Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Díváte se na kulinární reality show Prostřeno? Dnes večer se bude smažit řízek! Ale ne jen tak ledajaký! Legendární plumlovský řízek má původ v moravské vsi Plumlov na Prostějovsku. Na netu se objevuje mnoho variací tohoto sytého pokrmu, ale jaká je ta pravá původní?

Nic dietního

Na jídelníčku ho nejčastěji najdete na střední Moravě kolem Prostějova, Olomouce a Přerova. A letos tahle pochoutka dokonce slaví 50. narozeniny. Poprvé ji svým hostům nabídl v roce 1972 Jan Pácl v hostinci v Plumlově, na svou dobu ho ale ocenil velmi velkoryse. Stál 15 Kčs – stejně jako biftek.

Vzpomínka na 80. léta

Plumlovský řízek není nic dietního. Vepřový řízek obalený v těstíčku s volským okem zasypaný strouhaným sýrem a pokapaný kečupem. Ano, přesně tak, dnes bychom to v žebříčku gastronomie zařadili někam po bok kuřecího plátku se šunkou, broskví a sýrem, katův šleh a tajemství šéfkuchaře. Své příznivce stále má a pokud to zhodnotíme optikou tehdejší doby, tak dokonce ji i předběhl. Kombinace maso, sýr, volské oko a nezbytný kečup, to jsou přece 80. léta jak vyšitá.

Tradice a její nepřesné variace

A jak to tak bývá, recept si už žije vlastním životem a najdete spoustu „vylepšení“. Ostatně ani soutěžící v Prostřeno se nedržel tradiční receptury! Najdete recepty s kuřecím masem, s vrstvou opékané uzeniny nebo s různými variacemi těstíčka. To však ale není tradiční receptura.

Tradice velí, že na Plumlovský řízek se používá vepřová kýta nebo kotlet. Jemně ho naklepete paličkou a z obou stran osolíte. Plátky poté obalíte v těstíčku z hladké mouky, vajíčka a soli, jemně zředěného mlékem. To vyšlehejte tak, aby nebylo řídké ani úplně husté.

Smažte na dobře rozpáleném oleji. Na další pánvi si připravte volská oka. Po usmažení na plátek masa v těstíčku posadíte sázené vejce. Vše ještě bohatě zasypte strouhaným sýrem (nejlépe Eidamem). Sýr by se měl na vajíčku jemně natavit a propojit se. Vše jemně postříkejte kečupem.  

Co k tomu

Jako příloha se k němu nejčastěji podávají vařené brambory, ale lze je vyměnit i za opékané brambory, hranolky nebo krokety.

Takže až se pojedete podívat na náš nejužší zámek, který se tyčí na skalním ostrohu Podhradského rybníka, který napájí Plumlovskou přehradu, nezapomeňte se zastavit a tuto regionální specialitu ochutnat přímo v místě jejího vzniku.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Lubomchladek Lubomchladek

17. 4. 2022 00:12

:-*

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více