Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Korunou ovocných knedlíků je posypka! Zkuste smaženou strouhanku nebo strouhaný perník
Zdroj: Toprecepty, veganotic

Sezóna čerstvého ovoce je tu a s ní zákonitě i období ovocných knedlíků. Toto sladké jídlo poslouží jako dezert i jako nedělní oběd, který ocení zejména děti. Pochutnají si ovšem také dospělí, a to především v případě, pokud kuchařka skvělé knedle doplní nějakou k dokonalosti dotaženou posypkou nebo omáčkou. Nechte se inspirovat!

Tvaroh klasicky i neklasicky

Jahodové, meruňkové, švestkové, ale třeba i malinové, třešňové nebo dokonce rebarborové. Ovocné knedlíky nejsou jen zamilovaným jídlem dětí. Tahle sladká letní pochoutka plná sezónního ovoce potěší i dospělé, a to jako moučník, ale i hlavní chod. Výroba ovocných knedlíků, neděláte-li zrovna časově náročnější kynuté, je snadná a zvládne ji každý. Stačí si jen vybrat těsto. Nejjednodušší jsou tvarohové. Výživné a méně běžné jsou bramborové. Inspiraci hledejte tady:

 
Máte-li hotové knedlíky, chce to dovést je k dokonalosti vhodnou posypkou. Bez ní to totiž prostě není ono. Základem a zároveň klasikou je posypat knedlíky moučkovým cukrem a přelít je rozpušteným máslem. Někdo k tomu ještě přidává strouhaný tvaroh. Pokud to ale chcete zkusit trochu jinak, spojte všechny to dohromady. S pomocí kuchyňského robota měkký tvaroh vyšlehejte spolu s cukrem, kapkou smetany a vanilkovým extraktem do podoby středně řídké omáčky. Tip! Pokud nemáte vanilkový extrakt, místo klasického cukru použijte vanilkový. Hotovou omáčkou pak knedlíky na talíři přelijte. Tvarohový přeliv se nejlépe hodí ke kynutým jahodovým knedlům. Tip! Pokud vám nestačí ovoce uvnitř knedlíků, zkuste několik jahod rozmixovat spolu s tvarohem. Vznikne růžová omáčka, která potěší hlavně děti. Můžete samozřejmě využít i jiný druh ovoce.

Zlatá strouhanka

Tvarohová omáčka je vydatná a velmi sladká, což nesedí každému. Někomu bohatě stačí sladkost ovoce a zbytek knedlíků má radši neutrální. Takovému jedlíkovi předložte knedle posypané křupavou drobenkou ze strouhanky. Na její výrobu můžete použít již hotovou strouhanku, lepší je ale čerstvě si ji namlít z jedné staré housky nebo rohlíku. Pak si na pánvi rozpusťe trochu másla a trochu oleje (ne olivového, chuťově zajímavý může být třeba kokosový). Na rozpáleném tuku strouhanku osmažte dorůžova. Poté ji můžete, ale nemusíte zasypat vanilkovým a krupicovým cukrem - to záleží právě na tom, jak moc sladkou posypku chcete mít. Pokud cukr přidáte, dál míchejte, dokud strouhanka nezkaramelizuje a pěkně nezezlátne. V ten moment je hotová a na knedlíky by měla přijít hned. Využijete ji ale třeba i na posypání šišek s mákem nebo těstovin nasladko. Tip! Pro extra křupavost přihoďte na pánev trochu nahrubo namletých ořechů. Hodí se na to mandle nebo lískové oříšky.

Pokud chcete něco opravdu speciálního, místo staré housky použijte tvrdou vánočku, pak už ale drobenku určitě neslaďte. Ještě lepší je vyrobit strouhanku ze starého perníku. Ten dokonce ani nemusíte smažit, stačí jej pouze nastrouhat a knedlíky jím zasypat. Tato posypka se dobře hodí ke sladším typům knedlíků, například k malinovým nebo třešňovým.

Štěstí má jméno mák

Zejména na švestkové knedlíky se výtečně hodí sladká maková omáčka. Pokud máte mák rádi, naučit se tuto dobrotu se vám může hodit, omáčka se totiž dá využít třeba i na lívance či vdolky nebo k dukátovým buchtičkám. Její příprava je velmi snadná. Stačí 200 gramů jemně namletého máku uvařit doměkka v litru mléka (doporučujeme plnotučné). Mák je potřeba osladit, skvělý je k tomu cukr moučka. Omáčku je možné zahustit strouhaným perníkem, anebo část mléka nahradit tučnou smetanou na vaření. Výběr je na vás, určitě ale nezapomeňte do omáčky přidat špetku skořice a trochu strouhané citronové kůry, která zvýrazní chuť a vůni máku.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více