Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?

14. 6. 2021 13:06

Zdraví Kateřina Horáková

Zdroj: Wikimedia Commons, Ivar Leidus – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0 Zdroj: Wikimedia Commons, Ivar Leidus – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve přisuzovala i magická moc. A do jisté míry ten lipový květ skutečně čarovný je. Umí ulevit od horečky, rýmy i nachlazení, pomáhá na zažívací problémy i s vylučováním žluči. A právě teď je nejlepší čas jít si ho nasbírat do zásoby.

Národní pýcha

Najdeme ji v parcích i u cest, na návsích, někdy i v listnaných lesích a také na prezidentské standartě. Lípa je českým národním stromem, za významnou ji ale považují Slované obecně, a to od roku 1848, kdy proběhlo Jaro národů, v jehož rámci mimo jiné vyvrcholilo i české národní obrození. Lipové květy krásně voní a celý strom může sloužit i dekorativnímu účelu, jeho největší devízou jsou však léčivé a obecně prospěšné účinky, které má na lidský organismus.

Jak uvádí Květena České republiky, lípa je rod opadavých stromů. V České republice jsou ve volné přírodě zastoupeny dva druhy, lípa srdčitá a lípa velkolistá. Ostatní druhy zde člověk cíleně pěstuje. A moc dobře ví, proč. V Jiráskově Lucerně má lípa dokonce čarovnou moc. Ale trochu střízlivěji; podle magazínu Vím, co jím lípa obsahuje vitamín E, fytosteroly, prospěšné flavonoidy a silice s farnesolem, dále glykosidy, jód, mangan a kyselinu p-kumarovou, která způsobuje vypocení. Díky tomu lípa pomáhá při rýmě i hořečce, tlumí příznaky nachlazení, snižuje zahlenění a uvolňuje nos při rýmě. Její velká výhoda je, že není agresivní. Působí mírně a dlouhodobě a nemá žádné nežádoucí vedlejší účinky. Díky tomu je její užívání vhodné i pro těhotné. Pokud tedy čekáte miminko, jste nastydlá a váháte, čím se léčit, lípu si určitě dopřát můžete. V kombinaci s meduňkou vás takový bylinkový čaj perfektně zklidní a zajistí nerušený spánek. Ve spojení s diviznou zase přinese dvojnásobný účinek při léčbě horních cest dýchacích.

Léčivý lipový čaj

Mluvíme o lípě, ale je jasné, že při léčbě nebudete přežvykovat syrové květy stromu. Právě v nich se totiž skrývá největší síla. Nejlepší cestou je uvařit si z nich čaj, nejprve je ale potřeba je nasbírat. Nejvhodnější čas pro sběr lipových květů je podle magazínu Bylinky pro všechny ideálně po dešti a od konce května do začátku července, tedy v době, kdy jsou větve obsypané poupaty a květy se sotva začínají otevírat. Květy sbíráme přímo ze stromů na čistých místech, stromy u frekventovaných cest nebo dokonce silnic nejsou vhodné. Čaj je možné dělat i z čerstvých květů, ale pokud si chcete udělat zásobu, můžete je také usušit. Dělejte to při teplotě do 40°C, nejlepší je 35°C. Pokud máte prostor, sušte květy přirozeně v průvanu a ve stínu. Pozor! I usušené květy by měly stále krásně vonět. Pokud nemáte čas nebo možnost sbírat lípu sami, sušené lipové květy se samozřejmě dají koupit také v lékarně nebo v obchodech se zdravou výživou a přírodní medicínou.

Z nich pak lipový čaj vyrobíte tak, že dvě lžičky sušených lipových květů zalijete 250 ml vroucí vody, necháte 10 až 15 mniut louhovat a pijete ještě teplý. Skvělý je dochucený medem, který rovněž může být lipový. V létě ale dost možná více než horký čaj oceníte osvěžující limonádu. Tu připravíte z lipového sirupu. Čerstvý lipový květ spařte ve velkém hrnci, odstavte a nechte louhovat 24 hodin. Poté přeceďte přes plátno, přidejte kyselinu citronovou, hřebíček a kilo cukru a vařte asi 15 minut do zhoustnutí. Hotový sirup dejte do čistých a suchých lahví nebo zavařovacích sklenic a uchovávejte v chladu.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Byliny v kuchyni: Červený rybíz uklidňuje nervy, prospívá pleti a pomáhá i s hubnutím!

    Byliny v kuchyni: Červený rybíz uklidňuje nervy, prospívá pleti a pomáhá i s hubnutím!

    Sezona červeného rybízu právě vrcholí a tak jsou záplavy malých červených bobulek momentálně…
    Léto ve skle: Zkuste marmelády vylepšit medem, skořicí, chia semínky nebo solí!

    Léto ve skle: Zkuste marmelády vylepšit medem, skořicí, chia semínky nebo solí!

    Uchovat si plody léta do sklenic se vždycky vyplatí. Marmelády můžete připravit tradiční cestou,…
    Byliny v kuchyni: Víte, proč se muchovníku říká rozinkový strom a jak chutnají jeho plody?

    Byliny v kuchyni: Víte, proč se muchovníku říká rozinkový strom a jak chutnají jeho plody?

    Malé kuličky muchovníku vypadají jako kanadské borůvky, jejich chuť je ale mnohem zajímavější.…
    Pitný režim v létě? Nedostatek tekutin pomůže doplnit meloun, rajče i polévka!

    Pitný režim v létě? Nedostatek tekutin pomůže doplnit meloun, rajče i polévka!

    V horkých letních dnech sice obvykle pijeme více, ale někdy volíme nevhodné nápoje, jindy nemáme…
    Byliny v kuchyni: Třezalka pomůže proti nespavosti i úzkostem. Jak poznat ten správný druh?

    Byliny v kuchyni: Třezalka pomůže proti nespavosti i úzkostem. Jak poznat ten správný druh?

    Den sv. Jana už sice dávno byl, to ale vůbec neznamená, že nemůžete vyrazit na bylinu, která podle…
    Sezóna českého česneku je tu! Poznejte sílu nejúčinnějšího přírodního antibiotika

    Sezóna českého česneku je tu! Poznejte sílu nejúčinnějšího přírodního antibiotika

    Český česnek je pojem - pojem, který si právě teď můžete užít dosyta. Ať už ho zpracujete do řízné…
    Zapomeňte na citrony! Černý rybíz je nenápadná bomba plná vitamínu C

    Zapomeňte na citrony! Černý rybíz je nenápadná bomba plná vitamínu C

    Roste vám na zahradě nebo v okolí domu či chalupy černý rybíz? Právě teď by měl být obsypán zralými…
    Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi

    Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi

    Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte, co dřív? Nebo vás popadají smutky z nevydařeného…