Soutěž MasterChef Česko vyhrála Slovenka Besky! Jakým jídlem porotu zaujala?
24. 11. 2021 Vaření
Nemůžu tomu uvěřit! To byla první slova Besky bezprostředně po finále. Ovšem nutno dodat, že sympatická Slovenka měla skvěle nakročeno už od začátku. Jako jasnou favoritku ji vnímal i jeden z porotců, Radek Kašpárek.
Princezna bojovnice
Kulinární příběh „milionové“ Veroniky se začal psát před 27 lety v Banské Bystrici, kde se Besky narodila a vyrůstala, obklopená péčí a skvělým vařením své maminky. Byla to totiž právě Veroničina maminka, kdo pohlednou tmavovlásku přivedl k lásce k „zástěře“. Besky sice po studiích na vysoké škole pracovala v oblasti marketingu a provozovala čerpací stanici, ale k tomu všemu často a ráda vařila a pekla. „Vařím pro svého manžela, kamarádky, pro své blízké, pro každého, komu to chutná. A hlavně peču,“ řekla v medailonku na TV Nova. Vaření pro Besky znamená formu energie, kterou druhým můžete předat na talíři a ti ji mohou přijmout. Pečení je pro ni zase vášeň, v níž spojuje svoji kreativitu s něčím delikátním. Dorty pak považuje za malá umělecká díla. Do soutěže MasterChef se přihlásila, aby, jak říká, zjistila, co vydrží. A že toho není málo bylo zřejmé i v průběhu soutěže. Nikoli bezdůvodně ji porotce Radek Kašpárek Besky v jednom díle označil za „princeznu bojovnici“. Nebylo to vůbec daleko od pravdy. Veronika nejen, že se skutečně probojovala do finále, ale nakonec také zvítězila.
Mohlo by vás zajímat
Nadějná Michelinka?
Sympatická Slovenka začínala v soutěži s jídlem, které na první pohled může působit obyčejně. Přesto Besky „vystřihla“ pirohy tak fantastické, že porotu uchvátila. Nejinak tomu bylo i v dnešním finále, při němž Veronika zaujala tři známé tuzemské šéfkuchaře tříchodovým menu inspirovaným pohádkou Malá mořská víla. Jako předkrm servírovala okouna s fáší v mangoldu, kefírovou omáčkou s koprovým olejem a gelem z červené řepy. Hlavní chod byla hovězí svíčková s krevetovým tatatrákem a nokem a jako dezert Besky připravila mangovou pěnu s crumblem a průsvitnou karamelovou krustou. Pěna měla znázorňovat to, jak se malá mořská víla proměnila na pěnu po neopětované lásce, karamel reprezentoval čistotu lásky a crumble vzpomínky na pevninu. Odkaz k pohádce byl jednoznačný.
Pohádkový milion a titul MasterChef Česko 2021 si nakonec jako vítězka Besky také po zásluze odnáší. V začátku soutěže o Besky porotce Radek Kašpárek řekl, že před ním možná stojí budoucí MasterChef Česko. Špičkový michelinský šéfkuchař se nespletl. Besky, která se donedávna věnovala provozování čerpací stanice, může nyní vlévat energii místo do aut do lidí, a to v podobě fantastického jídla. Jak sama říkala v úvodním medailonku na TV Nova, jejím malým snem by bylo mít čerpací stanici s bistrem, větší sny pak míří k vlastní kavárně. Možná to ale dotáhne ještě dál. Pneumatiky a vůně benzínu byly totiž kdysi pomyslnou startovní čárou pro vznik pozdějších luxusních michelinských hvězd, když v roce 1904 vydal André Michelin svoji první publikaci, určenou motoristům. A od pneumatik až k „Michelinovi“ by to Besky mohla nakonec dopracovat i v budoucnu. Každopádně to bude jízda!
TIP
TIP
TIP
TIP
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Světový den rumu
V kalendáři najdete svátek rumu hned dvakrát. Kromě Světového dne rumu, o jehož založení se zasloužil teprve nedávno redaktor World Rum Guide Paul… Číst více
Mezinárodní den ginu s tonikem
Svátek tohoto oblíbeného drinku vznikl na počest Mary Edith Keyburn, která byla jeho velkou fanynkou. Zemřela právě 19. října roku 2010 ve věku… Číst více
Jak získat víno k vaření bez otevření lahve a rovnou s bylinkami? Máme pro vás jednoduchý trik
Recepty s vínem jsou oblíbené, ale někdy nás odradí to, že musíme kvůli pár decilitrům otevřít celou lahev, a víno časem ztratí chuť i vůni, pokud se… Číst více
16 receptů na dezerty a moučníky s alkoholem: Vybere si každý z nás
Moučníky a dezerty s alkoholem jsou velmi oblíbené ať mezi muži, tak mezi ženami. Tvrdý alkohol i sladké likéry zajistí dezertům jedinečnou chuť i… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Past na turisty? „Staročeský“ trdelník vlastně vůbec není staročeský
Nahoře křupavý, uvnitř měkký dutý váleček.… Číst více
7 nejoblíbenějších receptů na nepečené cukroví: Nenechte si ujít úžasné dobroty, které stihnete na poslední chvíli
Pokud patříte mezi milovníky nepečeného cukroví, pak s blížícími svátky konečně přichází chvíle na jeho přípravu. Jedná se o cukroví, které… Číst více
Léto u táboráku: Napíchněte na prut pstruha, zeleninu, jablka nebo si uválejte domácí „trdelník“
Milujete posezení u ohně? Zpestřete si je… Číst více
Pečení hadi na ohni: Tohle jídlo k táboráku nadchne děti a potěší dospělé
Hady na ohni připravujeme buď z kynutého těsta nebo z těsta s kypřicím práškem. Zejména varianta s kynutým těstem vyžaduje i trochu trpělivosti při… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Michelinská hvězda: Víte, co přesně znamená a které české restaurace ji mají?
Kalendář vánočního pečení: Kdy zadělat na perníčky i rohlíčky a kdy začít cukroví plnit?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 13 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 15 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami