Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Zdroj: Unplash, Brenda Godinez

Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech dodržovat má. Ale co když vám voda už trochu leze krkem a z alkoholu by vás čekal leda tak bolehlav? Dopřejte si míchané nealko nápoje! Barevně a chuťově nejsou o nic chudší než jejich „opilí“ kamarádi, a navíc si díky nim doplníte nejen tekutiny, ale třeba i vlákninu, vitamíny nebo bílkoviny.

Staré dobré časy

Nedílnou součástí nápojových menu byla kdysi Americká limonáda. Vzpomínáte na červený sirup na dně sklenice doplněný ledem, ananasem z konzervy, pomerančovým džusem a perlivou vodou? Tahle sestava vytvářela barevně nádhernou kompozici. Tak proč si ji nedopřát i dnes? Pro dětské oslavy, třeba na závěr školního roku, je tahle limča jak dělaná. Postupujte tak, že dáte na dno sklenic nejdřív ovoce, na ně nalijete sytě červený sirup, třeba grenadinu, na to dáte led a velmi opatrně nalijete po vnitřní stěně sklenice pramínkem pomerančový džus. Doplňte sodovkou a podávejte. Vrstvy by se neměly promíchat. Efekt Americké limonády tkví právě v tom, že vytváří barevně oddělené části nápoje.

Virgin Mojito

Zatímco „Amerika“ byla nabídkou barů kdysi, dnes je poměrně běžnou součástí nabídky drinků Mojito bez alkoholu, které se někde nazývá Virgin, někde Soft Mojito. Zatímco do alkoholické verze patří bílý rum, tady se bez něj obejdete a nápoj bude i tak mimořádně lahodný. Na Soft Mojito potřebujete limetkovou šťávu, třtinový cukr, ledovou tříšť a hodně máty. Na dno sklenice dejte na čtvrtky nakrájenou omytou limetu, třtinový cukr a hrst mátových lístků. Vše řádně hmoždířem rozdrťte. Doplňte ledovou tříští a sodou a podávejte ozdobené mátou a limetkou.

Virgin colada

Ano, stejně jako u Mojita, se Piňa colada bez alkoholu označuje přídavkem „Virgin“ (panenská). Zatímco do klasické Piňa colady patří bílý rum, kokosový sirup, smetana a ananasový džus, u nealko verze zkrátka jen vynecháte ten rum. Kokosový sirup lze nahradit hustým kokosovým mlékem, nápoj nebude tolik sladký. Podstatná je hlavně kombinace kokosové, ananasové a smetanové chuti. Jak na to? Do šejkru dejte ananasový džus, kokosové mléko nebo sirup a smetanu. Poměr surovin může být 1:1:1, anebo bude některé suroviny víc; pak bude chuť „kokosovější“, případně víc ananasová, to je na vás. Všechny suroviny řádně promíchejte s ledem a ihned podávejte. Náš tip! Místo šejrku můžete použít čistou větší zavařovačku, poslouží také dobře. Virgin coladu podávejte ozdobenou kouskem ananasu. Kdybyste chtěli být opravdu originální, můžete dát nápoj do půlky čertsvého kokosu a případně jej na závěr ještě posypat kokosovými lupínky. Obdiv hostů bude zaručen! 

Marie

Náhodný recept Zobrazit více