Návrat k domácímu pečení chleba
4. 10. 2012 Tipy a triky
Domácí pekárny se pomalu, ale jistě stávají běžnou součástí vybavení českých kuchyní. Pokud ještě domácí pekárnu nevlastníte a zvažujete její koupi, podívejte se, jaké jsou přednosti tohoto kuchyňského pomocníka.
Domácí pekárny se pomalu, ale jistě stávají běžnou součástí vybavení českých kuchyní. Pokud ještě domácí pekárnu nevlastníte a zvažujete její koupi, podívejte se, jaké jsou přednosti tohoto kuchyňského pomocníka.
Většina domácích pekáren funguje na obdobném principu: vnitřek se skládá z pečící vany, v které jsou umístěny hnětací metly. Do vany stačí dát suroviny (můžete si zakoupit i hotové sypké směsi speciálně určené pro přípravu chleba, ke kterým obvykle stačí přilít jen vodu) a metly se postarají o jejich dokonalé zpracování. Automaticky pak následuje proces kynutí a pečení.
Velkou předností domácích pekáren je, že se o proces přípravy chleba nemusíte vůbec starat. Ve všech fázích si pekárna automaticky nastavuje ideální dobu trvání i teplotu – tak vysoké kvality přípravy pečiva byste sami i při nejlepší vůli jen stěží dosáhli.
Možná vás přeci jen napadá, že jednodušší je zajít si do pekařství a čerstvý chléb si koupit. Domácí pekárna vám však umožní přípravu chleba ve výrazně zdravější verzi, než na jakou jste zvyklí z obchodů. Nabídka hotových sypkých směsí je opravdu široká, a tak není problém pochutnat si z domácí pekárny na nejrůznějších druzích chleba a dalšího pečiva. Různé sladké i slané varianty si navíc můžete ochutit podle svého, například přidáním různých druhů semínek, oříšků či sušeného ovoce.
U přípravy vláčného chleba s křupavou kůrkou však možnosti domácích pekáren zdaleka nekončí. Ceny běžných domácích pekáren se pohybují od jednoho a půl tisíce korun výše; pokud si však zvolíte dražší modely (od tří tisíc korun), neprohloupíte. Takové typy pekáren nabízejí více programů pečení, které lze navíc různě kombinovat – velmi praktickým je například program kynutí bez pečení, díky kterému získáte nadýchané a perfektně zpracované těsto pro přípravu buchet, baget, housek, pizzy a dalšího pečiva. Labužníci zajisté uvítají i možnost nastavení míry propečení svrchní kůrky. Skvělý požitek vám poskytne také funkce Odložený start, která vám umožní navolit si dobu přípravy těsta. Představte si, že večer do pekárny nasypete suroviny a ráno už vás probudí neodolatelná vůně čerstvě upečeného chleba.
Domácí pekárny si oblíbili především lidé dodržující různé diety. Pekárna se tak může stát nepostradatelným pomocníkem při přípravě bezlepkového, bezvaječného či bezmléčného pečiva. Tyto speciální druhy pečiva upečené v domácí pekárně jsou mnohdy chutnější a výrazně levnější než kupované hotové výrobky.
Domácí pekárny jsou opravdovými parťáky do kuchyně. Kvalitnější přístroje si poradí nejen s přípravou těsta a pečením, ale zvládají i zavařování a výrobu džemů a marmelád. A ten, kdo ochutná bezkonkurenční domácí jogurt, už nikdy nebude chtít jinak. Inspiraci pro pochutiny, které vám mohou tyto chytré přístroje připravit, získáte v kuchařkách určených pro uživatele domácích pekáren, kterých je v současné době na trhu celá řada.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak skladovat a zpracovat višně. K čemu se nejvíce hodí
Višně u nás v přírodě potkáte jako zplanělé druhy. Z kulturních odrůd se pěstují a prodávají hlavně tzv. kyselky. Od pěstování sladkovišní se upouští… Číst více
Den citronové šťávy
Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více
Jak připravit zakysanou smetanu ze dvou ingrediencí: Nic jednoduššího nenajdete
Pokud zapomeneme koupit zakysanou smetanu a nemůžeme se bez ní obejít, připravíme si ji sami jen ze šlehačky a citrónové šťávy. Trvá to jen půl… Číst více
Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července přehledně: Kde bude víkendový provoz a kde si bez potíží nakoupíte?
Tento týden opět nastává situace, kdy mnoho lidí… Číst více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Tyrkysové moře, pláže s bílým pískem a přívětivé… Číst více
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Řecká kuchyně je jedna z nejlepších na světě,… Číst více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Francouzská gastronomie ve vyhlášená po celém… Číst více
Pestré využití citrónů v kuchyni. Od polevy až po citrónovou šťávu
Citróny v kuchyni Citrónová šťáva se přidává do studených a horkých nápojů. Používá se do pečiva a na přípravu polev, slouží na dochucování jídel,… Číst více
Češi v zahraničí: V Chorvatsku ochutnejte pomazánku z tresky a domů si přivezte Linu i čokoládu Mikado, radí Dagmar ze Splitu
Dagmar Brokešová – Udovičić je v Chorvatsku jako… Číst více
Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (6)