

Tmavý slunečnicový chléb s podmáslím
Suroviny
- 250 g vody
- 100 g podmáslí
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce (asi 40 g) slunečnicových semínek
- 1,5-2 rovné lžičky soli
- 1,5 lžičky cukru
- 120 g žitné mouky
- 170 g pšeničné celozrnné mouky
- 250-260 g hladké mouky
- 21 g droždí
Postup přípravy receptu
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé (mouku ne úplně všechnu) a použijeme program Těsto. Při mísení pak zbytek mouky postupně dosypeme.
Vykynuté těsto na vále propracujeme, oválíme v mouce, přendáme na plech s pečícím papírem nebo fólií, libovolně opatrně nařízneme (nemusíme) a necháme nakynout.
Po vykynutí dáme upéct do vyhřáté trouby (220°C/asi 45-50 minut).
Samozřejmě ho můžete udělat i bez pekárny - z trochy vody, mouky, cukru a všeho droždí kvásek, po jeho vykynutí přidat zbytek surovin a uhníst těsto. Z něj, po vykynutí uděláme bochník.
Poznámka od kuchařky
Chleba moc příjemně voní slunečnicí, má křupavou kůrku a na řezu je tmavý a strakatý semínky.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Tmavý slunečnicový chléb s podmáslím
-
zuruzu: než bochník na plechu zdvojnásobí objem, odhadem 35-45 minut.
-
Můžu se zeptat, jak dlouho to má kynout po vyndání z pekárny?
-
cathleen: tiež som začínala s "ušatými" chlebmi...
-
Arween: dlouholetými zkušenostmi
Pekárně nejen že stačí méně droždí....pokud se to s množstvím droždí přežene, chleba v pekárně vykyne víc než jindy a při pečení se mu pak propadne střed.
Platí, že na 500 g mouky se dává 10-14 g čerstvého droždí. To si zapamatuješ snadno -
Arween: Pekárna se opravdu postará i o pečení,
ale ze zkušenosti vím, že chleba (uhnětený a vykynutý v pekárně) je lepší, když je upečený v troubě.
Vyzkoušej časem obě alternativy a sama se rozhodneš.
Jestli můžu, zkusím odpovědět na otázku ohledně droždí: Opravdu ho stačí méně, protože tím, jak pekárna při kynutí těsto nahřívá na určitou teplotu, tak droždí "pracuje" lépe. Já peču chleby jak v pekárně, tak i v troubě, jak kdy se mi chce. Přeji hodně zdaru a spokojenosti s novou pekárnou!
-
Tak o víkendu vyzkouším a když se povede, hodím foto. A jak víte,že v pekárně bude stačit méně na stejně množství mouky? Já bych tomu ráda přišla na kloub.
-
Arween: myslím, že můžeš. Snížila bych ale množství droždí na 14 g (čerstvého, z kostky), pekárně to stačí.
-
Recept vypadá skvěle. Musím ho péct v troubě? Nemůžu ho nechat celý na pekárnu? Teprve s ní začínám, ale představovala jsem si,že tam jen dám suroviny a o zbytek se nemusím starat, včetně pečení.
-
janatka: děkuji
i za fotku
-
Tak zase vyzkoušený další chlebík a musím chválit. Moc nám chutnal. Krásně se pracuje s těstem.
-
Z malého bochníčku vykynul do velkého bochníku,možná se trošku rozjel do stran spolu se zářezy,ale na chuti mu to neubralo
Nadýcahný,krásně křupavý,s čerstvou pomazánkou z tresčích jatýrek bašta
-
Včera upečen už poněkolikáté
a zase snězen okamžitě a střelhbitě
ráno v práci s plátečkem anglické
dieto, dieto, Ty to vidíš
-
Opět jsi mne nezklamala, Ivi...
Výborný chlebík, bodík letí a fotky také
Nemá chybu
-
Irrena:
díky
-
Pro velký úspěch dnes znovu upečen