Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sous Vide neboli česky „ve vakuu“ je kulinářská technika, která se začala používat v 80. letech ve Francii v michelinské restauraci Troisgros.

Sous Vide neboli česky „ve vakuu“ je kulinářská technika, která se začala používat v 80. letech ve Francii v michelinské restauraci Troisgros.

Metoda spočívá v dosažení konkrétní teploty s přesností na desetiny stupně specifické pro každý pokrm. Například slepičí vejce je při teplotě 58st tekuté, ale na 68st již téměř úplně tuhé. Pokud vajíčko připravíte při teplotě 62st, získáte téměř gelovou konzistenci, která je například do toustu nebo salátu naprosto úžasná.

Jak ale lze takové teploty dosáhnout a jak ji kontrolovat? Lze toho dosáhnout například pomocí vodních lázní SousVide Supreme od ForCOOK.cz. Princip vaření ve vodních lázních je jednoduchý. Potravina se vloží okořeněná do speciálního sáčku a vysaje se vzduch. Vodní lázeň se aktivuje a nastaví se pro potravinu specifický čas a teplota. Například steak z hovězí svíčkové se připravuje rare na 57,5st po dobu 90 min.

Metoda úpravy pokrmů používaná již mnoho let v těch nejlepších restauracích je konečně dostupná i pro domácí vaření. Pomocí SousVide Supreme lze připravit ten nejlepší steak, kuřecí a krůtí prsa, stejně tak jako zeleninu a zachovat chuť i vitamíny, čehož téměř nelze dosáhnout jinou metodou úpravy. Zkuste i vy vaření ve vakuu.

PR článek

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více