Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeské vdolky dostaly název podle pánve, v níž se dřív pekly. Víte, jak se správně dělají?
Zdroj: Toprecepty, dvevtroube

Když byly ve školní jídelně vdolky, byla to vždycky sláva, skoro stejná, jako když se nabízely buchtičky se šodó. Pěkně nazdobené povidly a tvarohem nebo šlehačkou – to byla dobrota, kterou zbožňovali i ti nejvybíravější. Vdolků existuje několik druhů, a i když se často pojí se staročeskou kuchyní, nejsou jen českou specialitou.

Zmatek v názvech – vdolky, koláče nebo lívance?

Poctivé vdolky se za starých časů vždy pekly při posvícení. Otázka ovšem je, které vdolky se vlastně při posvícení pekly. Na Moravě jsou totiž jako vdolky označovány buclaté koláčky s dvojí náplní, jimž se říká také dvojctihodné. V Čechách si spíš pod pojmem vdolky představíme tlustší smažené placky připomínající koblihy. S moravskými koláčky mají vdolky společné to, že se také dělají z kynutého těsta. Zaměnit by se také daly s pravými staročeskými lívanci, do nichž rovněž původně patří droždí. Lívance jsou ovšem oproti vdolkům placatější. Stejně jako lívance se původně dělaly v lívanečníku, i vdolky se za starých časů smažily ve speciální pánvi v tomto případě s hlubšími prohlubněmi, v tzv. vdolkovníku. Právě této pánvi vděčí vdolky za své jméno, je totiž odvozeno od důlků v pánvi. Podle Českého etymologického slovníku Jiřího Rejzka je slovo odvozeno od názvu dólek, tedy od důlku v plechu. Za starých časů je ale hospodyňky i jen pekly jen tak nasucho na plotýnce kamen. Vdolky jsou oblíbené nejen v Čechách, ale i v Bavorsku a v Rakousku, kde se jim říká Dalken. Aby těch zmatků nebylo málo, občas jsou označovány i jako Liwancen a jsou i placatější. Zajímavostí ještě je, že přestože se o vdolkách v Bavorsku a v Rakousku mluví jako o tradičním českém pečivu, paradoxně se klasickým vdolkům u nás často říká bavorské. Zkuste si je udělat podle našeho videa:

Nejlepší jsou na sádle

V současnosti se vdolky smaží nejčastěji na pánvi na oleji (nejlépe řepkovém, který má neutrální chuť) nebo na másle (ideální je přepuštěné, jež se nepřepaluje), tradičně k nim ovšem patří i vepřové sádlo. Právě vdolky na sádle bývají krásně dokřupava opečené a mají i specifickou chuť. Pokud se rozhodnete vdolky smažit a ne péct nasucho, nijak tukem nešetřete a do pánve ho dejte dostatek, vdolky musí v tuku doslova plavat a nesmí se dotýkat dna hrnce. Důležité je také tuk dostatečně rozpálit. Pokud byste vdolky vhodili do pánve s málo prohřátým tukem, nevyběhly by. Pozor si dávejte i na příliš vysokou teplotu a na to, aby se vdolky nespálily a uvnitř přitom nezůstaly syrové.

Staročeské z bramborového těsta

Receptů na vdolky existuje nespočet, někde se dělají i jen z hustého palačinkového těsta se smetanou, jsou i varianty, kdy se do kynutého těsta vmíchá ušlehaný sníh. Pravé staročeské se ovšem připravovaly z kynutého těsta, do něhož se přidávaly brambory. Můžete vyzkoušet třeba ty z knihy Nahlédnutí do staré české kuchyně – Recepty tradičních jídel od Tamary Čapkové a Ivany Kubečkové. Jsou navíc plněné a mohou se smažit i péct. Tak se do nich pusťte spolu s námi. Do mísy dejte ½ kg mouky a do ní 2 uvařené vychladlé strouhané brambory, lžičku soli a špetku muškátového květu. Do hrnečku vlahého mléka dejte kostku cukru, 2 dkg kvasnic, lžíci mouky, udělejte kvásek, který rozkverláte, poté jej nalijte do mouky. Přidejte ještě trochu vlahého mléka, 4 lžíce rozpuštěného másla nebo sádla a zadělejte vše v přiměřeně husté těsto, které vařečkou vytloukejte, až se tvoří puchýře a těsto se vařečky nechytá. Na kamnech na vlahém místě nechte kynout ½ až 1 hodinu. Z kynutého těsta vyválejte placku silnou na výši prstu, tvořítkem nebo skleničkou vykrajujte koláčky, které naplníte nádivkou. Vynikající je třeba maková s cukrovou řepou. Na rendlík dejte vařit omytou bílou řepu; uvařenou ji nastrouhejte do rendlíku, přidejte lžíci másla a nechte vše zhoustnout. Pak přidejte 3 hrsti tlučeného máku, špetku skořice a hřebíčku, cukru dle libosti. Do vykrájených koláčků dejte kousek nádivky, druhou polovinu těsta přikryjte, hrany k sobě přitlačte a na vále přikryté nechte asi ½ hodiny kynout. Pak vdolky dejte na pomazaný plech. Na povrchu je taktéž pomažte omastkem a pečte v troubě dorůžova. Upečené potřete mlékem (změknou) a posypejte cukrem. Vdolky můžete též smažit na sádle, nebo opatrně péci na plotně po obou stranách. Když pečete vdolky, zkoušejte je po hranách; pokud se vám do nich prst neboří, jsou dosti upečené, ale přesto je ještě nechejte na kraji plotny na rámu dopéci.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více