Špagety Carbonara

Dadula Kuchařka: Dadula

Doba přípravy: 20min 2 porce Těstoviny 19 názorů

Suroviny

špagety
20 dkg anglické slaniny
1/2 cibule
5 vajec
1 česnek
sůl
pepř
parmazán (nebo sýr druhu parmazánu - levnější varianta, chuť hodně podobná)
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na pánvi nebo v hrnci opražíme dokřupava slaninu a cibuli i s rozmáčknutým česnekem.

  2. Nachystat si vyklepnutá vejce, mohou se i lehce rozkvedlat.

  3. Vylít vodu z uvařených špaget a dát je zpět do hrnce.

  4. Okamžitě přidat vejce a zlehka, ale intenzivně zamícháme.

  5. Nakonec přidáme horkou slaninu, dosolíme, opepříme a posypeme sýrem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 548 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Špagety Carbonara

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    argemis: A prečo to komentujete vy? Posledný komentár je 3,5 roka starý.;-)

    Odpovědět

  • argemis argemis(neregistrovaný)

    Dadula: Proč to vůbec komentujete? Zbytečně tím nahráváte kritikům Vašeho receptu, kteří si nyní budou myslet, že jejich kritika je velice zajímavá a hodna Vaši reakce. Rada pro všechny autory receptu zní: Zásadně nereágovat na kritické komentáře, nenechat se rozhodit!!!

    Odpovědět

  • eligie eligie

    Marek: Je to věc názoru a chuti. Rozhodně proti cibuli a česneku nic nemám, i když smetanu jsem taky vynechala. Někde česnek dávají do olivového oleje, který by měl být základ a pak ho vyhodí. Já ho pak klidně schroustnu.

    Odpovědět

  • Marek Marek(neregistrovaný)

    Tomáš:ad Carbonara: patří tam pancetta (dejemtomu kvalitní slanina, nemáme-li pancettu) žloutky, černý pepř, parmazán a špagety. Nic jiného. Žádná cibule, žádný česnek a už vůbec ne smetana - a ne protože to řekl Ital v televizi. Ale protože ono to jídlo má určitou logiku a historické souvislosti.

    Musím Vám trochu oponovat. Mám příbuzné v Itálii - oblast Ravenna. Špagety Carbonara nám připravuje pravý nefalšovaný Ital :-). Opravdu i příprava tohoto pokrmu se v Itálii liší.
    Takže, jak to dělá italský švára:
    Pomalu zpění cibuli přidá pancettu + pepř, nechá zatavit přidá jednu smetanu na vaření (italská má nad 40%), ale říkal mi že opravdu dobří kuchaři smetanu nedávají a vymíchají vajíčka se špagety. Smetanu nechá na pomalém ohni trochu vyvařit, pak přidá horké špagety, zamíchá a hned přidává rozšlehaná vajíčka a trochu olivového oleje a míchat a míchat, opatrně ale dost dlouho(3-5 min). Ještě mi dal jednu radu. Špagety pod 10 min vaření nekupovat :-).
    Snad jsem trošku pomohl :-)

    Odpovědět

  • Marybar Marybar

    Pro Tomáše::yes::yes::yes::-KO

    Odpovědět

  • Tomáš Tomáš(neregistrovaný)

    Eliza: ono to není o papouškování, ona je kuchařina řemeslo, které je paradoxně víc o znalostech, než o samotném provedení (protože ty samotné kuchařské úkony jsou něco, co s patřičným know-how není nic těžkého)

    Ad kečup: kečup je něco, co je fajn jako dresink, ale NEPATŘÍ to do vaření - to jsou jen proslulé zlozvyky, zažité na studentských kolejích, kdy se to přidává na pastu, jako laciná náhražka pořádné rajčatové omáčky. S čerstvou rajčatovou omáčkou se kečup nikdy nemůže měřit.

    Eidam (zažitý, ne zcela správný výraz - správně má být EDAM, podle města původu Edam am Ijseelmeer) je holandský sýr. V italské kuchyni už z tohohle titulu nemá co pohledávat. V Itálii o něj na pizze ani na pastě nezavadíte - to jen české restaurace ho pořád cpou na pizzu místo mozzarely (protože ta holt stojí na 100g 1,5-3x tolik) nebo na těstoviny místo parmazánu, pecorina či dalších tradičních sýrů. :-/

    Ad jednotlivé druhy sýrů: ok, tak já se vás zeptám třeba na quattro formaggi - umíte z hlavy vyjmenovat ty správné čtyři sýry? Já třeba ano. A ne, fakt to není - jako v podání českých restaurací - eidam, uzený eidam, niva a hermelín ...

