Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Zdroj: Wikimedia Commons, Ivar Leidus – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve přisuzovala i magická moc. A do jisté míry ten lipový květ skutečně čarovný je. Umí ulevit od horečky, rýmy i nachlazení, pomáhá na zažívací problémy i s vylučováním žluči. A právě teď je nejlepší čas jít si ho nasbírat do zásoby.

Národní pýcha

Najdeme ji v parcích i u cest, na návsích, někdy i v listnaných lesích a také na prezidentské standartě. Lípa je českým národním stromem, za významnou ji ale považují Slované obecně, a to od roku 1848, kdy proběhlo Jaro národů, v jehož rámci mimo jiné vyvrcholilo i české národní obrození. Lipové květy krásně voní a celý strom může sloužit i dekorativnímu účelu, jeho největší devízou jsou však léčivé a obecně prospěšné účinky, které má na lidský organismus.

Jak uvádí Květena České republiky, lípa je rod opadavých stromů. V České republice jsou ve volné přírodě zastoupeny dva druhy, lípa srdčitá a lípa velkolistá. Ostatní druhy zde člověk cíleně pěstuje. A moc dobře ví, proč. V Jiráskově Lucerně má lípa dokonce čarovnou moc. Ale trochu střízlivěji; podle magazínu Vím, co jím lípa obsahuje vitamín E, fytosteroly, prospěšné flavonoidy a silice s farnesolem, dále glykosidy, jód, mangan a kyselinu p-kumarovou, která způsobuje vypocení. Díky tomu lípa pomáhá při rýmě i hořečce, tlumí příznaky nachlazení, snižuje zahlenění a uvolňuje nos při rýmě. Její velká výhoda je, že není agresivní. Působí mírně a dlouhodobě a nemá žádné nežádoucí vedlejší účinky. Díky tomu je její užívání vhodné i pro těhotné. Pokud tedy čekáte miminko, jste nastydlá a váháte, čím se léčit, lípu si určitě dopřát můžete. V kombinaci s meduňkou vás takový bylinkový čaj perfektně zklidní a zajistí nerušený spánek. Ve spojení s diviznou zase přinese dvojnásobný účinek při léčbě horních cest dýchacích.

Léčivý lipový čaj

Mluvíme o lípě, ale je jasné, že při léčbě nebudete přežvykovat syrové květy stromu. Právě v nich se totiž skrývá největší síla. Nejlepší cestou je uvařit si z nich čaj, nejprve je ale potřeba je nasbírat. Nejvhodnější čas pro sběr lipových květů je podle magazínu Bylinky pro všechny ideálně po dešti a od konce května do začátku července, tedy v době, kdy jsou větve obsypané poupaty a květy se sotva začínají otevírat. Květy sbíráme přímo ze stromů na čistých místech, stromy u frekventovaných cest nebo dokonce silnic nejsou vhodné. Čaj je možné dělat i z čerstvých květů, ale pokud si chcete udělat zásobu, můžete je také usušit. Dělejte to při teplotě do 40°C, nejlepší je 35°C. Pokud máte prostor, sušte květy přirozeně v průvanu a ve stínu. Pozor! I usušené květy by měly stále krásně vonět. Pokud nemáte čas nebo možnost sbírat lípu sami, sušené lipové květy se samozřejmě dají koupit také v lékarně nebo v obchodech se zdravou výživou a přírodní medicínou.

Z nich pak lipový čaj vyrobíte tak, že dvě lžičky sušených lipových květů zalijete 250 ml vroucí vody, necháte 10 až 15 mniut louhovat a pijete ještě teplý. Skvělý je dochucený medem, který rovněž může být lipový. V létě ale dost možná více než horký čaj oceníte osvěžující limonádu. Tu připravíte z lipového sirupu. Čerstvý lipový květ spařte ve velkém hrnci, odstavte a nechte louhovat 24 hodin. Poté přeceďte přes plátno, přidejte kyselinu citronovou, hřebíček a kilo cukru a vařte asi 15 minut do zhoustnutí. Hotový sirup dejte do čistých a suchých lahví nebo zavařovacích sklenic a uchovávejte v chladu.