Tmavý slunečnicový chléb s podmáslím

cathleen Kuchařka: cathleen

Domácí pekárna 75 názorů

Suroviny

250 g vody
100 g podmáslí
2 lžíce oleje
3 lžíce (asi 40 g) slunečnicových semínek
1,5-2 rovné lžičky soli
1,5 lžičky cukru
120 g žitné mouky
170 g pšeničné celozrnné mouky
250-260 g hladké mouky
21 g droždí
Recept si zatím oblíbilo 47 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé (mouku ne úplně všechnu) a použijeme program Těsto. Při mísení pak zbytek mouky postupně dosypeme.

  2. Vykynuté těsto na vále propracujeme, oválíme v mouce, přendáme na plech s pečícím papírem nebo fólií, libovolně opatrně nařízneme (nemusíme) a necháme nakynout.

  3. Po vykynutí dáme upéct do vyhřáté trouby (220°C/asi 45-50 minut).

  4. Samozřejmě ho můžete udělat i bez pekárny - z trochy vody, mouky, cukru a všeho droždí kvásek, po jeho vykynutí přidat zbytek surovin a uhníst těsto. Z něj, po vykynutí uděláme bochník.

Poznámka

Chleba moc příjemně voní slunečnicí, má křupavou kůrku a na řezu je tmavý a strakatý semínky.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 207 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Tmavý slunečnicový chléb s podmáslím

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    zuruzu: než bochník na plechu zdvojnásobí objem, odhadem 35-45 minut.

    Odpovědět

  • zuruzu zuruzu

    Můžu se zeptat, jak dlouho to má kynout po vyndání z pekárny?

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen: tiež som začínala s "ušatými" chlebmi...:-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Arween: dlouholetými zkušenostmi ;-) Pekárně nejen že stačí méně droždí....pokud se to s množstvím droždí přežene, chleba v pekárně vykyne víc než jindy a při pečení se mu pak propadne střed.
    Platí, že na 500 g mouky se dává 10-14 g čerstvého droždí. To si zapamatuješ snadno :-8

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Arween: Pekárna se opravdu postará i o pečení, :yes: ale ze zkušenosti vím, že chleba (uhnětený a vykynutý v pekárně) je lepší, když je upečený v troubě. ;-):-8 Vyzkoušej časem obě alternativy a sama se rozhodneš. :-D Jestli můžu, zkusím odpovědět na otázku ohledně droždí: Opravdu ho stačí méně, protože tím, jak pekárna při kynutí těsto nahřívá na určitou teplotu, tak droždí "pracuje" lépe. Já peču chleby jak v pekárně, tak i v troubě, jak kdy se mi chce. Přeji hodně zdaru a spokojenosti s novou pekárnou! :yes::-K:-K

    Odpovědět

  • Arween Arween

    Tak o víkendu vyzkouším a když se povede, hodím foto. A jak víte,že v pekárně bude stačit méně na stejně množství mouky? Já bych tomu ráda přišla na kloub. :-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Arween: myslím, že můžeš. Snížila bych ale množství droždí na 14 g (čerstvého, z kostky), pekárně to stačí. ;-)

    Odpovědět

  • Arween Arween

    Recept vypadá skvěle. Musím ho péct v troubě? Nemůžu ho nechat celý na pekárnu? Teprve s ní začínám, ale představovala jsem si,že tam jen dám suroviny a o zbytek se nemusím starat, včetně pečení. :-D;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    janatka: děkuji:-K i za fotku:yes:

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Tak zase vyzkoušený další chlebík a musím chválit. Moc nám chutnal. Krásně se pracuje s těstem.:-K:yes:

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    Z malého bochníčku vykynul do velkého bochníku,možná se trošku rozjel do stran spolu se zářezy,ale na chuti mu to neubralo :-8 Nadýcahný,krásně křupavý,s čerstvou pomazánkou z tresčích jatýrek bašta :-p

    Odpovědět

  • senky senky

    Včera upečen už poněkolikáté;-) a zase snězen okamžitě a střelhbitě:-D:-D ráno v práci s plátečkem anglické:-8:-8 dieto, dieto, Ty to vidíš:-D:-D

    Odpovědět

  • marcik marcik

    Opět jsi mne nezklamala, Ivi...:-K Výborný chlebík, bodík letí a fotky také ;-):-K Nemá chybu :yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Irrena::-)díky:-*

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Pro velký úspěch dnes znovu upečen:yes::yes::yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5

Tématické fráze: slunečnicovy chleb slunečnicový domácí chléb z pekárny recept na celozrnný tmavý chleba slunečnicový chléb recept domácí slunečnicový chléb slunečnicový chléb z domácí pekárny domácí slunečnicový chléb v troubě slunečnicovy chleba z pekarny slunecnicovy chleb z pekarny recept na slunečnicový chleba slunečnicový chleba recept tmavý chleba z domácí pekárny recepty slunečnicový domácí chléb tmavý chléb z domácí pekárny domaci slunecnicovy chleba chleb z podmasli chleb s podmaslim recepty na domácí tmavý chléb chleba s podmáslím slunečnicový domácí chleba

Zapomněl/a jsem heslo