Slovenské pirohy

ivako Kuchař:

Bezmasá jídla 17 názorů

56
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Suroviny

1 kg hrubé mouky
3 vejce
250 g tvarohu
povidla
sůl
250 g másla
3 lžíce strouhanky
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z 1 kg múky, 2 vajec/alebo z 1/2 kg múky a 1 vajca/a vlaznej vody vypracujeme cesto. Vody pridáme podľa potreby tak, aby sme dostali hladké cesto.

  2. Cesto necháme 10 minút postáť, potom ho vyvaľkáme a porežeme na štvorce.

  3. Do prostriedku štvorcov dávame lekvár, alebo tvaroh, ktorý sme vymiešali s 1 vajcom a štipkou soli.

  4. Cesto lepíme tak, aby sme dostali tvar trojuholníka - piroha.

  5. Naplnené pirohy varíme vo vriacej vode asi 15 minút.

  6. Vyberieme, scedíme a polejeme prepraženým maslom.

  7. Podľa chuti dosolíme.

  8. Na troche masla osmažíme strúhanku a posypeme ňou pirohy.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 25 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Slovenské pirohy

  • nikola nikola(neregistrovaná)

    Jitka: u nás na východe v Košiciach sa robia pirohy na sladko ako v recepte buď lekvárové alebo s tvarohom a to s maslom a strúhankou a potom plnené zemiakovou zmesou alebo klasické s bryndzou a tie podávajú s cibuľkou a slaninkou :)

    Odpovědět

  • Jitka Jitka(neregistrovaná)

    S cibulkou mě to naučila svagrova maminka ( bydlela přímo pod Dukelskym průsmykem) a to i ty s povídková. Zkuste to, je to výborně.:-)https://www.toprecepty.cz

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Jitka: Jitka, na východnom Slovensku ( teda na časti ) sa robia pirohy sladké, to máš pravdu, buď s lekvárom alebo tvarohom, ale nepolievajú sa cibuľou, ale najčastejšie v opraženej strúhanke s cukrom, alebo posypané kakaom, s maslom a cukrom. Pozri môj podobný recept.;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Jitka:lekvárové polievate osmaženou cibuľou???

    Odpovědět

  • Jitka Jitka(neregistrovaná)

    Naučila jsem se toto jídlo na východním Slovensku, pirohy plníme povidly (lekvar) a tvarohem a uvařené poléváme cibulkou osmaženou na másle. Výborné, celá rodina to miluje.

    Odpovědět

  • danulik danulik(neregistrovaný)

    Napísala som 0,5 cm hrubú placku, ale bude to menej, tak možno 0,3 cm. Na hrúbku stebla slamy. Tak som sa to naučila.

    Odpovědět

  • danulik danulik(neregistrovaný)

    My robievame (robievali sme), ja už málo, pirohy so slivkovým lekvárom. Zemiakové cesto s hr.múkou a vajcom zamiesime, vyvaľkáme na veľkú okrúhlu 0,5 cm hrubú placku a naznačíme si stred (prehnutím cesta na polovicu. Od naznačeného stredu kladieme v rade vedľa seba, v rovnakých rozostupoch kôpky lekváru. Preložíme podľa vyznačeného stredu (dostaneme polkruh) a okolo kôpok lekváru dobre popritláčame. Radielkom pokrájame na štvorce a vyvaríme vo vriacej vode. Polejeme maslom, posypeme mletým makom a moja stará mama posýpala kryštálovým cukrom a takto to chutilo aj nám, deťom, tak to aj ja posýpam kryštálom.

    Odpovědět

  • Pavla Pavla(neregistrovaná)

    Do těsta přidávám na 0,5 kg mouky asi 2 lžíce uvařených brambor ve slupce. Je to mňamkové těsto.

    Odpovědět

  • any any(neregistrovaný)

    moe rodina pochází s Trebišova a moje babička nám je plnila rozšťouchným bramborem s osmaženou cibulkou a paprikou,polila rozpuštěným máslem a to byla pro nás mňamka,mije maminka je ještě dneska dělá....:yes:;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Andrej S., dovolím si oponovať. Nie je východ ako východ. Na Šariši sa robia pirohy sladké, plnené tvarohom alebo lekvárom, a tam tá strúhanka alebo kakao s cukrom ide. http://www.toprecepty.cz/recept/1690-pirohy/
    Severný Šariš a smer k Ukrajine - tam sa robia, rovnako ako na Spiši, pirohy slané, plnené zemiakovou alebo bryndzovou, prípadne aj tvarohovou plnkou, ale slanou. Polievajú sa roztpraženou slaninou, niekde aj s cibuľkou. A viem, o čom hovorím, som z východu :-D:-D:-D
    A poctivo sa lepia, u nás sa vraví "Pirohy o 3 rohy". :-D;-)

    Odpovědět

  • Tuhajbej Tuhajbej

    Také je děláme se strouhankou nabo někdy jenom se skořicí a plníne marmeládou - to jsou na sladko. Jenom se s tím tolik nepárám. Na půlku těsta rozložím do řad náplň, přeložím přes to druhou polovinu a prsty přitlačím těsto mezi kopečky náplně, poté rádýlkem rozkrájím na čtverečky. Nejsou to pravé pirožky, ale chutnají stejně dobře.:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Andrej S. Andrej S.(neregistrovaný)

    Toto jedlo ma povod na vychodnom Slovensku. Originalny recept hovori, ze cesto sa miesi z hladkej muky. Tvaroh sa miesa iba so zltkom, nie s celym vajickom. A namiesto stipky soli, ako je uvedene v tomto recepte, sa dava soli viac. Tvaroh musi byt slany, aby pri konzumacii spolu s lekvarom dodal specialnu chut. Samozrejme maslo sa oprazi do zlatohneda. Hotove pirohy sa daju do velkej misy, posolia sa a omaslia. Podla originalneho receptu sa nepridava ziadna struhanka. Dobru originalnu chut.

    Odpovědět

  • Vanessa Vanessa(neregistrovaná)

    Ja robim pirohy,ale z polohrubej múky,mlieka a trochu soli.A plnim bud lekvarom(marmeladou) alebo brambormi.(do brambor vmiešam trochu taveneho syra.;-)

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    To je vzpomínka namé dětství.;-( To už je tak dávno, ale pamatuju si, že jsem je měla moc ráda. Povidlové, sypané mákem. Dávám bodík.:-))

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Moc super, vím, že jsem dělala podobné a měly úspěch;-) Plusík;-)

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo