Staročeské vdolky

zizala Kuchařka: zizala

Moučníky , Kynuté 25 názorů

Suroviny

Těsto:
350 g polohrubé mouky
350 g hladké mouky
350 g ve slupce vařených oloupaných brambor ze včerejška
1 vejce
42 g droždí (= 1 kostka)
250 ml mléka
125 g cukru
30 g másla
špetka soli
citronová kůra
K podávání:
Povidla - nejlépe domácí,
tvrdý tvaroh - nejlepší je Olešnický.
Jablka s karamelem:
jablka
citronová šťáva
čerstvá meduňka
cukr krupice
rum nebo mandlový likér
trošku vody
Zakysaná smetana
meduňka
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme trochou odvážené mouky. Necháme vzejít kvásek, pak k němu přidáme nastrouhané brambory, rozehřáté vlahé máslo, citronovou kůru, vejce a sůl a pomocí zbytku mouky vypracujeme tužší těsto (během kynutí trochu zřídne, proto je potřeba, aby bylo tužší hned od začátku).

  2. Necháme v teple vykynout, lžící ukrajujeme kousky těsta, v rukou zakulatíme na bochánek a pokládáme na plech vyložený papírem na pečení. Nepotíráme, počkáme, až opět vykynou a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C do světle červena.

  3. Vlažné potřeme povidly a posypeme tvarohem.

  4. Karamelová jablka: Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a zakapeme citronovou šťávou.

  5. Cukr rozpustíme na pánvi a umícháme světlý karamel.

  6. Zalijeme rumem nebo likérem a troškou vody, přidáme jablka a rozdusíme. Do hotových zchladlých vmícháme nasekanou meduňku.

  7. Podáváme s vdolky a kysanou smetanou.

Poznámka

Zdroj: Kluci v akci

Těsto je díky bramborám krásně vláčné.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 431 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Staročeské vdolky

  • Patricie Patricie

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    krása :yes::yes::-K:-p

    Odpovědět

  • nanny nanny(neregistrovaný)

    vypadaji pekne a urcite budou i tak dobre,zkusim:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Děkuji všem za milé komentáře i přínosnou debatu o lekváru ;-):-K:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Zaujímavá debata:yes::-)
    Tak džem má byť s kúskami ovocia, marmeláda by mala byť skôr rôsolovitá, ale bez kúskov ovocia. Lekvár hustý, s prídavkom cukru. Viem, čo sú to povidla, u nás sa taký pojem nepoužíva.:-)
    Neviem ako na západnom Slovensku, Magduška by to vedela upresniť, ale u nás na východe sa vlastne používajú iba 2 termíny :
    1. džem, ak to má kúsky ovocia
    2. lekvár, ak to kúsky ovocia nemá :-D a je jedno, o aký lekvár ide. Aj tomu, čomu vy v Čechách vravíte povidla, sa u nás povie jednoducho slivkový lekvár, od toho s cukrom sa odlíši tým, že ho voláme kotlíkový alebo varený v kotlíku. Voľakedy sa iný slivkový lekvár nikde nevaril, každý kto mal slivky, varil slivkový lekvár ( v kotlíku ) alebo pálil slivovicu :-D:-D;-) A tak to ostalo doteraz.;-)
    Takže džem je toto : http://www.toprecepty.cz/recept/34747-rybizovo-jos...
    http://www.toprecepty.cz/recept/22949-2-dzemy-z-hr...
    a lekvár toto :
    http://www.toprecepty.cz/recept/2007-rybizova-marm...
    Tu som síce použila pojem marmeláda, ale lekvár by v češtine vyznel blbo, vlastne nijako. :-D;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    magdalenka: promiň, asi jsi narazila na odkaz wikipedie, kde tvrděj dle EU - kopíruju -" legislativě Evropské unie byl v roce 2004 kodifikován britský význam slova, který označuje výrobky z citrusových plodů. Proto jsou v současnosti marmelády bez předepsaného podílu citrusových plodů při prodeji označovány jinými termíny, jako ovocná směs, ovocná pomazánka, ovocné želé, zavařenina apod."
    Nevím, proč se pořád řídit edle EU a neřídit se našimi zvyklosttmi, jak to dělali naši prarodiče, rodiče:

    Marmeláda - Marmeláda je druh sladké polotekuté ovocné směsi, která vzniká vařením a želírováním ovocných šťáv a využívá se jako doplněk jídla, či na mazání na pečivo a sladké pokrmy.

