

Slovenské pirohy
Suroviny
- 1 kg hrubé mouky
- 3 vejce
- 250 g tvarohu
- povidla
- sůl
- 250 g másla
- 3 lžíce strouhanky
Postup přípravy receptu
Z 1 kg múky, 2 vajec/alebo z 1/2 kg múky a 1 vajca/a vlaznej vody vypracujeme cesto. Vody pridáme podľa potreby tak, aby sme dostali hladké cesto.
Cesto necháme 10 minút postáť, potom ho vyvaľkáme a porežeme na štvorce.
Do prostriedku štvorcov dávame lekvár, alebo tvaroh, ktorý sme vymiešali s 1 vajcom a štipkou soli.
Cesto lepíme tak, aby sme dostali tvar trojuholníka - piroha.
Naplnené pirohy varíme vo vriacej vode asi 15 minút.
Vyberieme, scedíme a polejeme prepraženým maslom.
Podľa chuti dosolíme.
Na troche masla osmažíme strúhanku a posypeme ňou pirohy.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 36 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Slovenské pirohy
-
Jitka: u nás na východe v Košiciach sa robia pirohy na sladko ako v recepte buď lekvárové alebo s tvarohom a to s maslom a strúhankou a potom plnené zemiakovou zmesou alebo klasické s bryndzou a tie podávajú s cibuľkou a slaninkou :)
-
S cibulkou mě to naučila svagrova maminka ( bydlela přímo pod Dukelskym průsmykem) a to i ty s povídková. Zkuste to, je to výborně.
https://www.toprecepty.cz
-
Jitka: Jitka, na východnom Slovensku ( teda na časti ) sa robia pirohy sladké, to máš pravdu, buď s lekvárom alebo tvarohom, ale nepolievajú sa cibuľou, ale najčastejšie v opraženej strúhanke s cukrom, alebo posypané kakaom, s maslom a cukrom. Pozri môj podobný recept.
-
Jitka:lekvárové polievate osmaženou cibuľou???
-
Naučila jsem se toto jídlo na východním Slovensku, pirohy plníme povidly (lekvar) a tvarohem a uvařené poléváme cibulkou osmaženou na másle. Výborné, celá rodina to miluje.
-
Napísala som 0,5 cm hrubú placku, ale bude to menej, tak možno 0,3 cm. Na hrúbku stebla slamy. Tak som sa to naučila.
-
My robievame (robievali sme), ja už málo, pirohy so slivkovým lekvárom. Zemiakové cesto s hr.múkou a vajcom zamiesime, vyvaľkáme na veľkú okrúhlu 0,5 cm hrubú placku a naznačíme si stred (prehnutím cesta na polovicu. Od naznačeného stredu kladieme v rade vedľa seba, v rovnakých rozostupoch kôpky lekváru. Preložíme podľa vyznačeného stredu (dostaneme polkruh) a okolo kôpok lekváru dobre popritláčame. Radielkom pokrájame na štvorce a vyvaríme vo vriacej vode. Polejeme maslom, posypeme mletým makom a moja stará mama posýpala kryštálovým cukrom a takto to chutilo aj nám, deťom, tak to aj ja posýpam kryštálom.
-
Do těsta přidávám na 0,5 kg mouky asi 2 lžíce uvařených brambor ve slupce. Je to mňamkové těsto.
-
moe rodina pochází s Trebišova a moje babička nám je plnila rozšťouchným bramborem s osmaženou cibulkou a paprikou,polila rozpuštěným máslem a to byla pro nás mňamka,mije maminka je ještě dneska dělá....
-
Andrej S., dovolím si oponovať. Nie je východ ako východ. Na Šariši sa robia pirohy sladké, plnené tvarohom alebo lekvárom, a tam tá strúhanka alebo kakao s cukrom ide. http://www.toprecepty.cz/recept/1690-pirohy/
Severný Šariš a smer k Ukrajine - tam sa robia, rovnako ako na Spiši, pirohy slané, plnené zemiakovou alebo bryndzovou, prípadne aj tvarohovou plnkou, ale slanou. Polievajú sa roztpraženou slaninou, niekde aj s cibuľkou. A viem, o čom hovorím, som z východu
A poctivo sa lepia, u nás sa vraví "Pirohy o 3 rohy". -
Také je děláme se strouhankou nabo někdy jenom se skořicí a plníne marmeládou - to jsou na sladko. Jenom se s tím tolik nepárám. Na půlku těsta rozložím do řad náplň, přeložím přes to druhou polovinu a prsty přitlačím těsto mezi kopečky náplně, poté rádýlkem rozkrájím na čtverečky. Nejsou to pravé pirožky, ale chutnají stejně dobře.
-
Toto jedlo ma povod na vychodnom Slovensku. Originalny recept hovori, ze cesto sa miesi z hladkej muky. Tvaroh sa miesa iba so zltkom, nie s celym vajickom. A namiesto stipky soli, ako je uvedene v tomto recepte, sa dava soli viac. Tvaroh musi byt slany, aby pri konzumacii spolu s lekvarom dodal specialnu chut. Samozrejme maslo sa oprazi do zlatohneda. Hotove pirohy sa daju do velkej misy, posolia sa a omaslia. Podla originalneho receptu sa nepridava ziadna struhanka. Dobru originalnu chut.
-
Ja robim pirohy,ale z polohrubej múky,mlieka a trochu soli.A plnim bud lekvarom(marmeladou) alebo brambormi.(do brambor vmiešam trochu taveneho syra.
-
To je vzpomínka namé dětství.
To už je tak dávno, ale pamatuju si, že jsem je měla moc ráda. Povidlové, sypané mákem. Dávám bodík.
-
Moc super, vím, že jsem dělala podobné a měly úspěch
Plusík