohlo by vás zajímat
Rigatoni
Rigatoni jsou trubkovité těstoviny o něco málo větší než dobře známé penne. Rigatony zároveň nebývají na koncích zkosené jako penne. Jsou populární zejména na Sicílii a hodí se především k použití s velmi hustými omáčkami.
Mohlo by vás zajímat
Cannelloni
Cannelloni u nás nejsou zrovna běžné - a je to velká škoda! Jedná se o velké, duté těstoviny připomínající trubky, které se nejčastěji plní, poté se naskládají do pekáče, zalijí omáčkou a zapékají. Cannellony se nejčastěji plní mletým masem s rajčatovou omáčkou, nebo špenátem s ricottou. Pro katalánskou kuchyni jsou tak typickým pokrmem, že se tradičně jedí na sv. Štěpána, tedy 26. prosince.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rychlá a jednoduchá nudlová polévka. Jak nejlépe uvařit těstoviny do polévky
Rychlá polévka s těstovinami Polévka s těstovinami, hlavně zeleninová, představuje velmi rychlou variantu polévky. Může být hotová doslova za pár… Číst více
Kterou mouku na domácí těstoviny? Vyzkoušejte, a uvidíte, které nudle vám zachutnají
Na domácí nudle (a těstoviny) můžeme použít téměř jakoukoliv mouku, podle vlastních potřeb nebo zásob. Vyzkoušejte základní těsta, a až získáte… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Znáte ačokču? Tuhle zdravou „paprikookurku“ si můžete zasadit na zahrádce!
Vejčitá zelenina o průměru 10 až 15 cm pochází z… Číst více
Italská kuchyně: Umíte připravit pravé italské těstoviny ravioli? Není to žádná věda
Italská kuchyně není příliš složitá. A… Číst více
Celestýnské a fritátové nudle jako parádní doplněk nejen do vývaru. Tyhle vylepšené palačinky si zamiluje každý
Chcete-li udělat z obyčejné vývaru vydatnější… Číst více
Světový den těstovin
Těstoviny tak zdaleka nejsou jen kolínka. Spaghetti, ravioli, tortellini, penne, fusilli atd… lidstvo zná stovky druhů těstovin rozličných tvarů s… Číst více
Různých polévkových nudlí je v obchodech velký výběr, a přesto jsou pro nás ty domácí nejlepší. Poradíme, jak je připravit
Na domácí nudle podle našeho receptu potřebujeme hrubou mouku, vejce a vodu. Vejce mohou být čerstvá nebo naložená (klepneme je předem do hrnku).… Číst více
Ačokča je nenáročná popínavá zelenina. Poradíme, jak ji pěstovat a zpracovat její plody
Ačokča, cyklanthera, korila, indiánská okurka nebo paprikookurka je společný název pro druh popínavé rostliny původem z Jižní Ameriky. Zde dosahuje… Číst více
Časté chyby při přípravě polévkových nudlí: Problémem je málo vypracované, přeschlé nebo vlhké těsto
Polévkové nudle jsou klasickou vložkou do polévky. Každá hospodyňka, když se chtěla vdát, musela umět dvě věci - uvařit knedlík a připravit nudle do… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více