Vyznejte se v rýži: Víte, proč se basmati přezdívá indické šampaňské?

19. 6. 2021 13:10

Ostatní Marie Pokorná

Zdroj: Toprecepty, angie5 Zdroj: Toprecepty, angie5
Rýže je celosvětově velice populární plodinou, kterou máme rádi i u nás. Zatímco v Česku slouží spíše jako příloha, v Indii je považována za hlavní jídlo a třeba v Itálii tvoří základ legendárního rizota. Stejně jako je tisíc chutí, existuje i mnoho různých druhů rýže. Každá má trochu jiný šmak, jinak se vaří a nabízí člověku jiné benefity.

Basmati

Slovo basmati v překladu z hindštiny doslova znamená královna vůní. Podle webu Basmati.cz se jako Basmati může označovat pouze rýže pěstovaná na úpatí Himalájí v oblasti Paňdžábu, proto se jí také někdy přezdívá indické šampaňské. Tento druh rýže je ale nedílnou součástí nejen indické kuchyně, hodí se totiž prakticky ke všemu - k omáčkám i k masu. Basmati nelepí, je krásně sypká a vaří se pouze 10 minut. Navíc má po uvaření příjemnou, jemně oříškovou vůni, obsahuje minimum cukrů a je přirozeně bezlepková, takže je skvělá pro dietní jídelníčky. Pokud chcete opravdu maximálně zdravou rýži, kupte si celozrnnou variantu basmati. Celozrnná rýže obecně je vždy lepší volba, protože právě slupky obsahují nejvíce vlákniny, vitamínů a minerálů.

Rýže jasmínová

V jiných koutech Asie, zejména na východě, je populární rýže jasmínová, kterou my Češi známe hlavně z čínských, vietnamských a thajských restaurací a bister. Jak už název napovídá, tato rýže má po uvaření květinovou vůni. Je nasládlá a středně lepkavá, což umožňuje konzumovat ji pomocí hůlek. Hodí se díky tomu zejména k různým druhům omáček, ale také pro výrobu dezertů a sladkých rýžových kaší a nákypů. Na rozdíl od basmati nejsou tak striktní pravidla na to, jaká rýže se může označovat za jasmínovou, ale říká se, že nejlepší pochází z Thajska. Jasmínová rýže má o něco vyšší glykemický index než basmati.

Rýže parboiled neboli předvařená

Takto označenou rýži v obchodech seženete nejčastěji. Jedná se o loupanou rýži, která se ale zpracovává speciálním způsobem. Neloupané zrno se nejprve spaří, a pak se opracovává horkou vodou pod tlakem. Díky tomu část živin ze slupky přejde do zrna, takže je tato rýže trochu výživnější než obyčejná rýže bílá. Zrno se celým procesem zároveň zpevní; výsledkem tedy je, že rýže po uvaření drží tvar, je pevná a nelepí. Vaří se 10 až 15 minut a hodí se jako příloha k masu, omáčkám i na zahuštění polévek.

Rýže hnědá

Hnědá rýže se prodává také pod názvem natural. Nejedná se o speciální druh rýže, je to prostě a jednoduše rýže neloupaná a nebroušená. Vaří se déle než jiné druhy rýže - až 20 minut - a i tak je o něco tužší, což ale někomu vyhovuje. Také má výraznější, oříškovou chuť, přesto poslouží jako velmi zdravá příloha plná minerálů k masu i tmavým omáčkám. Díky obsahu vlákniny působí blahodárně ve střevech. K její přípravě doporučujeme použít rýžovar, který ji zvládne udělat tak akorát.

Callaspara, Arborio a Carnaroli

Speciální druhy rýže, se kterými se v Česku setkáváme málokdy, o to jsou ale tato setkání zajímavější. Callaspara je druh hnědé rýže, který se pěstuje na jižním úpatí španělských hor. Je hodně lepivá a velmi zdravá a Španělé z ní vaří svou pověstnou paellu. Arborio má krátká a kulatá zrna, je proto naprosto ideální pro výrobu pravého italského rizota nebo sladké mléčné rýže. Velmi podobná jí je rýže Carnaroli, která podle The Composition of Foods obsahuje vitamíny E a K a je bohatým zdrojem draslíku.

