Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kupte si obě naše kuchařky za 449 Kč (ušetříte 129 Kč)!

Do obchodu

Staročeské vdolky

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

16. 2. 2014 18:09

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie15 659 kJ / 3 743 kcal
Bílkoviny105,94 g
Tuky47,18 g
Vláknina32,06 g
Cholesterol 351 mg
Sodík 240 mg
Sůl0,46 g
Sacharidy707,57 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Zdroj: Kluci v akci

Těsto je díky bramborám krásně vláčné.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

zizala

25. 10. 2021 17:32

Chasova: Děkuji, mám radost :-K

Chasova

25. 10. 2021 16:33

Výborné, nadýchané.

Patricie

17. 2. 2014 18:34

:-K:yes::yes::yes:

jarka skrobakova

17. 2. 2014 16:10

krása :yes::yes::-K:-p

nanny

17. 2. 2014 13:27

vypadaji pekne a urcite budou i tak dobre,zkusim:-K:-K:-K

zizala

17. 2. 2014 07:38

Děkuji všem za milé komentáře i přínosnou debatu o lekváru ;-):-K:yes:

tejaja

16. 2. 2014 21:09

Zaujímavá debata:yes::-)
Tak džem má byť s kúskami ovocia, marmeláda by mala byť skôr rôsolovitá, ale bez kúskov ovocia. Lekvár hustý, s prídavkom cukru. Viem, čo sú to povidla, u nás sa taký pojem nepoužíva.:-)
Neviem ako na západnom Slovensku, Magduška by to vedela upresniť, ale u nás na východe sa vlastne používajú iba 2 termíny :
1. džem, ak to má kúsky ovocia
2. lekvár, ak to kúsky ovocia nemá :-D a je jedno, o aký lekvár ide. Aj tomu, čomu vy v Čechách vravíte povidla, sa u nás povie jednoducho slivkový lekvár, od toho s cukrom sa odlíši tým, že ho voláme kotlíkový alebo varený v kotlíku. Voľakedy sa iný slivkový lekvár nikde nevaril, každý kto mal slivky, varil slivkový lekvár ( v kotlíku ) alebo pálil slivovicu :-D:-D;-) A tak to ostalo doteraz.;-)
Takže džem je toto : http://www.toprecepty.cz/recept/34747-rybizovo-jos...
http://www.toprecepty.cz/recept/22949-2-dzemy-z-hr...
a lekvár toto :
http://www.toprecepty.cz/recept/2007-rybizova-marm...
Tu som síce použila pojem marmeláda, ale lekvár by v češtine vyznel blbo, vlastne nijako. :-D;-)

spagetka

16. 2. 2014 20:42

magdalenka: promiň, asi jsi narazila na odkaz wikipedie, kde tvrděj dle EU - kopíruju -" legislativě Evropské unie byl v roce 2004 kodifikován britský význam slova, který označuje výrobky z citrusových plodů. Proto jsou v současnosti marmelády bez předepsaného podílu citrusových plodů při prodeji označovány jinými termíny, jako ovocná směs, ovocná pomazánka, ovocné želé, zavařenina apod."
Nevím, proč se pořád řídit edle EU a neřídit se našimi zvyklosttmi, jak to dělali naši prarodiče, rodiče:

Marmeláda - Marmeláda je druh sladké polotekuté ovocné směsi, která vzniká vařením a želírováním ovocných šťáv a využívá se jako doplněk jídla, či na mazání na pečivo a sladké pokrmy.

Džem - Džem je rosolovitá hmota s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody.

Povidla - Na rozdíl od marmelád a džemů se povidla tradičně vyrábějí bez přídavku cukru vařením ovoce až do zahuštění nebo vypékáním na pekáči. Původně se pro výrobu povidel používalo ovoce sušené. V některých oblastech se do švestkových povidel při vaření přidávaly zelené vlašské ořechy včetně slupek.

Ovoce k výrobě povidel by mělo být zcela dozrálé, případně též už přešlé prvními nočními
v tomto případě s wiki souhlasím.

maiva

16. 2. 2014 20:28

magdalenka:Magduško, díky:-K:-K:-Kvíc hlav....

magdalenka

16. 2. 2014 20:21

maiva:trochu som googlila, marmeláda musí obsahovať citrusy...
Džem je rôsolovitá hmota (ovocie a cukor sa varí) s kúskami ovocia.
Lekvár sa pripravuje odparovaním vody do hustnutia, môže sa pridať cukor.

maiva

16. 2. 2014 20:14

magdalenka: Dnes si asi nemůžeme být jistí v ničem:-D. Povidla se pokud vím, dělala ze švestek /tak jak uvádíš třeba v kotli a odpařováním/. Džem byl vždy s kousky ovoce, ze švestek dělal málokdo:-S
Zavařenina /marmeláda/ byla jako rosolovitá, jednolitá masa, tady bych snad myslela, že je ten lekvár.
PS. pomalu načítají stránky, tak se nás tu sešlo:-D

zizala

16. 2. 2014 20:10

Frantiska: Byla jsi rychlejší :-) Výborná jsou i borůvková povidla :-p, ta znají i Křemílek s Vochomůrkou :-))

zizala

16. 2. 2014 20:10

magdalenka: Ano, pravá povidla jsou bez cukru a bez konzervantů, hodně zralé ovoce se vaří tak dlouho, až se přirozenou cestou zahustí a cukr v něm obsažený je konzervuje.

Frantiska

16. 2. 2014 20:09

casino: rybizova povidla se nedelaji, bylo by to moc kysele :) povidla jsou varena bez cukru, ve starych kuchařkách jsou z ruzneho ovoce. Vari se na prudko v hrnci v male vrstve a celou dobu se michaji, hotove je to, az se za vareckou dela cesticka. Aspon tak se to pise v jedne kuchařce vydani ted nevim (jestli 40leta nebo 50leta). Ovoce by mělo byt sladke, tedy jablka, hrusky, svestky, ale i merunky a ještě něco co si nepamatuji :) Konzervovani ovoce a zeleniny je v ni venovano hodne stranek a je to fascinujici cteni.

magdalenka

16. 2. 2014 20:02

Ja som si nie istá, čo znamenajú "povidly"...Doma sme kedysi varili v kotli "slivkový lekvár" - bez cukru, len sa to varilo a zahusťovalo odparovaním. Predpokladám, že to sú povidly.
Ale džem sme varili (aj varím) s cukrom. Volám to však častejšie tiež lekvár, je možné, že nesprávne.

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: vdolky se švestkami švestkové vdolky kluci v akci vdolky vdolky ládi hrušky rybizova povidla vdolky kluci v akci co je lekvár vdolky podle ladí hrušky vdolky povidla na vdolky recepty ládi hrušky karamelový likér svestkovy vdolek vdolky s kysanou smetanou hrušková povidla na vdolky staročeský vdolek vdolky se svestkama vdolky s bramborami hrusky na vdolky co je to lekvar staročeské vdolky pečené v troubě

Suroviny: mouka polohrubá, mouka hladká, brambory, vejce, droždí, mléko, cukr, máslo, sůl, kůra citronová, povidla švestková, tvaroh tvrdý, jablko, šťáva citronová, meduňka, cukr krupice, rum, voda, smetana zakysaná, meduňka

TopRecepty.cz

Staročeské vdolky

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XwO5