Slovenské pirohy

Suroviny

1 kg hrubé mouky
3 vejce
250 g tvarohu
povidla
sůl
250 g másla
3 lžíce strouhanky

Postup přípravy receptu

  1. Z 1 kg múky, 2 vajec/alebo z 1/2 kg múky a 1 vajca/a vlaznej vody vypracujeme cesto. Vody pridáme podľa potreby tak, aby sme dostali hladké cesto.

  2. Cesto necháme 10 minút postáť, potom ho vyvaľkáme a porežeme na štvorce.

  3. Do prostriedku štvorcov dávame lekvár, alebo tvaroh, ktorý sme vymiešali s 1 vajcom a štipkou soli.

  4. Cesto lepíme tak, aby sme dostali tvar trojuholníka - piroha.

  5. Naplnené pirohy varíme vo vriacej vode asi 15 minút.

  6. Vyberieme, scedíme a polejeme prepraženým maslom.

  7. Podľa chuti dosolíme.

  8. Na troche masla osmažíme strúhanku a posypeme ňou pirohy.

Komentáře k receptu Slovenské pirohy

  • Modrasek Modrasek

    Dobrý den, dnes jsem poprvé zkoušela z poloviční dávky, chuťově dobré, ale jako by byly tuhé. Já myslím, že jsem je měla déle vařit, manžel odborník říká, že je to těstem. Vyndavala jsem je když už byly všechny na hladině.

    Odpovědět

  • nikola nikola(neregistrovaná)

    Jitka: u nás na východe v Košiciach sa robia pirohy na sladko ako v recepte buď lekvárové alebo s tvarohom a to s maslom a strúhankou a potom plnené zemiakovou zmesou alebo klasické s bryndzou a tie podávajú s cibuľkou a slaninkou :)

    Odpovědět

  • Jitka Jitka(neregistrovaná)

    S cibulkou mě to naučila svagrova maminka ( bydlela přímo pod Dukelskym průsmykem) a to i ty s povídková. Zkuste to, je to výborně.:-)https://www.toprecepty.cz

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Jitka: Jitka, na východnom Slovensku ( teda na časti ) sa robia pirohy sladké, to máš pravdu, buď s lekvárom alebo tvarohom, ale nepolievajú sa cibuľou, ale najčastejšie v opraženej strúhanke s cukrom, alebo posypané kakaom, s maslom a cukrom. Pozri môj podobný recept.;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Jitka:lekvárové polievate osmaženou cibuľou???

    Odpovědět

  • Jitka Jitka(neregistrovaná)

    Naučila jsem se toto jídlo na východním Slovensku, pirohy plníme povidly (lekvar) a tvarohem a uvařené poléváme cibulkou osmaženou na másle. Výborné, celá rodina to miluje.

    Odpovědět

  • danulik danulik(neregistrovaný)

    Napísala som 0,5 cm hrubú placku, ale bude to menej, tak možno 0,3 cm. Na hrúbku stebla slamy. Tak som sa to naučila.

    Odpovědět

  • danulik danulik(neregistrovaný)

    My robievame (robievali sme), ja už málo, pirohy so slivkovým lekvárom. Zemiakové cesto s hr.múkou a vajcom zamiesime, vyvaľkáme na veľkú okrúhlu 0,5 cm hrubú placku a naznačíme si stred (prehnutím cesta na polovicu. Od naznačeného stredu kladieme v rade vedľa seba, v rovnakých rozostupoch kôpky lekváru. Preložíme podľa vyznačeného stredu (dostaneme polkruh) a okolo kôpok lekváru dobre popritláčame. Radielkom pokrájame na štvorce a vyvaríme vo vriacej vode. Polejeme maslom, posypeme mletým makom a moja stará mama posýpala kryštálovým cukrom a takto to chutilo aj nám, deťom, tak to aj ja posýpam kryštálom.

    Odpovědět

  • Pavla Pavla(neregistrovaná)

    Do těsta přidávám na 0,5 kg mouky asi 2 lžíce uvařených brambor ve slupce. Je to mňamkové těsto.

    Odpovědět

  • any any(neregistrovaný)

    moe rodina pochází s Trebišova a moje babička nám je plnila rozšťouchným bramborem s osmaženou cibulkou a paprikou,polila rozpuštěným máslem a to byla pro nás mňamka,mije maminka je ještě dneska dělá....:yes:;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Andrej S., dovolím si oponovať. Nie je východ ako východ. Na Šariši sa robia pirohy sladké, plnené tvarohom alebo lekvárom, a tam tá strúhanka alebo kakao s cukrom ide. http://www.toprecepty.cz/recept/1690-pirohy/
    Severný Šariš a smer k Ukrajine - tam sa robia, rovnako ako na Spiši, pirohy slané, plnené zemiakovou alebo bryndzovou, prípadne aj tvarohovou plnkou, ale slanou. Polievajú sa roztpraženou slaninou, niekde aj s cibuľkou. A viem, o čom hovorím, som z východu :-D:-D:-D
    A poctivo sa lepia, u nás sa vraví "Pirohy o 3 rohy". :-D;-)

    Odpovědět

  • Tuhajbej Tuhajbej

    Také je děláme se strouhankou nabo někdy jenom se skořicí a plníne marmeládou - to jsou na sladko. Jenom se s tím tolik nepárám. Na půlku těsta rozložím do řad náplň, přeložím přes to druhou polovinu a prsty přitlačím těsto mezi kopečky náplně, poté rádýlkem rozkrájím na čtverečky. Nejsou to pravé pirožky, ale chutnají stejně dobře.:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Andrej S. Andrej S.(neregistrovaný)

    Toto jedlo ma povod na vychodnom Slovensku. Originalny recept hovori, ze cesto sa miesi z hladkej muky. Tvaroh sa miesa iba so zltkom, nie s celym vajickom. A namiesto stipky soli, ako je uvedene v tomto recepte, sa dava soli viac. Tvaroh musi byt slany, aby pri konzumacii spolu s lekvarom dodal specialnu chut. Samozrejme maslo sa oprazi do zlatohneda. Hotove pirohy sa daju do velkej misy, posolia sa a omaslia. Podla originalneho receptu sa nepridava ziadna struhanka. Dobru originalnu chut.

    Odpovědět

  • Vanessa Vanessa(neregistrovaná)

    Ja robim pirohy,ale z polohrubej múky,mlieka a trochu soli.A plnim bud lekvarom(marmeladou) alebo brambormi.(do brambor vmiešam trochu taveneho syra.;-)

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    To je vzpomínka namé dětství.;-( To už je tak dávno, ale pamatuju si, že jsem je měla moc ráda. Povidlové, sypané mákem. Dávám bodík.:-))

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: těsto na pirohy pirohy recept pirohy recept na slovenské pirožky slané pirohy pirohy s povidly slovenske recepty slovenské pirožky pirohy na sladko slovenská jídla recept na pirohy povidlové pirohy pirohy s marmeládou pirohy s mákem slovenské jídlo slovenské jídla slovenske pyrohy recept pirohy cesto na pirohy pirohy s povidlím