Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co s plonkovou suchou rýží? Připravte si indonéskou specialitu Nasi Goreng!
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Také se vám někdy stane, že při vaření neodhadnete množství rýže a ta pak zbude? Přitom právě rýže se špatně ohřívá a navíc ohřátá není moc dobrá. Řešení je snadné; usmažte ji! Získáte tak skvělý pokrm známý z asijských bister...

Nasi goreng

Nasi Goreng znamená v indonéštině i malajštině jednoduše smažená rýže. Původně tohle jídlo, nebo alespoň jeho dřívější varianta, pochází zřejmě z jihovýchodní Asie a vzniklo kdysi jako snaha vyhnout se plýtvání a využít již uvařenou rýži. Čínský vliv na indonéskou kuchyni je patrný také u jídla s názvem Mee Goreng (smažené nudle), které se objevilo současně se zavedením techniky smažení za stálého míchání v pánvi wok. Technika smažení za stálého míchání se zpopularizovala mezi 14. a 17. stoletím, v období dynastie Ming (1368-1644 n. l.). Jelikož obchod mezi Čínou a indonéským souostrovím vzkvétal již dávno předtím a na souostroví se postupně začali usazovat čínští přistěhovalci, je původ Nasi Goreng podle knihy Street food around the World zřejmý. Smažení rýže bylo ale zároveň pro obě lokality praktické. V horkých dnech totiž mohlo pomoci zabránit množení nebezpečných mikrobů. Dnes je tedy Nasi Goreng považováno za indonéské národní jídlo, někdy také označované za „nejdemokratičtější jídlo“, protože nemá přesně daný recept, a tak si jej v indonéských domácnostech připravují rodiny dle své chuti. V roce 2018 bylo podle portálu Travel Kompas Nasi Goreng indonéskou vládou oficiálně uznáno za jedno z národních jídel země.

Základní ingredience

Při smažení rýže si můžete s chutěmi pohrát, ale do tradičního Nasi Goreng se většinou používá následující; základem je předem uvařená rýže (nejlépe z předchozího dne), dále maso (nejčastěji kuřecí), vejce, zelenina, krevety, česnek, zázvor, cibule, sladká sojová omáčka, ústřicová omáčka, klasická sojová omáčka a ostrá chilli pasta Sambal. Na hotové Nasi Goreng se často přidává smažené volské oko a jídlo se dokončuje smaženou šalotkou, krevetovými krekry či plátky okurky a rajčat na ozdobu. V Indonésii si tohle vydatné jídlo dopřávají často k snídani, ale na to my nejsme zvyklí. K večeři je tohle jídlo zase poměrně vydatné, proto si jej nejlépe udělejte k obědu. Poradíme, jak na to.

Krok za krokem

V pánvi nebo ve woku rozpalte olej a osmažte na něm zázvor, cibuli, jarní cibulku a česnek. Vlijte vejce a důkladně jej opražte, až se „drobí“. Vyjměte z pánve a na rozpáleném oleji osmažte nejdříve na kousky nakrájené maso, pak krevety a nakonec rýži. Vraťte do pánve vejce a vše ochuťte ústřicovou a sojovými omáčkami a pastou Sambal. Poměr surovin je na vás. Jen buďte opatrní při dávkování omáček (stačí po lžíci od každé) a pasty Sambal, ta je totiž hodně ostrá. Na závěr jídlo dochuťte koriandrem a jarní cibulkou. V Indonésii se na hotovou smaženou rýži při podávání dává ještě smažené volské oko, tak to můžete zkusit taky. Pokud se vám ale tahle příprava zdá na suroviny moc náročná, vyzkoušejte náš zjednodušený recept na Nasi Goreng se směsí koření.

Recepty k tomuto článku