Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pozor na kávovou sedlinu a olej! Víte, co ještě nikdy nelít do dřezu, aby se neucpal?
Zdroj: Cooker King Unsplash

Vyléváte do dřezu olej z pánve nebo z hrnku kávovou sedlinu? V tom případě děláte chybu. Můžete tak zničit nejen dřez, ale každopádně se tak časem ucpe odpad a ani „krtek“ si s tím už neporadí. S největší pravděpodobností vás pak čeká výměna odpadních trubek. Což pro většinu lidí znamená shánění instalatéra a neplánovaný finanční výdaj. K tomu je však potřeba ještě připočíst zátěž životního prostředí, protože obzvláště tuky by se nikdy neměly dostat do kanalizace.

Základem je sítko

Když chcete zabránit ucpání odpadu v kuchyňském dřezu, tak byste si měli dávat pozor na to, jaké zbytky tam vyléváte. Tomu, aby se do odpadních trubek nedostaly větší kousky potravin, jako jsou slupky z brambor, zeleniny či ovoce, snadno zabráníte. Stačí jen na výlevku umístit sítko, které větší pevné částice zachytí.

Olej patří do zvláštního kontejneru

Odpadní sítko však bohužel nezachytí tekutiny. K těm nejrizikovějším patří olej, který zbude na pánvi po přípravě jídel. Co s ním děláte? Vylijete ho dřezu a pánev umyjete? Nebo tam dokonce necháte vytéct celý obsah fritovacího hrnce? Toho byste měli co nejdříve nechat, protože tím ohrožujete nejen odpad ve své kuchyni, ale fungování celého systému vodovodní kanalizace. A kam tedy se zbylým olejem? Měli byste ho vychladlý slít do plastové lahve a vyhodit do kontejneru na tuky, odnést ho do sběrného dvora nebo použít popelnici na směsný odpad.

Proč jsou zbytky oleje nebezpečné pro životní prostředí?

„Použité oleje a tuky způsobují v kanalizaci značné problémy. Tuk se usazuje na stěnách kanalizačního potrubí, kde tuhne a zanáší ho. To vede k jeho nižší průtočnosti a v krajním případě i ucpání,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz Marcela Dvořáková ze skupiny Veolia Česká republika. A to ještě není všechno. Takové prostředí totiž svědčí různým živočichům, jako jsou například potkani.

Co s kávovou sedlinou nebo moukou?

Odpad u kuchyňského dřezu mohou ucpat nejen tuky, ale také třeba kávová sedlina, mouka, strouhanka z pečiva, rýže, skořápky nebo semínka. Možná si říkáte, že když je spláchnete do výlevky, nemůže to ničemu vadit. Opak je ale pravdou. Většina těchto drobných částeček se bohužel neodplaví pryč z odpadního potrubí, ale usadí se na jeho stěnách. Postupně se tam nahromadí, z výlevky se začne šířit nepříjemný zápach a voda bude hůř a hůř odtékat, až se nakonec odpad ucpe úplně. Tomu je dobré předejít. Proto je lepší tyto zbytky dávat do směsného odpadu. Pokud pěstujete nějaké rostliny, můžete s úspěchem kávovou sedlinu také využít jako hnojivo.

Jednou týdně voda se saponátem

Určitě dbáte na to, aby váš dřez byl čistý a pěkně naleštěný. Měli byste ale myslet také na to, jak to vypadá kousek pod ním – ve výlevce a odpadním potrubí. Chcete, aby se v něm nic neusazovalo a nezahnívalo? Tak do dřezu přestaňte splachovat všechny výše uvedené zbytky. Ale to bohužel nestačí. Nezávisle na tom byste měli dopřát odpadnímu systému očistnou kúru. Jednou týdně je potřeba kuchyňský odpad propláchnout. Dejte vařit plnou plnou konvici vody a pomalu ji nalijte do zazátkovaného dřezu. Pak přidejte pár kapek odmašťovacího saponátu, promíchejte a vypusťte do potrubí. Poté odtok propláchněte studenou vodou.

Jednou měsíčně vyčistit trubky

Kromě toho byste se měli každý měsíc věnovat rozsáhlejšímu čištění přípravkem určeným na čištění odpadních trubek. Mějte však na paměti, že jsou ve většině domácností odpadní systémy z PVC. Proto většina instalatérů varuje majitele domů a bytů, aby se drželi dál od chemických čističů odpadů, které mohou poškodit potrubí. Alternativou je použití enzymatických čističů vyrobených na bázi biologicky aktivních směsí nezávadných bakterií a enzymů, které rozpouštějí organický odpad. Tato čistidla jsou sice méně agresivní než chemické přípravky, takže je potřeba je používat častěji, ale zase jsou daleko šetrnější nejen k potrubí, ale i k životnímu prostředí.