Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Taro aneb Kolokázie jedlá: Ochutnejte voňavé rizoto s taro nebo křupavé chipsy!
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons

Víte, že taro patří mezi nejstarší užitkové plodiny světa? Škrobnaté hlízy podobné batátům nebo manioku měli lidé na jídelníčku už před více než 10 000 lety. A náš jídelníček skvěle doplní i dnes!

Co o něm víme?

Taro je známé taky pod názvem kolokázie jedlá. Podle knihy Netradiční zelenina a ovoce jde o vytrvalou rostlinu, které se nejlépe daří v tropických deštných pralesech jihozápadní Afriky a v Karibiku. Jak uvádív web food-list.ru, taro je oblíbené na Tahiti nebo na Havaji, kde je součástí tradičních pokrmů. Konzumuje ale vždy tepelně upravené, protože  díky vysokému obsahu šťavelanu vápenatého mohou být hlízy zasyrova jedované. Taro podle webu nyamkin.ru obsahuje hodně vlákniny, najdeme v něm široké spektrum vitaminů a důležitých minerálů, například je důležitým zdrojem vápníku. Často se využívá jako podpora léčby při zažívacích problémech. Kromě hlíz se využívají i mladé výhonky a listy, které trochu připomínají chřest. Fialový prášek ze sušených hlíz je vyhledávaným potravinářským barvivem. Taro se v našich podmínkách venku pěstovat nedá, protože vyžaduje teplo a vlhko, ale ve skleníku nebo fóliovníku bez problémů vyroste i v Česku. A pokud chcete jen hlízy na vaření či pečení, koupit je můžete ve speciálních obchodech.

Chipsy, nebo hranolky?

V zemích, kde taro roste v přírodě, se z něj připravuje kaše – uvařené taro se rozmačká či rozmixuje, přidá se olivový olej, orestovaný česnek a sůl. Kaše se podává jako samostatný pokrm nebo jako příloha k masu nebo rybám. V japonské kuchyni se této zelenině říká satoimo a často ve vaří v rybím vývaru.  Listy můžeme plnit masovou nebo zeleninou směsí a vařit v páře. Z hlízy si pak připravte třeba křupavé chipsy. Taro oloupejte, nakrájejte na plátky, lehce je osolte, jemně pokapejte olivovým olejem a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté  a 200 °C. Můžete také taro nakrájet na hranolky a upéct v troubě stejným způsobem jako plátky nebo smažit ve fritovacím hrnci nebo v košíku ponořeném do kastrolu s větším množstvím oleje. Jsou perfektní přílohou a nahradí hranolky bramborové. Hodí se i jako menší zakousnutí k pivu nebo vínu.

Asijské rizoto

Taro se uplatní i jako součást rizota. Připravte si  3 menší nebo 2 větší hlízy, 3 až 4 stonky jarní cibulky, kousek zázvoru, 5 sušených a předem přes noc do vody namočených hub shitake, 400 g jasmínové rýže, 750 ml vody, olivový olej, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžic ústřicové omáčky, podle chuti trochu koření pěti vůní a pepř. Jak na to? Houby a hlízy taro nakrájejte na malé kostičky, zázvor na proužky, stonky jarní cibulky na kolečka. Na 2 lžicích rozpáleného olivového oleje (lze zaměnit za slunečnicový nebo řepkový) vše asi 5 minut restujeme. Ochutíme sójovou a ústřicovou omáčkou, nasypeme koření pěti vůní a pepř. Přidáme propláchnutou rýži, zalijeme vodou a dusíme do změknutí rýže.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více