Těstoviny podle předpisu: Víte, proč se Pasta alla Norma jmenují podle opery?

Těstoviny podle předpisu: Víte, proč se Pasta alla Norma jmenují podle opery?

Milujete lilek a zároveň máte rádi těstoviny? Pak určitě musíte vyzkoušet slavný italský pokrm,…

Divoká rýže

Divoká rýže je speciální tím, že to vlastně není rýže. Jedná se totiž o semena jiné rostliny; severoamerické vodní trávy. Divoká, přezdívaná též planá či indiánská, rýže má tmavou barvu a dlouhá, tenká zrna. Mají ji rádi zejména dietáři, protože obsahuje minimum kalorií a podle výsledků průzkumu dTestu ve srovnání s jinými rýžemi obsahuje méně tuků a sacharidů. Obsahuje také látky, které prospívají nehtům a vlasům a podporují trávení. Její nevýhodou je dlouhá doba vaření - vaří se 30 minut a předtím se ještě musí namočit. Po uvaření ale nelepí a pro svou výraznou chuť je skvělá jako hlavní přísada celého jídla.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Štramberské uši: Voňavé perníkové kornouty mají pohnutou historii. Znáte jejich příběh?

Štramberské uši: Voňavé perníkové kornouty mají pohnutou historii. Znáte jejich příběh?

Štramberské uši jsou oblíbenou regionální dobrotou, známou dnes už po celé zemi. Není divu, vždyť…
Vinné střiky už nejsou v módě, teď se pije prosecco. Víte, odkud má tohle italské víno svůj název?

Vinné střiky už nejsou v módě, teď se pije prosecco. Víte, odkud má tohle italské víno svůj název?

Šumivá a perlivá vína si dávno nespojujeme se silvestrovským či narozeninovým přípitkem. Jen stěží…
Cesta ke štíhlé linii: Jídelníček podle čtyř živlů poradí, jak shodit přebytečná kila!

Cesta ke štíhlé linii: Jídelníček podle čtyř živlů poradí, jak shodit přebytečná kila!

Ať děláte, co děláte, nedaří se vám zhubnout? Každý večer končíte s nafouklým břichem, bývá vám…
Pomalu a za studena: Jak připravit ledovou kávu způsobem cold brew?

Pomalu a za studena: Jak připravit ledovou kávu způsobem cold brew?

Nasypat mletou kávu do hrníčku nebo na filtr a pak zalít vroucí vodou je osvědčená a rychlá…
Svatá Markyta velí: „Lidé, okopávejte zelí!“ Poznejte červencové pranostiky našich předků

Svatá Markyta velí: „Lidé, okopávejte zelí!“ Poznejte červencové pranostiky našich předků

Ačkoliv moderní člověk žijící ve městě už není odkázán na rozmary přírody a na kvalitní úrodu, pro…
Mátová omáčka je oblíbená v Británii i v Indii. K jakým jídlům se nejvíc hodí?

Mátová omáčka je oblíbená v Británii i v Indii. K jakým jídlům se nejvíc hodí?

Mátu jako bylinku jsme u nás zvyklí používat spíše pro přípravu nápojů nebo k dozdobení moučníků.…
Stovky let slavná houska s dírou uprostřed. Kdo vymyslel bagel?

Stovky let slavná houska s dírou uprostřed. Kdo vymyslel bagel?

Není to ani chleba, ani houska, ani preclík, ale má v sobě od každého něco. Kulaté pečivo bagel v…
Výživná, ale kontroverzní. Žabí stehýnka milují Francouzi a možná je jedli i pravěcí Češi

Výživná, ale kontroverzní. Žabí stehýnka milují Francouzi a možná je jedli i pravěcí Češi

Jsou považována za jednu z nejslavnějších francouzských delikates, ale milují je i v Číně, v Itálii…