

"Houboráky" - bramboráky s houbami
Suroviny 2 porce
- 500 g oloupaných brambor
- cca 4 stroužky česneku
- 100 g anglické slaniny, gothajského salámu, klobásy... (není nutné)
- 200 g čerstvých hub, předem spařených, scezených (lze použít rozmražené)
- 1 vejce
- majoránka
- mletý pepř
- drcený kmín
- sůl
- cca 1 hrst hrubé mouky
- sádlo nebo olej na smažení
Postup přípravy receptu
Oloupané brambory s česnekem a uzeninou (tu na velkých slzách struhadla) nastrouháme do mísy. Přidáme pokrájené, krátce spařené a scezené houby, vejce, sůl a koření dle vlastní chuti. Vše dobře promícháme, vmícháme dle potřeby trošku hrubé mouky. Lžící odebíráme bramborové těsto z mísy a klademe do pánve s rozpáleným tukem hromádky, ze kterých tvoříme placičky, které smažíme z obou stran dozlatova. Po osmažení odkládáme bramboráčky na ubrousek, odsát přebytečný tuk.
Podáváme samostatně nebo s polévkou, například ke gulášové, dršťkové... , ale výborné jsou i vychladlé. Díky hrubé mouce zůstávají křupavé i po zchladnutí.