Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tuk - články, postupy a rady

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Ztužené tuky

Ztužené tuky jsou ty, které na rozdíl od másla při pokojové teplotě zachovávají pevnou konzistenci. Dávají se všude tam, kde výrobci chtějí dosáhnout větší trvanlivosti. Nachází se v sušenkách, polevách, doporučují se na smažení. Z hledisky výživy našemu zdraví škodí, proto se jim i výrobkům z nich, raději vyhýbejme.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Tuková blána

Tuková blána je vepřová blána prorostlá tukem. Tato blána má více lidových názvů, jako třeba bránice, košilka, nec, závoj, síťka. Nejčastěji se používá na zabalení šišky sekané z vepřového mletého masa, někdy s pruhem panenské svíčkové uprostřed. Během pečení se z ní vypéká tuk a pokrmům zanechává svoji specifickou chuť.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Špek

Špek pochází z německého slova Speck. Špek je v podstatě uzená slanina z hřbetního sádla, převážně s kůží. V kuchyni je špek výborným pomocníkem. Špikuje se jím svíčková, která dostane výbornou chuť, dává se do cibulového základu pod různá jídla, např. guláše, omáčky - pokrmům dává mastnější a voňavý základ.

1 2

Další témata

Další recepty