Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?
Zdroj: Toprecepty, isindy

Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu. Bylo tomu tak i v případě některých jídel, která se připravují jinak, než jsme zvyklí. Pojďte si s námi připomenout dobroty, na které musíte jít doslova opačným směrem!

Tarte tatin

Obrácený jablkový koláč je přesně to jídlo, které vzniklo omylem. Podle La tarte Tatin - Histoire et légendes za jeho současnou podobu mohou sestry Stéphanie a Caroline Tatinovy, které spolu v 80. letech 19. století provozovaly Hôtel Tatin. Právě tam zřejmě došlo k tomu, že Stéphanie, když byla jednou příliš unavená, zapomněla na pánvi s máslem a cukrem jablka moc dlouho, a ta zatím zkaramelizovala. Ve snaze to zachránit na ně dala těsto a upekla koláč obráceně. A voilà, fantastický moučník byl na světě!

Příprava tohoto koláče není vůbec složitá, když víte, jak na karamel, což je základ receptu. Dál potřebujete jen jablka a křehké nebo listové těsto a trochu grifu při otáčení již upečeného moučníku. Na ten ovšem stačí po vychladnutí položit mělký talíř a otočit koláč spolu s ním. Tarte tatin můžete podávat dozdobený šlehačkou a třeba i s vanilkovou zmrzlinou. Ale famózní je i jen tak, jak je.

Obrácený řízek

Na klasický trojobal v posloupnosti mouka, vajíčko, strouhanka zapomeňte a postupujte přesně od konce. Vybrané maso na řízky naklepejte, osolte, obalte ve strouhance a až pak v rozšlehaných vejcích. Řízky ihned usmažte a buď je servírujte hned, nebo je můžete ještě dopéct v troubě na cibuli a slanině. Tahle verze dodá masu šťavnatost a ještě navíc získáte při pečení skvělou omáčku.  

Rohlíky plněné mletým masem

Jistě si vzpomenete, že když děláte sekanou nebo karbanátky, dáváte do směsi mletého masa navlhčené rohlíky. V tomto případě budete naopak dávat maso do rohlíků. Nejdřív je potřeba udělat slané kynuté těsto, to pak rozdělit na díly a ještě před upečením naplnit mletým masem. Takto vytvoříte skvělou svačinku na výlet nebo originální slaný předkrm či večeři.

A pokud jsou vám tři obrácená jídla málo, dejte si na závěr jeden obrácený drink. Dalgona coffee je jako kapučíno naruby; mléko má tenhle populární nápoj dole a nahoře kávovou pěnu.