Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Ostružiny posílí imunitu i paměť, odvar z listů skvěle vyčistí pleť!
Zdroj: unplash, Amanda Hortiz

V obchodech patří mezi nejdražší, na zahrádkách mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Výživoví odborníci je řadí mezi superpotraviny. Ostružiny jsou totiž nejen mimořádně dobré, ale taky mimořádně zdravé. Víte, s kterými neduhy vám pomohou?

Vzácný keř z Ameriky

Ostružiník je keř, který patří do rodu rostlin z čeledi růžovitých. Jeho plody z botanického hlediska tvoří souplodí peckoviček. Ostružiníky jsou vzpřímené nebo plazivé keře s ostny nebo bez nich, případně též vytrvalé byliny. Podle knihy Ovoce a zelenina jako lék jsou domovem ostružiníku Asie a Severní Amerika, ale už stovky let se ostružiníky pěstují, kromě Antarktidy, doslova na celém světě. Speciální botanické odvětví, které zkoumá ostružiníky, se nazývá batologie. A že je co zkoumat! V rámci čeledi růžovitých totiž ostružiník patří do podčeledi Rosoideae, v níž tvoří vlastní kategorii Rubeae. Počet druhů tohoto rodu je obrovský a přesahuje tisícovku. My se nejčastěji setkáváme s ostružiníkem křovitým a hlavně s jeho šťavnatými plody.

Zdraví, které chutná

Ostružiny mají podle údajů na webu Bbcgoodfood.com celou řadu důležitých živin. Vynikají zejména obsahem vitaminu C, dále jsou zdrojem vitaminů skupiny B a vitaminu A, draslíku, hořčíku, vápníku a bioflavonoidů. Celý tento „koktejl“ působí jako posilovač naší imunity, brzdí rozvoj zánětů, pomáhá při nervozitě, zpevňuje stěny cév a zlepšuje činnost žláz. A to není všechno. Podle studie na zvířatech, kterou publikoval časopis Nutritional Neuroscience Journal, se zdá, že pravidelné pojídání ostružin zlepšuje motorické i kognitivní funkce mozku. Při studie provedené v roce 2013 v časopise Journal of Periodontal Research se pro změnu zjistilo, že ostružiny mají antibakteriální, protizánětlivé a antivirové účinky. Čerstvá ostružinová šťáva pomáhá při chrapotu.

Zázračné listování 

Z ostružiníku jsou zdravé nejenom plody, ale také listy. Jak uvádí portál Livestrong.com, podle studie publikované v roce 2014 v časopise Pharmacognosy Review jsou ostružiník a jeho listy dobrým zdrojem tříslovin, železa, vitaminu C a dalších antioxidantů.  Ostružinové listy tak slouží jako účinné léčivo při průjmu, při regulaci menstruačních potíží u žen, nebo při chudokrevnosti. Odvar z listů se používá i při zánětech v dutině ústní a k léčbě aft. Listy lze sbírat od dubna do září a poté je vhodné je usušit pro pozdější přípravu čaje.

Ostružinový čaj se připravuje tak, že jednu až dvě čajové lžičky sušených listů přelijete horkou vodou, přikryjete a necháte asi 4 minuty louhovat. Poté scedíte a popíjíte. Čaj je možné osladit medem. Listy ostružiníku mohou být také součástí bylinných čajových směsí a kromě vnitřního užívání je lze aplikovat také zevně. Odvar z listů poslouží jako příjemné pleťové tonikum.

Co s nimi v kuchyni

Ostružiny je nejlepší konzumovat čerstvé, ale na zimu si je můžete také usušit nebo zamrazit, rozhodně se vyplatí usušit jejich listy. A co s plody? Uplatníte je při přípravě džemů, sirupů, kompotů, likérů nebo ovocných vín. Po sběru nebo nákupu je ale potřeba udělat to rychle. Čerstvé ostružiny, podobně jako jahody, rychle podléhají zkáze.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více