    Ad Carbonara: patří tam pancetta (dejemtomu kvalitní slanina, nemáme-li pancettu) žloutky, černý pepř, parmazán a špagety. Nic jiného. Žádná cibule, žádný česnek a už vůbec ne smetana - a ne protože to řekl Ital v televizi. Ale protože ono to jídlo má určitou logiku a historické souvislosti.

    Jinými slovy: souhlasím s tím, že každý má mít názor, ale pokud má něco klasický složení a chcete to nazývat carbonara, tak tam jednoduše nepatří nic jiného.

    Salát Caesar se taky správně nedělá s kuřetem a z ledového salátu, přestože o tomhle faktu asi tak 4/5 hospod, kde ho nabízejí neví ani ň ...

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Mně vždycky zaručeně pobaví ty pohoršené komentáře rychlokvašených odborníků na italskou kuchyni...věčně se opakují a podle nachytaných televizních informací odsuzují kečup (přestože není kečup jako kečup, že...), jednotlivé druhy sýrů neznají, ovšem eidam podle nich neee...to je špatně, smetana v žádném případě, protože to jednou řekl Ridi v televizi...
    Kdy už se tu lidi naučí mít a ctít svůj názor a ne jen papouškovat to, co jim diktuje někdo jiný...:-?

    Odpovědět

  • bartos4 bartos4(neregistrovaný)

    eraserhead: tak tohle je jeden z nejlepe komentovanym statusu jen tak dal :-)

    Odpovědět

  • eraserhead eraserhead(neregistrovaný)

    môžeš to nazvať Carbonara ale s tými surovinami čo si tam dala to Carbonara NIKDY nebude.
    Pravdepodobne nechápeš čo ti chcú aj ostatný povedať a žiješ v predstave že keď si na škodu rapid dáš vzpínajíciho se koníka stane sa zo škodovky Ferrari.
    Jedlo nemusí byť zlé, ale prečo ľudia pri všeobecne zmámych receptoch si tieto najskôr nepozrú na nete. Stačilo tomu dať iný názov.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Dadula: Pokud uveřejníš recept na veřejný web, musíš počítat s tím, že někdo může mít připomínky ;-) Pokud jsou napsané slušně, tak proč ne :-)

    Odpovědět

  • Dadula Dadula(autorka receptu)

    Věřte nebo ne, mně je úplně jedno, jestli se Vám to líbí, či nikoliv. Mně to takhle chutná a nazdar. Vy si tam dávejte co chcete, klidně si na ně dojeďte do Itálie, ale pro mě je to výborné. A dělám to jen pro sebe, nikoliv pro Vás !

    Odpovědět

  • eva eva(neregistrovaná)

    Nenazývejte, prosím, váš recept Carbonara! Pravou chuť a vůni jim dává sýr pecorino (tvrdý ovčí sýr), který se nastrouhaný smíchá s vejci a přidá se na závěr do špaget sundaných z plotny. Anglická ne, ale voňavá libová slanina panceta!, nikoli anglická slanina od řezníka! A co ta cibule?! Do vašeho receptu fakt už chybí přidat eidam! Pěkně po česku, hlavně ať je to levné, že? O kvalitě surovin, ze kterých vaří většina tzv. italských restaurací v Česku raději nemluvme. Kečupy, eidamy, špeky... Nazvěte si recept třeba Kamprdána, když originál, tak i název. Zkuste si sehnat Pancetu a Pecorino, nedávejte cibuli a vše s kvalitními špagetami, ochitnáte rozdíl! Hezký den.

    Odpovědět

  • ramona79 ramona79

    spaghetti alla Carbonara, miluju tohle jidlo. Určitě tam nedavam česnek a ne cela vejce:-D ale jen žloutky:yes: Tak ma vypadat prava Carbonara. Ale určitě tenhle recepz je vyborny, dělavam hodně často.

    Odpovědět

  • teniska teniska

    špagety carbonara zbožňuju, nedávám sice cibuli, protože ta tam nepatří a sobě slaninu, protože ji nejím,ale tátovi jsem ji nemohla vzít a tak dávám fotku jeho pravých carbonara:yes:;-) a boďku:yes::yes:;-) nebudu přeci vkládat čistě stejný receptík...

    Odpovědět

  • macekpr macekpr

    tak je mám ráda!!! a nikdy se mi nepovedou:-( nevím včem dělám chybu :-( já se to snad nikdy nenaučím!!!! ;-(

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: špagety carbonara špagety carbonara recept carbonara spagety carbonara recepty špagety carbonara originál recept na špagety carbonara carbonara špagety recept špagety carbonara spagety carbonare špagety špagety karbonara špageti carbonara recepty na špagety carbonara spagety karbonare spaghetti carbonara recepty špagety carbonara špageti carbonare carbonare špagety těstoviny carbonara spagety recepty

Zapomněl/a jsem heslo