Nedělní oběd podle italské renesance
18. 2. 2013 Vaření
Pokud hledáte nenáročné zpestření víkendových obědů nebo menu pro zvláštní příležitost, kniha Dava DeWitta s názvem Da Vinciho kuchyně je pro vás to pravé. Kromě zajímavostí z vývoje italské gastronomie zde naleznete i recepty, které sestavil sám autor Mony Lisy. Tři z těchto vybraných delikates jsem vybrala jako ochutnávku.
Pokud hledáte nenáročné zpestření víkendových obědů nebo menu pro zvláštní příležitost, kniha Dava DeWitta s názvem Da Vinciho kuchyně je pro vás to pravé. Kromě zajímavostí z vývoje italské gastronomie zde naleznete i recepty, které sestavil sám autor Mony Lisy. Tři z těchto vybraných delikates jsem vybrala jako ochutnávku.
polévka: Špenátová s lískovými ořechy
ingredience (pro 6 osob): 1¼ kilogramu čerstvého špenátu, 2 polévkové lžíce másla o pokojové teplotě, ¼ hrnku mouky, 1 hrnek na půl mléka a smetany, 4 hrnky kuřecího vývaru, 1 kávová lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, ¾ hrnku oloupaných lískových ořechů opražených v troubě a nasekaných nahrubo, voda dle potřeby
postup: Do hrnce nalijte velké množství vody, osolte a přiveďte k varu. Přidejte špenát a 3 minuty vařte. Slijte a vložte špenát do studené vody. Opět slijte a dejte to mixéru nebo kuchyňského robota a mixujte dohladka.
Ve velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a vymíchejte hladkou jíšku. Za stálého míchání přidejte mléko a smetanu a vymíchejte dohladka. Přidejte špenátovou drť a potom ještě kuřecí vývar a muškátový oříšek. Polévku vařte mírným varem po dobu asi 5 minut a občas zamíchejte. Před podáváním posypte nasekanými lískovými ořechy.
hlavní chod: Pečeně z mladého jehněčího se šafránovou omáčkou (podávaná s rizotem)
ingredience (pro 6 – 8 osob): jedna malá jehněčí kýta (asi 1½ kilogramu), 60 g sádla z vepřového bůčku (možno nahradit špekem nebo anglickou či italskou slaninou nakrájenou na tenké plátky), 6 stroužků česneku nakrájených na plátky, 2 stroužky česneku prolisované, 1 hrnek kuřecího vývaru, šťáva z ½ citrónu, 2 žloutky, ½ kávové lžičky šafránu rozemletého na prášek (nejprve usušeného v mikrovlnné troubě, poté rozemletého), 1 polévková lžíce nakrájené zelené petrželky, sůl dle chuti
postup: Troubu předehřejte na více než 200 °C. Do masa nakrojte zářezy špičkou ostrého nože a do každého vsuňte plátek špeku spolu se stroužkem česneku. Maso ze všech stran osolte. V hlubokém rendlíku smíchejte vývar, šťávu z citrónu, žloutky, rozemletý šafrán a rozetřený česnek, důkladně zamíchejte a po dobu 5 min zvolna vařte.
Přendejte jehněčí na pekáč a zalijte omáčkou. Pečte asi 90 minut (nebo změřte vpichovacím teploměrem – teplota při středním propečení by měla být 65 °C). Podlévejte šťávou každých 15 minut během pečení. Maso nakrájejte na plátky a podávejte polité zbylou omáčkou. Můžete přidat ještě více vývaru, do něhož seškrábnete zbývající výpek ode dna pekáče.
dezert: Skořicový koláč (recept pocházející z Itálie 15. století)
ingredience (pro 6 osob): 4 žloutky, 2 hrnky mléka, ½ kávové lžičky skořice, ½ hrnku cukru, předpečený koláčový korpus o průměru 23 cm
postup: Troubu předehřejte na 190 °C. Všechny přísady dejte do mísy a metličkou dobře rozšlehejte. Rozetřete na koláčový korpus a pečte po dobu asi jedné hodiny.
Buon appetito!
Aneta Holá
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak snadno tvarovat a péct rohlíky. Domácí mohou být lepší než od pekaře
Máte rádi rohlíky a jejich tvarování a pečení se vám stále nedaří? Říká se, že cvičení dělá mistra. A možná vám to s naším návodem půjde lépe Jak… Číst více
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
Blanšírování je klasická kuchařská technika, která spočívá v krátkém spaření nebo velmi krátkém povaření a následném rychlém ochlazení blanšírovaných… Číst více
Pečeme s Ivou: Jak na křupavé tmavé kaiserky? Díky jednomu triku budou naprosto dokonalé!
Kdo by neznal kaiserky? Oblíbené pečivo, křupavé… Číst více
Pečeme s Ivou: Rychlé sádlové housky pro všední den. Do hodinky je máte na stole!
Došlo vám pečivo a obchod je zavřený nebo daleko?… Číst více
Pečeme s Ivou: Fantastické rohlíky filipky z celozrnné mouky. Jak na ně, aby byly zvenčí křupavé a uvnitř nadýchané?
Máte rádi rohlíky, ale snažíte se omezovat bílou… Číst více
Jak vařit chřest. V kuchyni má pestré využití. Nebojte se ho
Chodíte v zelenině kolem svazečků chřestu a váháte s nákupem, protože si nejste jisti, jak ho správně vybrat a upravit, abyste nebyli zklamáni? S… Číst více
Pečeme s Ivou: Připravte si se mnou nadýchané i krásně křupavé „žitné“ rohlíky!
Chleba už vás omrzel, obyčejné rohlíky taky znáte… Číst více
Chřest je fantastická zelenina, když víte, co při jeho přípravě rozhodně nedělat
Chřest je oblíbenou jarní zeleninou. Však si jej… Číst více
Italské tyčinky grissini se původně pekly jako lék na trávení. Takhle si křupavou pochoutku upečete dnes
U nás je seženete většinou v obchodech s… Číst více
Domácí nebo kupovaná vánočka? V pekárně dáte za necelý kilogram skoro 200 Kč, doma si vánočku upečete za stovku
Voňavá vánočka namazaná čerstvým máslem k… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více