Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na smažený sýr, aby nevytekl? Chce to dvakrát obalit a nechat odpočinout!
Zdroj: Toprecepty, clupmi

Hospodská klasika nebo gurmánská delikatesa? Pro smažený sýr platí obojí! Ovšem, abyste si skutečně pochutnali, je potřeba dodržet několik zásad, od výběru sýra až po finální smažení. Pak zažijete gastronomické nebe v ústech!

Na sýru záleží

Pokud chcete mít perfektní výsledek, potřebujete se zaměřit na dvě věci: druh sýra a jeho tučnost. Co se týká druhů, nejvhodnější na smažení jsou eidam, gouda, ementál nebo čedar, s tučností nejméně 30 %. Všechny tyhle sýry můžete s úspěchem použít na smažení a výsledek bude přesně takový, jaký očekáváte. Tedy, že rozkrojený smažák bude téct „tak akorát“, ani málo, jako je tomu u méně tučných sýrů, ani moc, jako je tomu u Hermelínu. Nutné je rovněž ukrojit správný plátek. Ten by měl mít ideálně 1 cm. Silnější se hůř smaží, tenčí se rychleji připálí.

Obalování není věda

Trojobal v podobě hladké mouky, vejce a strouhanky zná asi každý. Jenže aby mouka na sýru lépe držela, je lepší zvolit polohrubou. Ta krásně přilne a vytvoří s vajíčky a strouhankou kompaktní celek. A když už jsme u vajec, nikdy je nesolte! Sýr je sám o sobě slaný dost, strouhanka taky a osolená vejce mají tendenci řídnout a hůř se spojovat s moukou a strouhankou. Během obalování také průběžně odstraňujte z mouky i strouhanky „žmolky“, tvořily by pak na sýru nevzhledné krusty. Obalujte jemně, mouku ani strouhanku k sýru nepřitlačujte velkou silou, obal by pak mohl praskat. Proces obalování ovšem 1x zopakujte. Dvě vrstvy na sýru pomůžou udržet jej během smažení uvnitř.

Aby sýr vytekl až na talíři

Aby se sýr neroztekl hned na pánvi, doporučuje se dát jej předem do mrazáku. Některé návody radí udělat to již před obalováním, jiné až po něm. Co říkají šéfkuchaři? Ani jedno z toho! Naopak, obalený sýr by se měl nechat před smažením na lince při pokojové teplotě asi 10 minut odpočinout, podobně jako se to dělá u steaku. Trojobal na sýru se během té doby trošku vysuší, různé vrstvy se prolnou a zpevní a sýr tak bude lépe chráněn před vytečením.

Na čem a jak smažit

V našem nedávném článku jsme pro vás zmapovali všechny možné oleje a tuky a jejich použití v kuchyni. Pro smažení sýru se ovšem hodí pouze ty tuky, které mají neutrální chuť a zároveň vysoký kouřový bod, což znamená, že se rychle nepřipálí. Vychází nám z toho tedy nejlépe řepkový olej. Ten nalijte do menšího, ale vyššího kastrůlku tak, aby v něm sýr při smažení mohl „plavat“. Pánev pro tuto úpravu vhodná není, sýr by do sebe nasákl paradoxně víc mastnoty. Obalovaný sýr ovšem vkládejte do oleje až tehdy, když je tuk správně zahřátý. To poznáte podle toho, že do něj vhodíte špetku strouhanky a ona hned začne pěnit. Sýr smažte z každé strany přibližně minutu (maximálně 90 sekund), obraťte jej pouze 1x! Dlouhé smažení není potřeba, jde nám jen o to, osmažit „obal“, sýr uvnitř se rozehřeje okamžitě. Po usmažení sýr opatrně vyjměte a přebytečný tuk nechte vsáknout do papírové utěrky.

Co k němu

Klasikou, která nezestárne, jsou hranolky nebo vařené brambory a tatarka či majonéza. Pokud nevíte, jak na domácí majonézu, aby se povedla a nebyla řídká, přečtete si náš článek. Ke smažáku se samozřejmě hodí i zeleninový salát nebo nějaká malá zeleninová obloha. Ale tyhle detaily už necháme na vás, teď jen přejeme dobrou chuť!

Náš tip: Chcete vyzkoušet smažák ze strouhaného sýra? Mrkněte se na náš video recept

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více