Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Soutěž MasterChef Česko vyhrála Slovenka Besky! Jakým jídlem porotu zaujala?
Zdroj: TV Nova

Nemůžu tomu uvěřit! To byla první slova Besky bezprostředně po finále. Ovšem nutno dodat, že sympatická Slovenka měla skvěle nakročeno už od začátku. Jako jasnou favoritku ji vnímal i jeden z porotců, Radek Kašpárek.

Princezna bojovnice

Kulinární příběh „milionové“ Veroniky se začal psát před 27 lety v Banské Bystrici, kde se Besky narodila a vyrůstala, obklopená péčí a skvělým vařením své maminky. Byla to totiž právě Veroničina maminka, kdo pohlednou tmavovlásku přivedl k lásce k „zástěře“. Besky sice po studiích na vysoké škole pracovala v oblasti marketingu a provozovala čerpací stanici, ale k tomu všemu často a ráda vařila a pekla. „Vařím pro svého manžela, kamarádky, pro své blízké, pro každého, komu to chutná. A hlavně peču,“ řekla v medailonku na TV Nova. Vaření pro Besky znamená formu energie, kterou druhým můžete předat na talíři a ti ji mohou přijmout. Pečení je pro ni zase vášeň, v níž spojuje svoji kreativitu s něčím delikátním. Dorty pak považuje za malá umělecká díla. Do soutěže MasterChef se přihlásila, aby, jak říká, zjistila, co vydrží. A že toho není málo bylo zřejmé i v průběhu soutěže. Nikoli bezdůvodně ji porotce Radek Kašpárek Besky v jednom díle označil za „princeznu bojovnici“. Nebylo to vůbec daleko od pravdy. Veronika nejen, že se skutečně probojovala do finále, ale nakonec také zvítězila.

Nadějná Michelinka?

Sympatická Slovenka začínala v soutěži s jídlem, které na první pohled může působit obyčejně. Přesto Besky „vystřihla“ pirohy tak fantastické, že porotu uchvátila. Nejinak tomu bylo i v dnešním finále, při němž Veronika zaujala tři známé tuzemské šéfkuchaře tříchodovým menu inspirovaným pohádkou Malá mořská víla. Jako předkrm servírovala okouna s fáší v mangoldu, kefírovou omáčkou s koprovým olejem a gelem z červené řepy. Hlavní chod byla hovězí svíčková s krevetovým tatatrákem a nokem a jako dezert Besky připravila mangovou pěnu s crumblem a průsvitnou karamelovou krustou. Pěna měla znázorňovat to, jak se malá mořská víla proměnila na pěnu po neopětované lásce, karamel reprezentoval čistotu lásky a crumble vzpomínky na pevninu. Odkaz k pohádce byl jednoznačný.

Pohádkový milion a titul MasterChef Česko 2021 si nakonec jako vítězka Besky také po zásluze odnáší. V začátku soutěže o Besky porotce Radek Kašpárek řekl, že před ním možná stojí budoucí MasterChef Česko. Špičkový michelinský šéfkuchař se nespletl. Besky, která se donedávna věnovala provozování čerpací stanice, může nyní vlévat energii místo do aut do lidí, a to v podobě fantastického jídla. Jak sama říkala v úvodním medailonku na TV Nova, jejím malým snem by bylo mít čerpací stanici s bistrem, větší sny pak míří k vlastní kavárně. Možná to ale dotáhne ještě dál. Pneumatiky a vůně benzínu byly totiž kdysi pomyslnou startovní čárou pro vznik pozdějších luxusních michelinských hvězd, když v roce 1904 vydal André Michelin svoji první publikaci, určenou motoristům. A od pneumatik až k „Michelinovi“ by to Besky mohla nakonec dopracovat i v budoucnu. Každopádně to bude jízda!

TIP

TIP

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Světový den rumu

Světový den rumu

V kalendáři najdete svátek rumu hned dvakrát. Kromě Světového dne rumu, o jehož založení se zasloužil teprve nedávno redaktor World Rum Guide Paul… Číst více

Den vína

Den vína

Víno je alkoholický nápoj z hroznů nebo moštu z vína. Kvašením cukrů v plodech hroznového vína vzniká lahodný mok s obsahem alkoholu v rozmezí cca 9… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více