    Džem - Džem je rosolovitá hmota s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody.

    Povidla - Na rozdíl od marmelád a džemů se povidla tradičně vyrábějí bez přídavku cukru vařením ovoce až do zahuštění nebo vypékáním na pekáči. Původně se pro výrobu povidel používalo ovoce sušené. V některých oblastech se do švestkových povidel při vaření přidávaly zelené vlašské ořechy včetně slupek.

    Ovoce k výrobě povidel by mělo být zcela dozrálé, případně též už přešlé prvními nočními
    v tomto případě s wiki souhlasím.

    Odpovědět

  • maiva maiva

    magdalenka:Magduško, díky:-K:-K:-Kvíc hlav....

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    maiva:trochu som googlila, marmeláda musí obsahovať citrusy...
    Džem je rôsolovitá hmota (ovocie a cukor sa varí) s kúskami ovocia.
    Lekvár sa pripravuje odparovaním vody do hustnutia, môže sa pridať cukor.

    Odpovědět

  • maiva maiva

    magdalenka: Dnes si asi nemůžeme být jistí v ničem:-D. Povidla se pokud vím, dělala ze švestek /tak jak uvádíš třeba v kotli a odpařováním/. Džem byl vždy s kousky ovoce, ze švestek dělal málokdo:-S
    Zavařenina /marmeláda/ byla jako rosolovitá, jednolitá masa, tady bych snad myslela, že je ten lekvár.
    PS. pomalu načítají stránky, tak se nás tu sešlo:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Frantiska: Byla jsi rychlejší :-) Výborná jsou i borůvková povidla :-p, ta znají i Křemílek s Vochomůrkou :-))

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    magdalenka: Ano, pravá povidla jsou bez cukru a bez konzervantů, hodně zralé ovoce se vaří tak dlouho, až se přirozenou cestou zahustí a cukr v něm obsažený je konzervuje.

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    casino: rybizova povidla se nedelaji, bylo by to moc kysele :) povidla jsou varena bez cukru, ve starych kuchařkách jsou z ruzneho ovoce. Vari se na prudko v hrnci v male vrstve a celou dobu se michaji, hotove je to, az se za vareckou dela cesticka. Aspon tak se to pise v jedne kuchařce vydani ted nevim (jestli 40leta nebo 50leta). Ovoce by mělo byt sladke, tedy jablka, hrusky, svestky, ale i merunky a ještě něco co si nepamatuji :) Konzervovani ovoce a zeleniny je v ni venovano hodne stranek a je to fascinujici cteni.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ja som si nie istá, čo znamenajú "povidly"...Doma sme kedysi varili v kotli "slivkový lekvár" - bez cukru, len sa to varilo a zahusťovalo odparovaním. Predpokladám, že to sú povidly.
    Ale džem sme varili (aj varím) s cukrom. Volám to však častejšie tiež lekvár, je možné, že nesprávne.

    Odpovědět

  • casino casino

    tejaja:
    Myslel jsem, že vím, co je to "lekvár" :-))
    V češtině je rozdíl mezi švestkovou zavařeninou (naschvál nepíšu marmeládou) a švestkovými povidly dán už názvem.
    Nevím, jestli se u nás dělají rybízová povidla...
    Je "ríbezľový lekvár" něco jiného než náše rybízová zavařenina (džem)?

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Nádherné:-O nadýchané, lákavé už na monitoru:-p+:yes: jsou u vás dnes hody:-D

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: vdolky se švestkami švestkové vdolky vdolky ládi hrušky kluci v akci vdolky rybizova povidla vdolky kluci v akci co je lekvár vdolky podle ladí hrušky povidla na vdolky recepty ládi hrušky karamelový likér vdolky s kysanou smetanou svestkovy vdolek hrušková povidla na vdolky vdolky vdolky se svestkama vdolky s bramborami hrusky na vdolky co je to lekvar staročeské vdolky pečené v troubě vyroba domacich povidel v kotli

Zapomněl/a jsem heslo