Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ostružiny jsou keře z čeledi růžovitých, kam patří i maliny. Rostou volně v přírodě na pasekách a okrajích lesa, ale dají se pěstovat i na zahradě a to v mnoha šlechtěných odrůdách, z nichž většina z nich už nemá trny. Plodem ostružiníku je souplodí červených až fialovočerných kuliček - ostružina.

Ostružiny jsou nenáročnou rostlinou, která se nám za minimální péči odmění velkými sladkými plody. Ty dozrávají na konci léta a na začátku podzimu, kdy v lese i na zahradě vystřídají maliny a borůvky. Zralé ostružiny nebývají na rozdíl od malin napadené hmyzem díky svým trnům a chloupkům na plodech. Sladké ovoce plné vitamínů můžeme v kuchyni zpracovat mnoha způsoby a uchovat ho i na zimu, kdy je vitamínů málo.

1

Jak zdravé jsou ostružiny

Ostružiny jsou velmi zdravé - mají spoustu léčivých účinků. Obsahují vysokou koncentraci bioflavonoidů, vitaminů a stopových prvků. Jsou bohaté na vitamin C, antokyany, organické kyseliny (např. citrónová a jablečná), fosfor, vápník, hořčík, draslík a železo. Není divu, že díky těmto skvělým mikroživinám pečují o imunitní systém, vaziva i stěny cév. Šťáva z ostružin pomáhá proti chrapotu a čaj z ostružinových listů proti zánětům ústní dutiny, průjmech a střevních potížích. (Zdroj: www.vitalweb.cz)

2

Co se dělá s ostružinami po sběru

U planě rostoucího ovoce platí, že má silnější léčivé účinky než šlechtěné odrůdy - plody a listy, určené pro přípravu čajů, sbíráme raději v lese. Ostružiny se podobně jako maliny rychle kazí, proto se musí spotřebovat a zpracovat maximálně do dvou dnů od sběru. Zrníček a plodných lůžek, obsažených v ostružinách, se zbavíme pasírováním nebo odšťavením ovoce, ale musíme mít na paměti, že zrníčka jsou účinnou balastní látkou v našich střevech a pomáhají k lepšímu fungování těla.

3

Jak odšťavnit a pasírovat ostružiny

Pasíruje se zastudena i zatepla - výsledkem je ovocné pyré nebo šťáva.

  1. Odšťavnění ostružin je proces, kdy ovoce krátce svaříme v malém množství vody a následně propasírujeme přes cedník. Chceme-li využít pouze šťávu, necháme svařené ovoce prokapat přes síto s jemným plátýnkem nebo utěrkou. Po prokapání směs ještě "vyždímáme". 
  2. Pasírování ostružin probíhá zastudena - očištěné a omyté ovoce rozmačkáme v míse šťouchadlem na brambory a pak protlačíme přes cedník pomocí vařečky, lžíce nebo stěrky. Hmotu důkladně protřeme - vznikne jemné ostružinové pyré, s kterým můžeme dále pracovat.

4

Jak zpracovat ostružiny v kuchyni

Možností zpracování je mnoho:

  • syrové plody (do jogurtu, na ozdobu)
  • zavařování (kompoty, marmelády)
  • odšťavnění (sirupy, šťávy)
  • sušení teplem (sušička, trouba, slunce)
  • sušení mrazem (lyofilizace)
  • zamrazení (celé plody, dřeně)
  • pečený čaj (připravuje se v troubě)

5

Co dobrého se dá udělat z ostružin

Ostružiny, stejně jako každé ovoce, používáme k zavařování do kompotů, džemů, marmelád a sirupů. Můžeme je sušit nebo zamrazit. Hodí se do ovesné kaše, do ovocných pohárů nebo na výrobu ovocné kůže. Čerstvé, mražené i konzervované ostružiny používáme ve sladké kuchyni při pečení koláčů, bublanin, ostružinových muffinů a buchet. Ostružinovou omáčkou poléváme ovocné knedlíky, lívance a palačinky nebo poháry. Ostružinami můžeme ozdobit pečené i nepečené dorty, zákusky a zmrzliny. Přidáváme je do kaší, do jogurtů a do ovocných smoothie. Pro děti lze připravit ostružinové pyré jako přesnídávku. Vyrábíme likéry a šťávy, které mícháme s vodou nebo alkoholem. Zmrzliny, nanuky a ostružinové mražené dřeně jsou výborné nejen v létě, ale vlastně kdykoliv.

6

Jak sušit ostružiny

Ovoce přebereme (nesmí být plesnivé) a pokud je to nutné, omyjeme a osušíme. 

  • Sušení v sušičce - sušíme na střední výkon, dokud nejsou plody měkké, ale nejde z nich šťáva.
  • Sušení v troubě - ostružiny rozložené na plechu sušíme na nejnižší teplotu a při pootevřených dvířkách, aby měla vlhkost kam odcházet.
  • Sušení na slunci - zralé plody rozložíme na síť a přikryjeme záclonou nebo další sítí, aby se na ně nedostal hmyz.

Sušené ostružiny sesypeme do tmavé dózy a uskladníme v suchu. Vydrží až dva roky.

7

Jak udělat sirup a šťávu z ostružin

Ostružiny přebereme, očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Rozmačkáme je v kastrolu, zalijeme vodou a rozvaříme - ovocnou směs přecedíme přes plátýnko nebo utěrku, položenou přes cedník a vymačkáme. Vzniklý sirup svaříme s cukrem a kyselinou citrónovou a přelijeme do čistých lahví. Šťáva se dá připravit také zastudena. Tento sirup je určený k uložení do chladna a rychlé spotřebě.

8

Jak se dělá marmeláda z ostružin

Omyté ovoce vložíme do kastrolu, zalijeme vodou a rozmačkáme vařečkou.

  1. Ostružiny propasírujeme přes cedník a ze vzniklého pyré připravíme marmeládu s pomocí cukru, želírovacích látek a kyseliny citrónové.
  2. Ostružiny rozmačkáme nebo rozmixujeme tyčovým mixérem, smícháme s želírovacím cukrem a s kyselinou citrónovou. Tato marmeláda obsahuje zrníčka.

9

Jak konzervovat ostružiny

Přebrané, omyté a osušené plody můžeme zpracovat na pozdější využití nebo na zimu.

10

Jak zmrazit ostružiny

Ovoce mrazíme celé, rozmixované, pasírované nebo ve formě zmrzliny.

  • Ostružiny je vhodné zamrazit celé, mohou se pak použít jako čerstvé. Ovoce omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Plody rozložíme na tác na pečicí papír a dáme do mrazničky. Mražené ostružiny sloupneme a sesypeme do sáčku nebo krabičky.
  • Mražené ostružinové pyré připravíme rozvařením a propasírováním čerstvého ovoce. Směs můžeme osladit cukrem, promícháme a v krabičkách vložíme do mrazničky. Používáme k dochucení pohárů, krémů nebo jako přesnídávku pro děti. Z pyré můžeme vyrobit zmrzlinu nebo nanuky, které zamrazíme.

Podle našeho video-receptu připravíte domácí zmrzlinu z libovolného ovoce:

 

 

 
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více